Μια ξεχωριστή σκυταλοδρομία με τίτλο “Πορεία προς την Ελευθερία” πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη Σάμο, αναβιώνοντας την ιστορική πορεία των “πεζόδρομων” του 1821. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τους Δήμους Ανατολικής και Δυτικής Σάμου, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από τη Ναυμαχία της Σάμου (1824).
Η διαδρομή ξεκίνησε από τον Μαραθόκαμπο και κατέληξε στο Άνω Βαθύ, συνδέοντας σημαντικά σημεία του νησιού που σχετίζονται με την Ελληνική Επανάσταση. Η εκκίνηση δόθηκε από την προτομή του Καπετάν Σταμάτη Γεωργιάδη στον Μαραθόκαμπο, ενώ στους Αγίους Θεοδώρους, οι δρομείς συναντήθηκαν με το όχημα που μετέφερε τις σπάθες του Καπετάν Λαχανά, συνοδευόμενο από τους Δημάρχους Ανατολικής και Δυτικής Σάμου.
Η διαδρομή περιλάμβανε στάσεις σε ιστορικά σημεία όπως τον Πύργο, γενέτειρα του Καπετάν Κωνσταντή Κονταξή, τους Κουμαραδαίους, τη Χώρα και το Κάστρο του Λογοθέτη Λυκούργου στο Πυθαγόρειο. Οι δρομείς διέσχισαν την παραλιακή της πόλης της Σάμου και κατέληξαν στην προτομή του Καπετάν Λαχανά στο Άνω Βαθύ.
Σε κάθε Δημοτική Κοινότητα, υπήρξε συμβολική υποδοχή από τα Τοπικά Συμβούλια και τους συλλόγους, με τους δρομείς να παραδίδουν τη σημαία της Σαμιακής Επαναστάσεως στον εκάστοτε πρόεδρο της Κοινότητας.
Στο Άνω Βαθύ, τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη των πεσόντων του 1821. Ακολούθησε πορεία προς το Δημαρχιακό Μέγαρο, όπου εναποτέθηκαν οι σπάθες του Καπετάν Λαχανά.
Οι δρομείς που συμμετείχαν στη σκυταλοδρομία ήταν οι Κατερίνα Αθανασίου, Μάριος Καγιόπουλος, Σταμάτης Φεργάδης, Οδυσσέας Χατζημιχάλης, Παναγιώτης Καλογραίας και Σταμάτης-Τάκης Φώκος.
Η σκυταλοδρομία πραγματοποιήθηκε μία ημέρα πριν την επέτειο της άφιξης του οθωμανικού στόλου στη Σάμο στις 29 Ιουλίου 1824, αναβιώνοντας τον ρόλο των “πεζόδρομων” που μετέφεραν τα νέα σε κάθε γωνιά του νησιού κατά τη διάρκεια της Επανάστασης.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι σπάθες του Καπετάν Κωνσταντή Λαχανά, που μεταφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της σκυταλοδρομίας, αποτελούν σπάνια αντικείμενα από την περίοδο του Αγώνα του ’21. Η μία από αυτές φέρει την επιγραφή “ΚΑΠΕΤΑ(Ν) ΚΟΣΤΑ” και διαθέτει περίτεχνη λαβή από ελεφαντόδοντο με διακόσμηση που απεικονίζει ιστιοφόρο στη μία πλευρά και λόγχη με πέλεκυ στην άλλη.
Την ασφάλεια των δρομέων και τη διευθέτηση της κυκλοφορίας των οχημάτων ανέλαβαν η Αστυνομική Διεύθυνση Σάμου και το Λιμεναρχείο Σάμου. Τη μεταφορά των αθλητών, των συνοδών και των δημοσιογράφων ανέλαβε η SAMOS ISLAND TOURS LUXURY TRANSFERS του κ. Δημήτρη Χριστινίδη.