21.7 C
Σάμος
22/11/2024
Περιφερειακά

Ο Κ. Μουτζούρης μιλάει για όλα! Η σχέση με τη γυναίκα του, οι Pink Floyd και η πολιτική

Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης εξηγεί γιατί οι κάτοικοι στα νησιά δεν δίνουν σημασία στο παραλήρημα του «σουλτάνου»

Κατεβαίνει ξανά υποψήφιος στο Βόρειο Αιγαίο, χωρίς κομματική σημαία, για ακόμη μια θητεία. Με τους αγώνες του συνέβαλε στο να σταματήσουν οι ροές των μεταναστών στα παράλια, και τώρα ζητά να μην ξαναγίνουν δομές μεταναστών ή, όπου υπάρχουν, να δοθούν για τη στέγαση των πολλών κοινωνικών αναγκών των πολιτών του.

Κάπως έτσι σκέφτεται ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, υποστηρίζοντας ότι και ο ίδιος αλλά και οι κάτοικοι των νησιών του «χασκογελάνε» όταν ακούν τον Ερντογάν να απειλεί τη χώρα.

Ο Κώστας Μουτζούρης έχει σεβασμό στους πολιτικούς αρχηγούς που βγήκαν από Πολυτεχνεία και είναι μηχανικοί, όπως κι ο ίδιος (βλέπε Τσίπρα, Ανδρουλάκη), καθώς έχουν πρακτικές λύσεις, όπως διατείνεται, σήμερα στην «Espresso». Η θητεία του στην Περιφέρεια τον έκανε να ξεφύγει από το «στεγνό καθηγητιλίκι» της προηγούμενης ζωής του και να δει ότι υπάρχει κι άλλη, σπουδαία καθημερινότητα, αυτή των απλών και λαϊκών ανθρώπων.

Δίπλα του στέκεται βράχος, σχεδόν 40 χρόνια, η σύζυγος και συνεργάτιδά του στην Περιφέρεια, Δήμητρα Μουτζούρη, για την οποία δηλώνει αντρίκια ότι «έχει ανάγκη να είναι μαζί της». Οι δυο τους έχουν τρία παιδιά. Μάλιστα, η κόρη τους η Μάγδα παντρεύεται φέτος τον χειμώνα, όπως ανακοινώνει δημόσια, για πρώτη φορά.

Ο Κώστας Μουτζούρης ξεκουράζεται κάνοντας βάδην τα χαράματα και ακούγοντας ενίοτε Pink Floyd. Μέσω της «Espresso» καλοδέχεται ως αντίπαλο στις εκλογές τον τηλεοπτικό δημοσιογράφο Σταμάτη Μαλέλη, λέγοντας «ας κερδίσει ο καλύτερος»!

Θα είστε ξανά υποψήφιος και γιατί;

Ναι, σκοπεύω να ξανακατέβω στις ερχόμενες εκλογές. Ως ανεξάρτητος, για ακόμη μια φορά. Oι πολίτες του Βορείου Αιγαίου με αγαπήσανε και τους αγάπησα. Επίσης, έχω αρκετά πράγματα ακόμη να τελειώσω.

Ποια έργα έχετε αφήσει ατελείωτα;

Ορισμένα μεγάλα έργα που είχαν μείνει στο ντουλάπι επικαιροποιήθηκαν και κατασκευάζονται. Για παράδειγμα, ο δρόμος Αγίας Παρασκευής – Πέτρας στη Μυτιλήνη, η παράκαμψη Χαλκιού στη Χίο, η παράκαμψη του Πυθαγορείου στη Σάμο, οι δρόμοι στην Ικαρία, στη Λήμνο, και πολλά άλλα είναι τα έργα που με παρακινούν να συνεχίσω να προσφέρω ως μηχανικός και ως περιφερειάρχης.

