Κατά τη διάρκεια του προσυνεδρίου της Ν.Δ με θέμα «Προσφυγικό – Μεταναστευτικό: Όχι άλλα λάθη», που πραγματοποιήθηκε στη Χίο μέλη των κομματικών οργανώσεων Λέσβου, Χίου και Σάμου αλλά και αυτοδιοικητικοί παράγοντες και τοπικοί φορείς, διατράνωσαν, για μια ακόμη φορά, την αγωνία τους για την αδιέξοδη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα νησιά του Β. Αιγαίου και ζήτησαν επιτακτικά την άμεση λήψη μέτρων για την εκτόνωσή της, τη στιγμή μάλιστα που τα όποια αντισταθμιστικά μέτρα, που αφορούν την νησιωτικότητα, όπως οι μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α, καταργούνται από την Κυβέρνηση και οι τοπικές οικονομίες μετρούν τις πληγές τους.
Ανήμποροι να δεχτούν περαιτέρω υποβάθμιση της ζωής τους αλλά και νέα χτυπήματα στην βιωσιμότητα των τοπικών οικονομιών, κάτοικοι και φορείς, είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν σύσσωμοι με δυναμικό τρόπο και να βάλουν «τελεία» στον ανύπαρκτο κυβερνητικό σχεδιασμό, στον εμπαιγμό και την εξαπάτηση των κατοίκων των νησιών.
Οι ΝΟ.Δ.Ε Λέσβου, Χίου και Σάμου για μια ακόμη φορά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Τα νησιά μας δεν μπορούν πλέον να σηκώσουν το τεράστιο βάρος των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών που τους τελευταίους δύο μήνες έχουν αυξηθεί ανησυχητικά ενώ ο χειμώνας που είναι ante portas είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα και πιθανές εντάσεις. Το προσφυγικό – μεταναστευτικό υπήρξε πράγματι ένα πρωτοφανές φαινόμενο το 2015. Δεν είναι της παρούσης να αναλύσουμε εάν και κατά πόσο όφειλε η κυβέρνηση να θωρακιστεί απέναντί του. Όμως είναι περισσότερο από επιβεβλημένο να τονίσουμε ότι κοντά τρία χρόνια μετά δεν νοείται να μην υπάρχει οργανωμένη αντιμετώπισή του, να μην υπάρχει σχεδιασμός, να μην υπάρχουν υποδομές, στελεχωμένες υπηρεσίες, φύλαξη των συνόρων.
Η πολιτική των ανοιχτών συνόρων οδήγησε τα νησιά μας να γίνουν αποθήκες ψυχών και έφερε τους κατοίκους αντιμέτωπους με πρωτοφανείς καταστάσεις που ξεπερνούν τον ανθρωπισμό τον οποίο άλλωστε έμπρακτα έχουν αποδείξει. Καρατόμησε τις τοπικές οικονομίες, προξένησε τεράστια πλήγματα στον τουρισμό, κινητήριο μοχλό των τοπικών οικονομιών, οδήγησε σε εντάσεις τις ίδιες της κοινωνίες με τον κίνδυνο να απωλεσθεί και αυτή ακόμη η κοινωνική συνοχή.
Την ίδια στιγμή η Κοινή Δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας μένει στα χαρτιά ειδικά στο σκέλος της επαναπροώθησης στην Τουρκία όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.
Επαναλαμβάνουμε για τελευταία φορά τις προτάσεις μας και προειδοποιούμε ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε αυτές ούτε κατ` ελάχιστον.
Διάκριση μεταξύ προσφύγων και παράτυπων μεταναστών. Για τους παράτυπους μετανάστες που δεν δικαιούνται ασύλου, θα πρέπει άμεσα να οργανώνεται η επιστροφή τους στην Τουρκία.
Επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης αιτημάτων ασύλου. Στην Ευρώπη η εξέτασή τους σε πρώτο και δεύτερο βαθμό γίνεται σε 4 έως 6 εβδομάδες. Στην χώρα μας διαρκούν μήνες. Η ενίσχυση των δευτεροβάθμιων επιτροπών με προσωπικό θα δώσει άμεσα την απαιτούμενη λύση.
Προστασία των συνόρων και των θαλασσίων ορίων της χώρας. Η φύλαξη των συνόρων είναι όρος εθνικής κυριαρχίας. Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης.
Ο αριθμός των προσφύγων – μεταναστών δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ξεπερνά τα όρια της δυναμικότητας των κέντρων υποδοχής και όταν υπερβαίνει αυτά, θα πρέπει να γίνεται άμεση προώθηση στην ηπειρωτική Ελλάδα όπου πλείστα όσα κέντρα παραμένουν …άδεια.
Εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών για όσους διαμένουν στα νησιά. Αυτό επιβάλλει η δημοκρατία, ο ανθρωπισμός και το δικό μας αξιακό σύστημα.
Διαφάνεια στην διαχείριση των εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων και λογοδοσία όσων τα διαχειρίζονται.
Αυστηρή οριοθέτηση του ρόλου και του τρόπου λειτουργίας των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και διασφάλιση ότι η λειτουργία τους διέπεται από τις αρχές της διαφάνειας, της λογοδοσίας και του ανθρωπισμού.
Διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής πολιτικής αμοιβαίας κατανομής βαρών στην Ε.Ε. Η χώρα μας δεν μπορεί μόνη της να επωμισθεί το βάρος της διαχείρισης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Απαιτείται η πλήρης λειτουργία των προγραμμάτων μετεγκατάστασης και η άσκηση πίεσης στις χώρες που αρνούνται να υποδεχθούν πρόσφυγες.
Τελευταίο αλλά εξαιρετικά σημαντικό είναι το θέμα της στήριξης των τοπικών κοινωνιών και των νησιών που έχουν υποστεί σοβαρή επιβάρυνση στις οικονομίες τους. Το θέμα της διατήρησης των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α αποτελεί αδιαπραγμάτευτο αίτημά μας. Η κυβέρνηση αντί να εμπαίζει τον φτωχοποιημένο ελληνικό λαό με το «καρότο» του κοινωνικού μερίσματος, το οποίο πολλαπλώς έχει υποκλέψει από τα εισοδήματα της ελληνικής οικογένειας, ας σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και επιτέλους ας λάβει μέτρα ουσίας και όχι προπαγανδιστικής ιλαρότητας.
Στα ίδια πλαίσια απαιτείται η ενεργοποίηση αναπτυξιακών εργαλείων που θα βοηθήσουν την οικονομική δραστηριότητα στα νησιά με παροχή ισχυρών και ουσιαστικών κινήτρων για επενδυτική δραστηριότητα, όπως ο επενδυτικός νόμος που παραμένει κενό γράμμα και η θεσμοθέτηση ισχυρών και συγκεκριμένων αντισταθμιστικών οφελών. Τα μέτρα στήριξης των τοπικών οικονομιών, σε καμία περίπτωση δεν αποδεχόμαστε να υπόκεινται σε λογικές «συμψηφισμού» του τύπου «σηκώστε το βάρος του προσφυγικού και εμείς θα σας βοηθήσουμε» αλλά θα έχουν ως στόχευση την θεραπεία των τραυμάτων στην οικονομία και την στήριξή της προκειμένου να ορθοποδήσει ξανά με όρους κοινωνικής ευημερίας, ευταξίας, ανθρωπισμού και ασφαλών συνόρων.
Ευστράτιος Καραγεωργίου. Πρόεδρος ΝΟ.Δ.Ε Λέσβου.
Πρόδρομος Γ.Μανωλάκης. Πρόεδρος ΝΟ.Δ.Ε Χίου.
Πάρης Παπαγεωργίου. Πρόεδρος ΝΟ.Δ.Ε Σάμου.