22.3 C
Σάμος
25/05/2025
Σαμιακά

Οινοποιϊα Κουτσοδόντη, μια δεύτερη γενιά Οινοποιών

 

 

Α. Γενικά

 

Η οινοποιϊα Κουτσοδόντη δημιουργήθηκε στο Μαραθόκαμπο της Σάμου το 2016. Ο Μανόλης Κουτσοδόντης, αφήνοντας τη δουλειά του στον οινοποιητικό συνεταιρισμό της Σάμου, ως προϊστάμενος του οινοποιείου Καρλοβάσου, μαζί με τον αδελφό του Κωστή, οραματίστηκαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν κάτι μοναδικό και αγνό. Ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα τους (χημικός-οινολόγος) με περισσότερα απο 35 χρόνια εμπειρια, τα δύο αδέλφια σπούδασαν οινολογία, χημεία και μηχανική και έπειτα έφτιαξαν ένα οινοποιείο μικρής παραγωγής, χρησιμοποιώντας παραδοσιακές οινοποιητικές διαδικασίες με μοντέρνα συστήματα ελέγχου της ποιότητας. Σκοπός τους είναι να αξιοποιήσουν το μοσχάτο σταφύλι στο ιδανικό μικροκλίμα του νησιού, συνδυάζοντας τη μακρόχρονη οικογενειακή εμπειρία στην οινοποίηση για να παράγουν ποιοτικά premium κρασιά που εκφράζουν απόλυτα το τερουάρ της Σάμου.

 

Β. Η φιλοσοφία

 

Η φιλοσοφία της Οινοποιϊας Κουτσοδόντη είναι η παραγωγή κρασιών χωρίς τεχνολογικές παρεμβάσεις, οι οποίες καταπονούν το ευαίσθητο μοσχάτο σταφύλι. Επομένως στα μοναδικά χαρακτηριστικά της κάθε παρτίδας και εσοδείας, εφαρμόζονται ήπιες και παραδοσιακές διαδικασίες παραγωγής, αναδεικνύοντας το πλούσιο άρωμα και τη συμπυκνωμένη γεύση, που πρέπει να έχει ένα ποιοτικό και αυθεντικό κρασί.

 

Γ. Τα κρασιά

 

Παράγονται ξηροί και γλυκείς οίνοι, λευκοί, ερυθρωποί και ερυθροί. Ήσυχοι και αφρώδεις, οίνοι οι οποίοι καταναλώνονται σε σχετικά σύντομο διάστημα, παρέχοντας φρεσκάδα με το φρουτώδη χαρακτήρα τους, αλλά και οίνοι παλαιωμένοι σε βαρέλια, αυξάνοντας το ποιοτικό δυναμικό τους αλλά και τη αντοχή τους στο χρόνο. Απο την πρώτη συμμέτοχή της Οινοποϊιας Κουτσοδόντη στο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου και Αποσταγμάτων της Θεσσαλονίκης το 2018, τα κρασιά της έχουν διακριθεί έως τώρα με τρία μετάλλια.

COUTSODONTIS ΟΙΝΟΣ ΛΕΥΚΟΣ ΞΗΡΟΣ

 

Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης Αιγαίο Πέλαγος Ποικιλία: Μοσχάτο άσπρο μικρής ρόγας

Περιοχή: Σάμος

Έδαφος: Ορεινά στραγγιστικά φτωχά εδάφη Εύρος υψομέτρου: 500-800μ.

Εσοδεία: 2021

Δεδομένα οινοποίησης: Ο τρυγητός πραγματοποιήθηκε χειρονακτικά τα τελευταία δροσερά πρωϊνά του Σεπτέμβρη. Τα σταφύλια απορραγίστηκαν και στράγγισαν για να εξαχθεί το γλεύκος, το οποίο κρύωσε στις δεξαμενές για να ακολουθήσει η αλκοολική ζύμωση. Μετά το τέλος της ζύμωσης το κρασί ωριμάζει για τρείς μήνες με τις ελαφριές οινολάσπες του και έπειτα εμφιαλώνεται.

Αλκοολικός τίτλος: 13%

Οργανοληπτική ανάλυση: Πρασινοκίτρινο χρώμα με χρυσές αντάυγειες. Έντονα, αλλά αρμονικά αρώματα λουλουδιών. Δροσερή και φρουτώδη γεύση.

 

COUTSODONTIS ΟΙΝΟΣ ΡΟΖΕ ΞΗΡΟΣ

 

Εσοδεία: 2021

 

Δεδομένα οινοποίησης: Ο τρυγητός πραγματοποιήθηκε χειρονακτικά τα τελευταία πρωϊνά του Αυγούστου. Τα σταφύλια απορραγίστηκαν και στράγγισαν για να εξαχθεί το γλεύκος, το οποίο κρύωσε στις δεξαμενές για να ακολουθήσει η αλκοολική ζύμωση. Μετά το τέλος της ζύμωσης το κρασί ωριμάζει για τρείς μήνες με τις ελαφριές οινολάσπες του και έπειτα εμφιαλώνεται.