Εσείς δηλώνετε ανεξάρτητος. Eνας πετυχημένος όμως περιφερειάρχης δεν γίνεται το «μήλο της διεκδίκησης» μεταξύ των κομμάτων; Eχετε τέτοιου τύπου οχλήσεις για να είστε υπό τη σημαία κάποιου;

Ναι, δέχομαι οχλήσεις. Όμως είναι ειλημμένη απόφαση δική μου και των συνεργατών μου να είμαστε ανεξάρτητοι. Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι καλύτερα κάποιος να μην είναι δεσμευμένος με ένα κόμμα. Να μπορεί να δρα ανεξάρτητα.

Παρ’ όλα αυτά δεν είναι κρυφή η δική σας ταυτότητα.

Η ταυτότητά μου και η ιδεολογική μου τοποθέτηση είναι συγκεκριμένες. Ανήκω στη Ν.Δ., υπήρξα υποψήφιός της, υπήρξα γενικός γραμματέας σε υπουργείο κ.ά. Aρα είναι δεδομένη η ιδεολογία μου. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορώ να εκφράζομαι ελεύθερα.

Για το θέμα του Μεταναστευτικού κοντραριστήκατε με την κυβέρνηση. Τώρα σε τι στάδιο βρίσκεται η κατάσταση και πώς καταφέρατε να υπάρχει ηρεμία;

Οταν αναλάβαμε την Περιφέρεια στη Λέσβο υπήρχαν 25.000 μετανάστες και πρόσφυγες, ένας αριθμός συνταρακτικός. Οι δρόμοι, τα πάρκα, τα πάντα ήταν κατειλημμένα. Τότε, λοιπόν, συγκρουστήκαμε και πήρα ακραίες θέσεις διότι έπρεπε να διορθωθεί αυτό.

Ευτυχώς ή δυστυχώς, έγιναν τα γεγονότα στον Εβρο, στη Λέσβο και στη Χίο και η κυβέρνηση άλλαξε πολιτική προς τον σωστό δρόμο, φυλάσσοντας τα σύνορα. Εκκένωσε τα νησιά κι έτσι από τους 25.000 της Λέσβου σήμερα έχουμε μόνο 950. Κατά συνέπεια πάμε πολύ καλά. Τα σύνορα φυλάσσονται. Φυσικά, οι άνθρωποί μας δίνουν καθημερινά μια μάχη, διότι τα κύματα των μεταναστών συνεχίζουν. Μη βλέπετε που δεν έχουμε αφίξεις στα νησιά μας. Συνεχίζουν να επελαύνουν, αλλά λόγω της σθεναρής στάσης της Ελλάδος έχουν αλλάξει διαδρομή προς την Ιταλία. Από αυτό, λοιπόν, και μόνο νιώθω ευχαριστημένος. Θέλω να πιστεύω ότι συνέβαλα στο να πάρει η κυβέρνηση την ορθή πολιτική κατεύθυνση.

Η στάση σας όμως δυσαρέστησε την κυβέρνηση τότε. Τι νιώσατε;

Ενιωσα δυσαρέσκεια, αλλά με την πάροδο του χρόνου νιώθω και μία ευαρέσκεια. ”Αλλωστε τώρα το κλίμα έχει βελτιωθεί. Γνωρίζουν ότι έχω σταθερές θέσεις.

Τι ροές έχουμε τώρα;

Ελάχιστες. Διότι το Λιμενικό απωθεί σωστά.

Αρα αυτό το θέμα είναι παροδικά κλειστό ή λύθηκε;

Μα γι’ αυτό αντιδρούμε στη δημιουργία δομών στα νησιά. Διότι αν και δεν έχουμε αφίξεις, φοβόμαστε πως εάν υπάρξουν δομές θα έρχονται και από την Ευρώπη ξανά πίσω. Οι Ευρωπαίοι θέλουν να στείλουν στην Ελλάδα όσο γίνεται μεγαλύτερους αριθμούς. Αρα η ύπαρξη δομών 3.000 και 5.000 ατόμων θα λειτουργήσει ως πόλος έλξης. Γι’ αυτό και αντιδρούμε στην ύπαρξη δομών. Για τη Λέσβο, μάλιστα, έχουμε κάνει στο ΣτΕ προσφυγή όπου ζητάμε να ακυρωθεί ο σχεδιασμός.

