Το βράδυ της Κυριακής, 12 Μαΐου, στο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου, ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών Αιγαίου που δημιουργείται στο Ηραίον, διοργάνωσε μια πολύ ζεστή εκδήλωση στον άνθρωπο που η καταλυτική προσφορά του, με την απαράμιλλη επιμονή του, οδήγησε στην κατασκευή ενός μοναδικού χώρου αφιερωμένου στην τέχνη της ναυπηγικής που μας έρχεται από τα αρχαία χρόνια και φτάνει μέχρι τις μέρες μας.
Οι παρευρισκόμενοι (την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Σάμου Δ. Σεβαστάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου Ν. Κατρακάζος, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Διά Βίου Μάθησης Γ. Κυριαζής, ο κοσμήτορας της Σχολής Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου Β. Μεταφτσής, η πρόεδρος του ΔΟΠΠΟΝΑΣ Α. Ανδρεάδου και ο π. νομάρχης Μ. Κάρλας), άκουσαν με ενδιαφέρον τις ιστορίες γύρω από τη σύλληψη της ιδέας δημιουργίας του μουσείου, τις δυσκολίες στην υλοποίηση, έως τις μέρες μας όπου αναμένονται τα παραδοσιακά σκάφη-εκθέματα ώστε να δούμε κάποια στιγμή, σύντομα, την πλήρη λειτουργία του. Στην εκδήλωση παρεβρέθηκαν η σύζυγος του Τηλαύγη Λουκία και ο γιος του Νίκος.
Η εναρκτήρια ομιλία έγινε από τον αρχιτέκτονα και πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Ναυπηγικών & Ναυτικών Τεχνών Αιγαίου Κώστα Δαμιανίδη ενώ στη συνέχεια, για την προσφορά του Τηλαύγη Δημητρίου στον πολιτισμό του τόπου, αναφέρθηκαν οι Χρίστος Λάνδρος, φιλόλογος, π. προϊστάμενος του Ιστορικού Αρχείου Σάμου και ο εκπαιδευτικός, επίτιμος σχολικός σύμβουλος, Βαγγέλης Δημητριάδης. Κατόπιν, με τον λογοτεχνικό της λόγο, η συγγραφέας Έλσα Χίου μίλησε για τον π. πρόεδρο του Πνευματικού Ιδρύματος Σάμου «Νικόλαος Δημητρίου», Τηλαύγη Δημητρίου, διανθίζοντας την ομιλία της με προσωπικές μαρτυρίες, και μεταξύ άλλων, από συναντήσεις μαζί του.
Αμέσως μετά προβλήθηκε ένα 10λεπτο φιλμ, από διαφορετικές χρονικές περιόδους, όπου ο Τηλαύγης Δημητρίου, σε ένα σημείο και ο αδελφός του Άλκης, αφηγούνται μνήμες από τον βομβαρδισμό του Βαθιού, τον Νοέμβριο του 1943 από γερμανικά αεροπλάνα, αλλά και για τις προσπάθειες ίδρυσης του μουσείου, στον Γιώργο Σκαπέτη, μέσα από το φακό της «Σαμιακής Τηλεόρασης».
Κλείνοντας τη βραδιά-αφιέρωμα, εκ μέρος του Πνευματικού Ιδρύματος «Νικόλας Δημητρίου», η Ματρώνη Κτίστου, στη διάρκεια της ομιλίας της, με διαφάνειες, αναφέρθηκε σε όλες τις φάσεις (με θετικές και αρνητικές στιγμές) δημιουργίας τού τόσο σημαντικού μουσείου.
Πηγή Σαμιακόν Βήμα