Αλκοολικός τίτλος: 12,5%

Οργανοληπτική ανάλυση: Ερυθρό κερασί χρώμα. Έντονα, αλλά αρμονικά αρώματα κερασιού και βατόμουρου. Δροσερή και φρουτώδη γεύση.

COUTSODONTIS ΟΙΝΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΞΗΡΟΣ

 

Εσοδεία: 2020

Δεδομένα οινοποίησης: Ο τρυγητός πραγματοποιήθηκε χειρονακτικά τα πρώτα πρωϊνά του Αυγούστου. Πραγματοποιήθηκε η κλασική παραδοσιακή οινοποίησης με την αλκοολική ζύμωση σε ανοιχτά βαρέλια και χειρονακτική ανάμιξη του σταφυλοπολτού (pigeage), ανα τακτά χρονικά διαστήματα. Μετά το τέλος της ζύμωσης το κρασί ωριμάζει για 6 μήνες σε δρύϊνα βαρέλια και δεξαμενές και έπειτα εμφιαλώνεται.

Αλκοολικός τίτλος: 12,5%

Οργανοληπτική ανάλυση: Σκούρο ερυθρό χρώμα. Αρώματα βατόμουρων και πικάντικες νότες μπαχαρικών. Πλούσια γεύση με απαλές τανίνες.

 

COUTSODONTIS ΟΙΝΟΣ ΦΥΣΙΚΩΣ ΓΛΥΚΥΣ ΣΑΜΟΣ

 

Προστατευόμενης Ονομασίας Προελεύσεως Σάμος Ποικιλία: Μοσχάτο άσπρο μικρής ρόγας

Περιοχή: Σάμος

Έδαφος: Ημιορεινά στραγγιστικά φτωχά εδάφη Εύρος υψομέτρου: 300-500μ.

Εσοδεία: 2017

Δεδομένα οινοποίησης: Ο τρυγητός πραγματοποιήθηκε χειρονακτικά τα πρωϊνά του Αυγούστου. Τα διαλεχτά υπερώριμα σταφύλια απλώθηκαν στον ήλιο του Αιγαίου για να συμπυκνωθούν. Στη συνέχεια τα σταφύλια, πιέζονται ελαφρά σε κάθετες παραδοσιακές πρέσες και εξάγεται το γλεύκος, για να ακολουθήσει η αλκοολική ζύμωση. Αυτή διακόπτεται αφήνοντας αζύμωτα σάκχαρα και το κρασί ωριμάζει σε χρησιμοποιημένα βαρέλια για τρία χρόνια.

Αλκοολικός τίτλος: 14%

Οργανοληπτική ανάλυση: Κεχριμπαρένιο χρώμα με ξανθές αντάυγειες. Αρώματα με ευγενικές νότες λουλουδιών, αποξηραμένων φρούτων και μπαχαρικών. Απαλή, πλούσια και βελούδινη γεύση σε ισορροπία και μακρά διάρκεια.

 

Δ. Διάθεση

 

Τα κρασιά της οινοποιϊας Κουτσοδόντη διατίθενται κεντρικά απο τη Γ. Καραγιάννης Α.Ε. και μπορείτε να τα βρείτε σε επιλεγμένα καταστήματα λιανικής πώλησης και εστίασης στη Σάμο. Επίσης εξάγονται σε Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ολλανδία και το Βέλγιο.

Related posts

Φωτιά σε αποθήκη στις Τρεις Εκκλησίες (Βαρελά) – Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο σημείο

admin

Κουτσούμπας από Σάμο: “Βρίσκονται χρήματα για τα κέρδη των λίγων, όχι για τις λαϊκές ανάγκες” – Τι ειπώθηκε στη συνάντηση με τους δημάρχους

admin

Σωματείο Επισιτισμού Σάμου: Παρέμβαση για κάρτα εργασίας, εποχικότητα και την «αφαίμαξη» των εργαζομένων

admin

Δημοτικό Συμβούλιο Ανατολικής Σάμου: Όλα τα θέματα της συνεδρίασης της 29ης Μαΐου

admin

Το «Χρυσό Μετάλλιο Ήθους» της μικρής Ευαγγελίας

admin

Το EXPLORA I ξανά στη Σάμο: 638 επιβάτες ανακαλύπτουν το νησί

admin

Ιερά Μητρόπολη Σάμου: Έτοιμες οι ανακαινισμένες κατασκηνώσεις «Παναγία του Κότσικα»

admin

Ματαίωση των εξετάσεων «τύπου PISA» και στα δύο δημοτικά σχολεία στη Σάμο

admin

Τραγωδία στη Σάμο: 67χρονος εντοπίστηκε νεκρός στους Βουρλιώτες

admin