Κάνω, λοιπόν, μία πρόταση, μέσω της συνέντευξής μας, αυτές οι δομές που χτίστηκαν ή πάνε να χτιστούν, να χρησιμοποιηθούν για κοινωνικούς λόγους και όχι για μετανάστες. Αυτή τη στιγμή η κοινωνία μας πάσχει από το κοινωνικό πρόσωπο της Πολιτείας. Θέλουμε κοινωνικές δομές, δηλαδή γηροκομεία, νοσοκομεία, κατασκηνώσεις κ.λπ.

Ποια είναι η σχέση σας σήμερα με τον πρωθυπουργό και τι άποψη έχετε για τη διακυβέρνησή του;

Η σχέση μας είναι πολύ καλή. Συντάσσομαι και βλέπω ότι κάνει καλή δουλειά.

Για τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Ανδρουλάκη τι λέτε;

Για τον Νίκο Ανδρουλάκη, που είναι συνάδελφος μηχανικός (αποφοίτησε από το Πολυτεχνείο στην Ξάνθη), δεν μπορώ παρά να έχω καλή γνώμη. Και εξάλλου εξελέγη από τον κατάλληλο κόσμο, τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, και κατά συνέπεια έχω κάθε σεβασμό. Οσο για τον Αλέξη Τσίπρα, ήταν φοιτητής μου. Οταν με βλέπει με αποκαλεί δάσκαλο. Τον έχω βαθμολογήσει, του έχω περάσει μαθήματα κ.λπ.

Εχω πολύ καλή άποψη γι’ αυτόν. Μπορεί να μη συμφωνώ ιδεολογικά με τις αποφάσεις και τις ενέργειές του, όμως νιώθω κάθε συμπάθεια και χαίρομαι που όλο και περισσότερο αρχηγοί κομμάτων είναι μηχανικοί. Ο μηχανικός εκπαιδεύεται και δρα ώστε κάθε πρόβλημα να έχει τη λύση του. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν λύσεις για τα προβλήματα και να μη μένουμε στις θεωρίες. Ελπίζω
ότι θα γίνει… μηχανική η Βουλή.

Πώς ακούτε εδώ στο Βόρειο Αιγαίο τις απειλές του Τούρκου προέδρου Ερντογάν;

Οντως τα νησιά του βορείου Αιγαίου είναι λεκτικά στο στόχαστρο της Τουρκίας. Οι Τούρκοι κυρίως αποσκοπούν σε κάποιες νησίδες που θα τους επιτρέψουν να εξέλθουν στη Μεσόγειο.

Οπως και να έχει, οι κάτοικοι των νησιών δεν λαμβάνουν καθόλου υπ’ όψιν αυτές τις απειλές. Γελάνε, μπορώ να πω, με αυτά. Θεωρούν ότι όλα αυτά είναι για τις εφημερίδες. Ο κόσμος στον δρόμο μου λέει: Πού θα πάμε τον χειμώνα, τι θα κάνουμε, πώς θα είμαστε, πώς θα πληρώσουμε το ρεύμα, και πώς θα θερμανθούμε… Δεν τους ενδιαφέρουν οι Τούρκοι. Χασκογελάμε όταν ακούμε τον Ερντογάν να τα λέει αυτά. Τα έχουμε συνηθίσει.

