16.9 C
Σάμος
27/11/2024
Πολιτιστικά

Το επιστημονικό και φιλοσοφικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ηραία- Πυθαγόρεια

Το Φεστιβάλ Ηραία- Πυθαγόρεια έχει την τιμή να φιλοξενεί και φέτος κορυφαίους Έλληνες επιστήμονες και φιλοσόφους πού έρχονται από διάφορα μέρη της γής για να συμμετέχουν στις εργασίες του.

Ένας φόρος τιμής για τον τόπο πού γεννήθηκε η επιστήμη και η φιλοσοφία.Ένα παράθυρο στον κόσμο της γνώσης για αυτούς πού επιθυμούν να γνωρίσουν την ιστορία του τόπου, τις βασικές αρχές των ιδεών πού αναπτύχθηκαν εκεί καθώς και τά σύγχρονα επιστημονικά επιτεύγματα.

Πολύτιμοι συνεργάτες σ’ αυτό το ταξίδι το Εθνικό Αστεροσκοπείο της Αθήνας και οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2019

Παρασκευή 7 Ιουνίου  ώρα 20:00 Νέο Δημαρχιακό Μέγαρο Πυθαγορείου

Ομιλία Γιάννη Πίκουλα Καθηγητή ιστορίας Παν.Θεσσαλίας ‘’ Ιωνική Δωδεκάπολις’’.

Μία ιστορική ξενάγηση στην Ιωνική  Δωδεκάπολη , την προσφορά της στην επιστήμη και τον πολιτισμό . Θα γίνει ειδική αναφορά για το ρόλο της Σάμου ως μέλος της Δωδεκάπολης.

Κυριακή 9 Ιουνίου ώρα 20:00 Νέο Δημαρχιακό Μέγαρο Πυθαγορείου

Προβολή ντοκιμαντέρ  “Ηραία Πυθαγόρεια το αποτύπωμα μιας ουτοπίας” του Πάνου Ζενέλη. Θα  ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα.

Το ντοκιμαντέρ καταγράφει την δωδεκάχρονη πορεία του Φεστιβάλ , το ρόλο των εθελοντών και την μεγάλη απήχηση πού είχε σε Ελλάδα και Εξωτερικό.

Συνδιοργάνωση : Πολιτιστικός Σύλλογος Πυθαγορείου  ‘’ Ο Λυκούργος’’

Σάββατο 15 Ιουνίου ώρα 21:00 Είσοδος Ευπαλινίου Ορύγματος

Ομιλήτρια : Φιόρη- Αναστασία Μεταλληνού αστροφυσικός- υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθήνας. Θέμα της ομιλίας:‘’  Ο θερινός μυθολογικός ουρανός.’’  Μία εισαγωγή στην σύνδεση των αστερισμών του καλοκαιρινού ουρανού με την μυθολογία.’’Θα ακολουθήσει ξενάγηση στο ουρανό της Σάμου με τηλεσκόπιο.

Κυριακή 16 Ιουνίου  ώρα 10:00 Πλατεία Πυθαγορείου. Έναρξη παιχνιδιού “Εξερευνώντας το ηλιακό μας σύστημα” . Η εκπαιδευτική ομάδα του Αστεροσκοπείου της Αθήνας σε ένα παιχνίδι γνώσης με εκπλήξεις.

Στόχος η μύηση των παιδιών σε θέματα αστρονομίας και διαστημικής φυσικής μέσα από γρίφους και απλές κατασκευές.Το παιγνίδι θα ολοκληρωθεί με εκτόξευση αυτοσχέδιων πυραύλων κατασκευασμένων με απλά υλικά από τους νεαρούς μαθητές .Τις δράσεις υλοποιεί ομάδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας στην οποία συμμετέχουν : Φιόρη- Αναστασία Μεταλληνού, Βαγγέλης Τσάμης, Μαρία Τσίχλα, Δήμητρα Τσιούτσια, με την συνεργασία του Πολιτιστικού συλλόγου Πυθαγορείου ‘’ Ο Λυκούργος’’.

Σάββατο 22 Ιουνίου ώρα 20:00 Δημαρχιακό Μέγαρο Σάμου

Ομιλία Γιάννη Μανέτα -Ομότιμου καθηγητήBioλογιας Πανεπιστημίου Πατρών. Θέμα ομιλίας ” Εξελικτικά ορόσημα στην ιστορία της ζωής , του πλανήτη και της ανθρωπότητας , από τις απαρχές μέχρι σήμερα” . Στην παρούσα διάλεξη θα αναφερθούν τασημαντικότερα επεισόδια του διαλόγου μεταξύ της πλανητικής, βιολογικής και πολιτισμικής εξέλιξης. Ίσως η κατανόησή τους να οδηγήσει την ανθρωπότητα να πάρει τις σωστές αποφάσεις .

