11.7 C
Σάμος
26/11/2024
Πολιτιστικά

Ο Κολοσσιαίος Κούρος της Σάμου

Τέσσερα επιτύμβια αρχαϊκά αγάλματα σε φυσικό μέγεθος, οι «κούροι της Αταλάντης» ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια ανασκαφικής έρευνας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, στην ευρύτερη περιοχή της Αταλάντης στη Φθιώτιδα, από τα μέσα Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα βρέθηκαν τέσσερις κορμοί πώρινων αγαλμάτων φυσικού μεγέθους και ένα τμήμα τριεδρικής βάσης αγάλματος.

Στη Σάμο έχουμε τον εμβληματικό κούρο που δυστυχώς είναι “κρυμμένος” και αναξιοποίητος.

Ο κορμός του κούρου της Σάμου εντοπίστηκε τυχαία σε μία ανασκαφή που έλαβε χώρα στο νησί τον Σεπτέμβριο του 1980. Το υπερφυσικό του μέγεθος φτάνει τα πέντε μέτρα, ξεπερνώντας κατά δύο μέτρα τον μεγάλο κούρο του Σουνίου.

Το μέγεθός του ήταν τόσο μεγάλο που για να μπορέσει να εκτεθεί στο Μουσείο της Σάμου που χτιζόταν την ίδια χρονική περίοδο, δημιουργήθηκε ειδική αίθουσα της οποίας το πάτωμα έγινε βαθύτερο από ότι είχε προβλεφθεί κατά 1,5 μέτρα. Επιπλέον το εύρημα μεταφέρθηκε στο μουσείο προτού χτιστούν οι τοίχοι καθώς αν ολοκληρωνόταν το κτίσμα ο κούρος δεν θα μπορούσε να περάσει στο εσωτερικό του από καμία πόρτα.

Τμήματα του έργου που είχαν εντοπιστεί νωρίτερα (αριστερός μηρός, δεξιά κνήμη και αριστερός πήχης) συγκολλήθηκαν στον κορμό του κούρου με δύσκολες τεχνικές επεξεργασίες και από το 1984 εκτίθεται όρθιος στο μουσείο. Η απουσία του κεφαλιού όμως στερούσε από τον κούρο το χαρακτηριστικότερο κομμάτι της μορφής του. Η ολοκλήρωση του έγινε μέσα από την ανασκαφή του 1984, οπότε και εντοπίστηκε η κεφαλή του αγάλματος σε μικρή σχετικά απόσταση από το σημείο που είχε εντοπιστεί τέσσερα χρόνια πριν ο κορμός του. Με τη συγκόλληση της κεφαλής αναδείχθηκε η ζωντάνια και η εκφραστική δύναμη του κολοσσιαίου αυτού κούρου.

Στιγμιότυπο από την ανασκαφή του κορμού του κούρου το 1980.

Ο κούρος της Σάμου είναι έργο καλλιτέχνη του πρώιμου 6ου αι. π.Χ. και ο αριστερός του μηρός φέρει την επιγραφή «ΙΣΧΗΣ ΑΝΕΘΗΚΕΝ Ο ΡΗΣΙΟΣ». Σήμερα εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σάμου.

 

erroso.blogspot.com

Related posts

Ο Καθηγητής Μανόλης Βαρβούνης Μέλος του «Συμβουλίου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς»

admin

Εορταστική Εκδήλωση από τη “Μούσα των Σαμίων”

admin

Μ’ ένα ηχηρό μήνυμα ολοκληρώθηκε η 35η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου στην Κω

admin

Θεατρική Ομάδα Σάμου: Μία παράσταση “Περιμένοντας τον Γκοντό”

admin

«Το ΣΑΜΙΩΤΙΚΟ ΜΟΣΧΑΤΟ ως διαχρονικό στοιχείο πολιτιστικής, οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της Σάμου»

admin

admin

Συνάντηση Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου με Συνοριοφύλακες

admin

Ανακάλυψε το Μπριτζ

admin

«Η Μούσα των Σαμίων»: “Σύγχρονη Αρχαιολογία. Μια Ανθρωπιστική [Τέχνο]Επιστήμη”

admin