Την πρώτη δήλωση μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του στις Ευρωεκλογές έκανε ο Μιχάλης Αγγελόπουλος. Υπενθυμίζουμε ότι το πρωί της Παρασκευής 22/3, η Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσε τα πρώτα 28 ονόματα υποψηφίων για το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών.
Όλη η δήλωση:
Η απόφαση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη να με συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο του κόμματος για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου αποτελεί μεγάλη προσωπική τιμή.
Η τοπική αυτοδιοίκηση συνιστά το θεμελιώδες και πιο ζωντανό κύτταρο της δημοκρατίας και ο ρόλος της σε μια Ευρώπη που δοκιμάζεται σε πολλά επίπεδα οφείλει να είναι αναβαθμισμένος.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία που διαρκεί δύο και πλέον έτη, ο ευρωσκεπτικισμός και η άνοδος των ακραίων φωνών, οι οικονομικές ανισότητες και οι διαφορετικές προοπτικές ανάπτυξης, η ενεργειακή κρίση, η γεωπολιτική αστάθεια και το μεταναστευτικό δημιούργησαν ισχυρές αναταράξεις και κρίσεις που χρειάζονται άμεσα εκτόνωση και αντιμετώπιση.
Η προοπτική της Ευρώπης είναι οι περιφέρειες της. Η ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη τους, η υλοποίηση αναπτυξιακών σχεδίων για τις νησιωτικές και ακριτικές περιοχές, η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης που είναι η νησιωτική και ακριτική Ελλάδα, χρειάζονται ειδικά αναπτυξιακά σχέδια και κίνητρα καθώς και αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος.
Η άμεση επαφή που έχει η τοπική αυτοδιοίκηση με τη ρίζα των προβλημάτων που σήμερα, αθροιζόμενα, απειλούν την ευρωπαϊκή ενότητα και θολώνουν το όραμα που ονομάσαμε “Ευρώπη”, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την κινητήριο δύναμη για αλλαγές στον ευρωπαϊκό διοικητικό χάρτη, τέτοιες που να μπορούν να προσφέρουν γρήγορα χρήσιμες, πρακτικές και ουσιαστικές λύσεις. Είναι πεποίθησή μου, βασισμένη και στην εμπειρία μου των τεσσάρων ετών ως εκλεγμένου Αντιπροέδρου στο Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ότι η επόμενη μέρα για μια Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς αγκυλώσεις, με λιγότερη γραφειοκρατία και με μεγαλύτερη ευελιξία και αποτελεσματικότητα, θα βασίζεται σ’ αυτήν ακριβώς τη συνεισφορά της τοπικής αυτοδιοίκησης σε συγκεντρωμένη, πρακτική γνώση για τη ζωή, τις αγωνίες και τις ελπίδες των Ευρωπαίων πολιτών.
Η Ελλάδα είναι η πηγή των θεμελιωδών ανθρωπιστικών, πολιτικών και πολιτιστικών αξιών που συνιστούν το όραμα “Ευρώπη”. Ακόμη και το όνομά της, είναι ελληνικό. Και αυτή η Ευρώπη που πεφωτισμένοι ηγέτες ονειρεύτηκαν να συνθέσουν πάνω στις στάχτες δύο παγκοσμίων πολέμων, είναι το σπίτι μας. Δε θα το γκρεμίσουμε. Με πείσμα και αισιοδοξία απ’ τη μία, αλλά, απ’ την άλλη και με γνώση, επιχειρήματα, πρωτοβουλίες και ιδέες, θα φροντίσουμε να το κάνουμε ακόμη πιο φιλόξενο για τους λαούς της ηπείρου μας.
Βιογραφικό
Γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα Νομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισα τις σπουδές μου αποκτώντας δίπλωμα στις Διεθνείς Σχέσεις από το
Κέντρο Στρατηγικών και Διπλωματικών Μελετών των Παρισίων (Centre d’Etudes Diplomatiques et Strategiques) και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο Δίκαιο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων από το Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών (Universite Libre de Bruxelles) και
Από το 1986 μέχρι το 2004 άσκησα μάχιμη δικηγορία με ειδίκευση στο Κοινοτικό Δίκαιο και στα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Παράλληλα, διετέλεσα Νομικός Σύμβουλος της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα για 9 χρόνια, από το 1995 μέχρι το 2004, και Επιστημονικός συνεργάτης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Επιτροπή Νομικών θεμάτων & Δικαιωμάτων των πολιτών, στην Επιτροπή Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων και στην Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού (1986-1989).
Από το 2004 έως και το 2007 ήμουν Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου σημειώθηκε αύξηση της απορροφητικότητας έργων του ΠΕΠ ΑΜΘ από 13%-70% και παράλληλα εγκρίθηκαν 250 ιδιωτικές επενδύσεις 200.000.000 ευρώ. Την ίδια περίοδο ήμουν πρόεδρος της Επιτροπής Βαλκανίων και Μαύρης Θάλασσας της Διάσκεψης Παράκτιων Περιφερειών Ευρώπης (CPMR), στην οποία συμμετέχουν 160 ευρωπαϊκές περιφέρειες.
Από το 2008 έως το 2009 διετέλεσα Γραμματέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης του Υπουργείου Εσωτερικών της Ελλάδος και συνέβαλα καθοριστικά στην έναρξη αξιοποίησης κοινοτικών πόρων του προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση», προϋπολογισμού 675.000.000 ευρώ.
Το 2013 ανέλαβα Νομικός Σύμβουλος στον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε. (ΔΕΔΔΗΕ).
Τον Σεπτέμβριο του 2014 εξελέγην Δήμαρχος Σάμου.
Τον Οκτώβριο του 2014 εξελέγην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ). Είμαι ταυτόχρονα πρόεδρος της Επιτροπής Νησιωτικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ.
Από τον Δεκέμβριο του 2014 είμαι επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Τον Οκτώβριο 2016 εξελέγην Αντιπρόεδρος του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Από τον Οκτώβριο 2016 είμαι επίσης και Αντιπρόεδρος στην Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΡΡ/ΡΡΕ) στο ίδιο όργανο.
Παράλληλα, είμαι πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Ευρωπαϊκής Κίνησης (European Movement International), της παλαιότερης και πολιτικά πιο σημαντικής πανευρωπαϊκής οργάνωσης για την Ένωση της Ευρώπης με μέλη σε 36 χώρες). Είμαι επίσης ιδρυτικό μέλος και επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Σπουδών καθώς και των Νέων Ευρωπαίων Φεντεραλιστών.
Είμαι παντρεμένος με την Έφη Χρυσοχοΐδου, δικηγόρο, και έχουμε ένα γιο. Ομιλώ Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά και Ιταλικά
Εκδόσεις – Δημοσιεύσεις (που συμμετέχω):
- « Οι σημαντικότερες νομοθετικές διατάξεις του παράγωγου κοινοτικού δικαίου» (Σάκκουλας, 1981)
- Περιοδικό «Φεντεραλιστικός Διάλογος» (1986-1991)
- «Σάμος, Ικαρία, Φούρνοι Η δική μας προοπτική», Ελληνικά Γράμματα 2004
- «Η Περιφερειακή Πολιτική της Ευρώπης το μέλλον των Ευρωπαϊκών Περιφερειών – Το Ελληνικό μοντέλο», Εκδόσεις Λιβάνη
- «Η Μάχη του Έβρου Ένα μοντέλο διαχείρισης κρίσης», Ελληνικά Γράμματα