Η εμπειρία σας ως περιφερειάρχη πώς είναι μέχρι τώρα;

Αρίστη. Εμαθα τους νόας των ανθρώπων. Εμαθα τις σκοπιμότητές τους, είδα τη σκέψη τους.
Προτού αναλάβω ήξερα μόνο μια κατηγορία ανθρώπων. Αυτούς που σπουδάζουν στο Πολυτεχνείο. Ομως τώρα απέκτησα μια μεγάλη ευρύτητα κι ένιωσα τα προβλήματα όλων των ανθρώπων της κοινωνίας. Νιώθω ευτυχής που έγινα πλουσιότερος σε συναισθήματα. Είδα προβλήματα του απλού ανθρώπου. Το μόνο που σκεφτόμουν παλιά ήταν να κάνω δημοσιεύσεις για το καθηγητιλίκι. Εδώ είδα πως υπάρχουν πολλά ακόμη να γίνουν. Η Αθήνα είναι ένα μέρος της κοινωνίας. Δεν είναι όλη η κοινωνία.

Ποιες στιγμές κρατάτε;

Στην προσπάθεια να αλλάξουμε την πολιτική της κυβέρνησης προς τη φύλαξη των συνόρων και την εκκένωση των νησιών κάναμε ένα κάλεσμα στη Λέσβο. Οταν συγκεντρώθηκαν, λοιπόν, 12.000 άνθρωποι και εμείς ήμασταν εκεί και προσπαθούσαμε όλα να τα φέρουμε στα ίσια νομίζω ήταν μια μεγάλη στιγμή. Αυτό έγινε το 2020, όταν και άλλαξε η κυβερνητική πολιτική. Επίσης μια άλλη συνταρακτική στιγμή ήταν όταν 5.000 Λέσβιοι κυνηγούσαν τα ΜΑΤ που είχαν έρθει να εγκαθιδρύσουν μια δομή και έπρεπε να μπω στη μέση για να σωθούν οι άντρες των σωμάτων ασφάλειας. Μπροστά μου έπεσαν του κόσμου οι μολότοφ και τα καμένα λάστιχα…

Δεν φοβηθήκατε;

Οχι, δεν φοβήθηκα. Κάθισα στη μέση κι έτρωγα πέτρες.

Λέγεται πως πίσω από έναν πετυχημένο άντρα υπάρχει μια καλή γυναίκα. Αυτό συμβαίνει σίγουρα σε εσάς, καθώς η σύζυγός σας, Δήμητρα, είναι βράχος δίπλα σας. Εχω δίκιο;

Η γυναίκα μου, των 37 χρόνων γάμου, με βοήθησε σε πάρα πολλά. Σε αρκετά δε, στην αρχή, αντιδρούσα στο πρώτο άκουσμα, αλλά στην πορεία έβλεπα ότι είχε απόλυτο δίκιο. Με βοήθησε σε βασικές αποφάσεις της ζωής μου και νιώθω ευγνωμοσύνη γι’ αυτό. Χωρίς εκείνη, σε πολλά θα είχα αποτύχει.

Πώς κρατιέται μια σχέση ζωντανή 37 χρόνια;

Με υποχωρήσεις.

Ομως ο έρωτας φεύγει…

Με την έννοια που δίνετε στον έρωτα μπορεί να φεύγει. Ομως υπάρχει ένας έρωτας διαφορετικής μορφής που παραμένει δυνατός. Μια αγάπη, μια έλξη, μια ανάγκη. Είναι η ανάγκη να είμαι μαζί της.

Δουλεύει σκληρά δίπλα σας. Της αρέσει αυτό;

Προσφέρει σημαντικό έργο στον κοινωνικό τομέα. Το πρόσφατο μεσαιωνικό φεστιβάλ στη Χίο οργανώθηκε και συντονίστηκε από την ίδια. Εγώ δεν θα μπορούσα να το κάνω κατά τον ίδιο τρόπο. Ως γυναίκα το χειρίστηκε διαφορετικά, αν και είχε αντιδράσεις. Δυστυχώς, η
κοινωνία μας είναι ακόμη φαλλοκρατούμενη. Αν κάποιο πράγμα το κάνει ένας άντρας είναι φυσιολογικό, εάν κάνει το ίδιο μια γυναίκα έχει επιπλέον βαθμό αντίδρασης. Είναι καθαρά φαλλοκρατούμενη η κοινωνία, όση πρόοδο και να έχουν κάνει οι γυναίκες.