Κυριακή 23 Ιουνίου, ώρα 20.00 Δημαρχιακό Μέγαρο Σάμου. Ομιλία Γιώργου Χρούσου Ομότιμου Καθηγητή Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών .Θέμα ομιλίας“Στρες, Ένας Ισχυρός Παράγοντας της Υγείας και της Νόσου στον Σύγχρονο Άνθρωπο”Oκύριος Χρούσος θα αναφερθεί στις σύγχρονες μεθόδους πρόληψης και περιορισμού του στρες οι οποίες ξεκινούν από αλλαγές στον τρόπο ζωής, σε μεθόδους για την διαχείριση του στρες μέχρι γνωστικές και συμπεριφορικές θεραπείες και όπου επιβάλλεται η χρήση των καταλλήλων φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Συμπερασματικά κατά τον κύριο Χρούσο η ψυχική και σωματική ανθεκτικότητα στο στρες είναι εφικτή αν πραγματικά το επιδιώξουμε.

Τετάρτη 26 Ιουνίου  ώρα 20:00 Δημαρχιακό Μέγαρο Σάμου.

Προβολή ντοκιμαντέρ για το Αϊβαλί- Ομιλία Ειρήνης Σαρίογλου . Πρόκειται για ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ πού βασίζεται στο βιβλίο ‘’ Το χρονικό των Δέκα Ημερών ‘’ της Αγάπης Μολυβιάτη- Βενέζη για την προσπάθεια ενός τούρκου αξιωματικού να σώσει τον αδελφό της, το λογοτέχνη Ηλία Βενέζη, από τα τάγματα θανάτου το 1922.

Συνδιοργάνωση : Ένωση Μικρασιατών Σάμου.

 

Παρασκευή 28 Ιουνίου ώρα 20:00 Νέο Δημαρχιακό Μέγαρο Πυθαγορείου

Ομιλία Βασίλη Κάλφα Καθηγητή Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Θέμα ομιλίας“ Πλάτων και Θουκυδίδης

-Αξίζει  να αποκαταστήσει κανείς έναν διάλογο μεταξύ των δύο στοχαστών, έναν διάλογο που δεν έγινε ποτέ πράξη,

αναλύοντας τα «πλατωνικά» κείμενα του Θουκυδίδη και τα «θουκυδίδεια» κείμενα του Πλάτωνα.

Σάββατο 29 Ιουνίου ώρα 20:00 Νέο Δημαρχιακό Μέγαρο Πυθαγορείου

Ομιλία Στέφανου Τραχανά  Επίτιμου διδάκτορα του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης Διευθυντή του Κέντρου Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis και πρώην διευθυντή των Πανεπιστημιακών εκδόσεων Κρήτης . Θέμα ομιλίας  ‘’Γιατί υπάρχει σύμπαν; Ένα προκλητικό ερώτημα ‘’.

Γιατί υπάρχει σύμπαν; Το ότι το προκλητικό αυτό ερώτημα μπορεί να τίθεται σήμερα ως

επιστημονικό και όχι ως φιλοσοφικό ερώτημα είναι ίσως η πιο τρανή απόδειξη ότι στην

κοσμολογία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μια επιστημονική επανάσταση. Υπάρχουν όμως

και άλλα ερωτήματα που συνδέονται άμεσα με το πρώτο: Γιατί υπάρχουν ήλιοι; Γιατί

υπάρχουν γαλαξίες και έχουν τα μεγέθη που έχουν; Και, τελικά, γιατί υπάρχουμε εμείς;

 

Σάββατο 5 Ιουλίου, ώρα 20.00 Νέο Δημαρχιακό Μέγαρο Πυθαγορείου.

Ομιλία Ιωάννης Ιωαννίδης Καθηγητής Παθολογίας- Έρευνας και Πολιτικής Επιστημών Υγείας Επιστημονικών Δεδομένων και Στατιστικής στο πανεπιστήμιο Standfort  των ΗΠΑ. Θέμα‘’Αγαπημένη Πόλη μη Επιστροφής’’. Ένα ταξίδι στις βιογραφίες κορυφαίων επιστημόνων ή φιλοσόφων από τον Πυθαγόρα, τον Αριστοτέλη μέχρι τις μέρες μας πού έζησαν μακριά από την γενέθλια γη.

Related posts

Ο Καθηγητής Μανόλης Βαρβούνης Μέλος του «Συμβουλίου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς»

admin

Εορταστική Εκδήλωση από τη “Μούσα των Σαμίων”

admin

Μ’ ένα ηχηρό μήνυμα ολοκληρώθηκε η 35η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου στην Κω

admin

Θεατρική Ομάδα Σάμου: Μία παράσταση “Περιμένοντας τον Γκοντό”

admin

«Το ΣΑΜΙΩΤΙΚΟ ΜΟΣΧΑΤΟ ως διαχρονικό στοιχείο πολιτιστικής, οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της Σάμου»

admin

admin

Συνάντηση Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου με Συνοριοφύλακες

admin

Ανακάλυψε το Μπριτζ

admin

«Η Μούσα των Σαμίων»: “Σύγχρονη Αρχαιολογία. Μια Ανθρωπιστική [Τέχνο]Επιστήμη”

admin