Στο Δήμο Ικαρίας εργάζονται 18 συμβασιούχοι σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα από το τέλος του 2015 ή τις αρχές του2016. Αυτών οι συμβάσεις υπήχθησαν στη νομοθετική ρύθμιση Βερνανδάκη και παρατείνονταν μέχρι το Μάιο του 2017,όπου το ελεγκτικό συμβούλιο έκρινε παράνομη την παράταση των συμβάσεων. Όλοι τότε θυμόμαστε τα γεγονότα : Τα σκουπίδια έπνιξαν τη χώρα, κάποιοι δήμοι ήταν έτοιμοι να ανοίξουν τις πόρτες στους εργολάβους, πληρώνοντας υπέρογκα ποσά σε ιδιώτες για το θέμα της αποκομιδής (π.χ. ο Δήμος Θεσσαλονίκης), πολλοί δήμαρχοι να είναι ευχαριστημένοι με αυτή την εξέλιξη ,γιατί οι προσλήψεις θα ήταν θέμα της δικής τους αρμοδιότητας στο μαγαζί τους ,όπως θεωρούν πολλοί τους Δήμους, στους οποίους προΐστανται κ.α.
Η κυβέρνηση έλυσε το θέμα με νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία θα παρατείνονταν οι συμβάσεις των εργαζομένων αυτών μέχρι το Μάρτιο του 2018.Ταυτόχρονα άνοιξε για πρώτη φορά στα χρόνια των μνημονίων η δυνατότητα για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στο τομέα καθαριότητας ανταποδοτικού χαρακτήρα. Επιπλέον δόθηκε η δυνατότητα στους απασχολούμενους συμβασιούχους που θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ στον τομέα της καθαριότητας για μια μόνιμη θέση να μοριοδοτηθούν με 17 μόρια για κάθε μήνα εμπειρίας με συνολική εμπειρία έως 24 μήνες.
Ο Δήμος Ικαρίας είναι από τους ελάχιστους Δήμους που δεν υπέβαλαν αίτημα στον ΑΣΕΠ για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον τομέα της καθαριότητας ανταποδοτικού χαρακτήρα.
Ο καθένας μπορεί να αναρωτηθεί:
Είναι ο Δήμος Ικαρίας στελεχωμένος και δεν χρειάζεται προσωπικό;
Δεν έχει χρήματα να τους πληρώνει μιας και οι προσλήψεις είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα;
Κάποιος, που έχει και ελάχιστη σχέση με την τοπική αυτοδιοίκηση, διαπιστώνει ότι ο Δήμος Ικαρίας είναι από τους πιο υποστελεχωμένους Δήμους της χώρας. Ακόμη και μ’αυτούς τους συμβασιούχους εργαζόμενους η καθαριότητα στο νησί είναι πλημμελής( μπορεί εύκολα να το διαπιστώσει κάποιος με την πρώτη ματιά) και τι να πει κανένας για τους υδραυλικούς (1Για όλη τη ΔΕ Αγ. Κηρύκου, κανένας ηλεκτρολόγος για τα 18 αντλιοστάσια της ίδιας περιοχής ή να κάνει συντήρηση δημοτικού φωτισμού κ.α.).
Αν ισχυριστεί ότι δεν έχει χρήματα να τους πληρώνει και αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα για τους εξής λόγους: Αυτοί οι 18 συμβασιούχοι στις υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα εργάζονται από τις αρχές του 2016 και ο Δήμος δεν τους χρωστάει χρήματα και πληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις του απέναντι σ’αυτούς τους εργαζόμενους πάνω από 2 συνεχόμενα χρόνια.
Και το πιο σημαντικό: Πώς είναι δυνατό να ισχυρίζεται ότι δεν έχει χρήματα για να προκηρύξει ,αν όχι 18 ,αλλά ούτε και λιγότερες θέσεις εργασίας μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες καθαριότητας ανταποδοτικού χαρακτήρα ,ταυτόχρονα όμως στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο στις 19-1-2018 να ζητά έγκριση για πάνω από 25 άτομα συμβασιούχους για τις ανάγκες του 2018.( Σας επισυνάπτουμε το σχετικό αίτημα του Δήμου)
Μετά από όλα αυτά αποκαλύπτεται η πραγματική στάση του Δήμου Ικαρίας απέναντι στο θέμα της εργασίας: Προτιμά εργαζόμενους συμβασιούχους , χωρίς δικαιώματα, εκλογική πελατεία ,όμηρους της δημοτικής αρχής. Ενώ οι υπάρχοντες συμβασιούχοι έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ με αυξημένη μοριοδότηση, για μια μόνιμη και σταθερή εργασία, ο Δήμος Ικαρίας αρνείται την προκήρυξη θέσεων.
Πόσο αλήθεια αποδεικνύεται υποκριτική η παρουσία του Δήμου Ικαρίας στην Πλατεία του Συντάγματος, μαζί με τον Δήμαρχο της Πάτρας ,τον Απριλιο του 2016,μετα από πορεία 8 ημερών από την Πάτρα στην Αθήνα όπου οι διοργανωτές της πορείας –συγκέντρωσης, Δήμαρχοι της Λαϊκής συσπείρωσης έλεγαν: «Οι άνεργοι δεν χρειάζονται αισθήματα συμπάθειας ,αλλά έργα. Αυτή η μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα δεν είναι το τέλος της Μεγάλης πορείας που είχε αρχή στη Πάτρα. Είναι το ξεκίνημα νέων μεγάλων δυναμικών αγώνων ενάντια στην ανεργία ,για μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, για δουλειά με δικαιώματα».
Λόγια!!!