Τα παιδιά σας συμφωνούν με την πολιτική σας καριέρα;

Καθόλου. Θεωρούν ότι δεν είμαι εγώ γι’ αυτά. Προτιμούν να είμαι στο πανεπιστήμιο και σε άλλους τομείς. Μου κάνουν αυστηρή κριτική, όταν παίρνω ακραίες θέσεις. Μάλλον είναι πιο μετριοπαθείς από μένα. Ισως ανησυχούν για μένα. Γιατί, όσο να ‘ναι, στην πολιτική αγχώνεσαι, ανάβεις, φωνάζεις… Εχω τρία παιδιά. Ο μεγάλος, ο Γιάννης, είναι 36 χρονών και είναι καθηγητής στην Αγγλία, ο άλλος, ο Χάρης, είναι γιατρός στη Γερμανία και η κόρη μου, η Μάγδα, ζει στην Αθήνα και μόλις μου ανακοίνωσε ότι θα παντρευτεί φέτος.

Ωραία είδηση για την οικογένειά σας. Εγκρίνεται ο νεαρός;

Εάν θέλει η νύφη και ο γαμπρός, τι θα πει ο πεθερός;

Εχει ανακοινωθεί ότι θα είναι αντίπαλός σας στις περιφερειακές εκλογές ο δημοσιογράφος Σταμάτης Μαλέλης. Τι λέτε για αυτό;

Όντως ο κ. Μαλέλης ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος. Εγώ χαιρετίζω την υποψηφιότητά του γιατί θεωρώ ότι η κάθοδός του στις αυτοδιοικητικές εκλογές εμπλουτίζει τον δημοκρατικό αγώνα που κάνω. Ο καλύτερος θα επικρατήσει. Ας κερδίσει ο καλύτερος.

Πώς ξεκουράζεστε ψυχικά;

Ξυπνάω πολύ πρωί, πέντε η ώρα κάθε μέρα, και κάνω βάδην. Τα απογεύματα πάω στα χωριά και μιλάω με τον κόσμο. Αυτά με ξεκουράζουν.

Ποιο τραγούδι σάς εκφράζει και με ποιο σηκώνεστε για χορό;

Επειδή η κοινωνία είναι σε ένα… wall, σε έναν τοίχο δηλαδή, θα έλεγα το «The wall», των Pink Floyd. Όσο για τον χορό, θα με ξεσήκωνε το «Δυνατά δυνατά» της Ελευθερίας Αρβανιτάκη.


αναδημοσίευση από https://www.newsbreak.gr/

Related posts

Κώστας Μουτζούρης: Προκλήσεις, Προτεραιότητες και η Στροφή στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό

admin

Νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης για ΜμΕ υπέγραψε ο Περιφερειάρχης

admin

5η Ειδική Συνεδρίαση λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής του Βορείου Αιγαίου

admin

Χρηματοδότηση 3,5 εκατ. € για το Βόρειο Αιγαίο

admin

H Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στο 15ο Φεστιβάλ Προϊόντων Μέλισσας

admin

Οι θέσεις του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου στο Συνέδριο ΕΝΠΕ Αλεξανδρούπολης

admin

Οριοθέτηση της Σάμου, ως προσβεβλημένης ζώνης του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Spodoptera frugiperda.

admin

Δήλωση Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου για την επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου

admin

Εκδήλωση Μνήμης για τα Θύματα του Βομβαρδισμού της 17ης Νοεμβρίου 1943 και Εορτασμός Ημέρας Ενόπλων Δυνάμεων

admin