8.3 C
Σάμος
24/11/2024
Πολιτιστικά

Ουρανία Χρυσαφίνου – Περάσματα

Τα γεγονότα που συνέβησαν μετά την επικράτηση των επαναστατών ήταν καταιγιστικά. Οι Πρόξενοι των εγγυητριών δυνάμεων ΑγγλίαςΓαλλίας και Ρωσίας, οι οποίοι βρίσκονταν στη Σμύρνη, έφτασαν στη Σάμο για να αντιμετωπίσουν τα νέα δεδομένα από κοντά. Η νέα Εθνοσυνέλευση συγκλήθηκε επειγόντως στις 11 Νοεμβρίου 1912, μέρα Κυριακή, στον Άγιο Σπυρίδωνα προσκαλώντας όλο τον κόσμο. Ο Σοφούλης απευθυνόμενος στους πολίτες και εκφράζοντας τους πόθους του σαμιακού λαού με πύρινο λόγο διάβασε το ψήφισμα με το οποίο κηρύχτηκε η ένωση της Σάμου με την Ελλάδα. Πέντε Πληρεξούσιοι θα παρέδιδαν το ψήφισμα στο Βασιλιά της Ελλάδας. Η προσωρινή Κυβέρνηση θα αποτελούνταν από τη Βουλή με πρόεδρο τον Σοφούλη. Τέλος, ο Μητροπολίτης ευλόγησε την εθνική σημαία, η οποία υψώθηκε στο Ηγεμονικό μέγαρο.

Είχαμε πάει στην τελετή με τη μητέρα και την Αθηνά αφήνοντας τον Φίλιππο με τη θεία. Εκεί μας περίμενε ο Ιπποκράτης. Για πρώτη φορά τόση χαρά πλημμύρισε το Λιμάνι του Βαθιού σαν ιερό ποτάμι για να ξεπλύνει όλη τη δυστυχία, την καταπίεση και το φόβο της τουρκικής εποπτείας. Ο ταλαιπωρημένος κόσμος ξεσπούσε με όποιον τρόπο ένιωθε για εκείνη την απίστευτη πράξη, που είχε μόλις συντελεστεί και ήταν η δικαίωση των αγώνων τόσων γενιών. Αργότερα, στο σπίτι του Ιπποκράτη είδα το τεύχος της εφημερίδας Αιγαίον, την οποία είχε αρχίσει να εκδίδει ο Ιωάννης Βακιρτζής από το Σεπτέμβριο του 1912. Για το εορταστικό της μέρας είχε δημοσιεύσει στην πρώτη σελίδα το ποίημα του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη «Ο Ασπασμός προς την Μητέρα Ελλάδα». Ο πρώτος στίχος έλεγε: Ἄνοιξε, μάννα μας γλυκειά, τὴν ἄφθαρτη καρδιά σου / κι ἀγκάλιασέ τα τὰ φτωχά, τὰ μαῦρα τὰ παιδιά σου…

Η Ουρανία Χρυσαφίνου γεννήθηκε στο Μαραθόκαμπο Σάμου, όπου έλαβε την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Από το τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών απόκτησε το πτυχίο, καθώς και το διδακτορικό της, ενώ από το Πανεπιστήμιο του Manchester Αγγλίας το M. Sc. Εργάστηκε στο Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου ανελίχθηκε ακαδημαϊκά φτάνοντας στη βαθμίδα της καθηγήτριας. Υπήρξε επισκέπτρια-ερευνήτρια καθηγήτρια πανεπιστημίων άλλων χωρών και με διδακτικά καθήκοντα στο Τμήμα Μαθηματικών και Στατιστικής του Πανεπιστημίου της Κύπρου. Τώρα είναι Ομότιμη Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ. Εκτός από τις σχετικές με την επιστήμη των Μαθηματικών δημοσιεύσεις σε διεθνή ερευνητικά περιοδικά και συγγράμματα έχει εκδοθεί από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρία το βιβλίο της με τίτλο Το Κίτρινο Σακίδιο. Το βιβλίο Περάσματα είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.

 

Δείτε περισσότερα

Related posts

Ο Καθηγητής Μανόλης Βαρβούνης Μέλος του «Συμβουλίου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς»

admin

Εορταστική Εκδήλωση από τη “Μούσα των Σαμίων”

admin

Μ’ ένα ηχηρό μήνυμα ολοκληρώθηκε η 35η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου στην Κω

admin

Θεατρική Ομάδα Σάμου: Μία παράσταση “Περιμένοντας τον Γκοντό”

admin

«Το ΣΑΜΙΩΤΙΚΟ ΜΟΣΧΑΤΟ ως διαχρονικό στοιχείο πολιτιστικής, οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της Σάμου»

admin

admin

Συνάντηση Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου με Συνοριοφύλακες

admin

Ανακάλυψε το Μπριτζ

admin

«Η Μούσα των Σαμίων»: “Σύγχρονη Αρχαιολογία. Μια Ανθρωπιστική [Τέχνο]Επιστήμη”

admin