Βασικά Σημεία Ομιλίας από την κοινή Συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, και της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ylva Johansson, στη Λέσβο.
Νότης Μηταράκης: “Η Συμφωνία του Δουβλίνου, εμφανώς και δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκες μας, στις ανάγκες των χωρών πρώτης υποδοχής, στις ανάγκες των νησιών”
Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης και η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., κ. Ylva Johansson, επισκέφθηκαν, σήμερα, τη Λέσβο, όπου και παραχώρησαν κοινή συνέντευξη τύπου.
Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι:
Το σημερινό καθεστώς, η Συμφωνία του Δουβλίνου, εμφανώς και δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκες μας, στις ανάγκες των χωρών πρώτης υποδοχής, στις ανάγκες των νησιών.
Οι αυξημένες ροές, η υπερσυμφόρηση των νησιών, η Μόρια, δεν είναι αποτέλεσμα του νέου Συμφώνου, αλλά της έλλειψης των κατάλληλων μηχανισμών, της εξωτερικής διάστασης, των επιστροφών, της αλληλεγγύης, των αποτελεσματικών διαδικασιών. Αυτά ζητάμε, αλλά με πιο ουσιαστικό και δίκαιο τρόπο.
Δεν μπορούν τα κράτη πρώτης γραμμής, να είναι βολικά σε δυσβάσταχτες, πλέον, απαιτήσεις.
Και να προστατεύουν τα σύνορα και να εξετάζουν τις αιτήσεις ασύλου, και να φιλοξενούν τους αιτούντες άσυλο, και να παρέχουν προστασία στους ευάλωτους, και να επιστρέφουν όσους δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας και να εντάσσουν τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες.
Σε αυτό το πρίσμα, πετύχαμε να δημιουργήσουμε ένα αρραγές μέτωπο 5 Μεσογειακών κρατών πρώτης υποδοχής. Στη Υπουργική Συνάντηση της Αθήνας, συζητήσαμε τις κοινές μας προτάσεις, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης & Ασύλου. Επαναλάβαμε την ανάγκη πραγματικής ισορροπίας, μεταξύ αλληλεγγύης και ευθύνης, καθώς στην παρούσα μορφή του, το Σύμφωνο, δεν παρέχει επαρκείς διαβεβαιώσεις στα κράτη μέλη της πρώτης γραμμής.
Tα νέα κέντρα θα είναι ο καθρέφτης των ανθρωπιστικών και δημοκρατικών αξιών που διαπνέουν όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο! Όσοι μιλούν για νέες Μόριες, θα διαψευστούν στην πράξη.
Δεν πάει πολύς καιρός από την περίοδο που οι νησιωτικές δομές και το εθνικό σύστημα υποδοχής δέχονταν τεράστιες πιέσεις. Να σας θυμίσω πως τον Φεβρουάριο του 2020 ζούσαν στα νησιά του Αιγαίου 42.414 αιτούντες άσυλο και αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, ενώ πλέον διαβιούν 15.220 (-64%). Στα Κ.Υ.Τ. των νησιών διαμένουν 12.524 αιτούντες άσυλο, μειωμένοι κατά -67% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020, όπου στα 5 Κ.Υ.Τ ζούσαν 38.399 άτομα.
Η διατηρήσιμη αποσυμφόρηση των νησιών οφείλεται, αφενός στην αποτελεσματική προστασία των συνόρων μας, αφετέρου στις στοχευμένες παρεμβάσεις μας, που οδήγησαν στη ραγδαία επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου.