Παρουσία δεκάδων επαγγελματιών του κλάδου, πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημαρχειακού Μεγάρου ,η ημερίδα για την Τουριστική Ανάπτυξη της Σάμου.
Η ημερίδα διοργανώθηκε απο τον Δημοτικό Οργανισμό Τουρισμού Σάμου «Πυθαγόρας ο Σάμιος», σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Εταιρεία.
Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό : ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος ,ο αντιπεριφερειάρχης Σαμου κ .Νίκος Κατρακάζος, ο πρόεδρος της Ένωση Ξενοδόχων Ν. Σάμου κ. Κώστας Κυριαζής, ο πρόεδρος του Συλλόγου επιχειρηματιών ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων Ν. Σάμου κ. Νίκος Στεφάνης, ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Επαγγελματιών Μαραθοκάμπου (ΕΤΕΜ) Δημήτρης Βολακάκης.
Ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην ανάγκη υιοθέτησης ενός αποδοτικού μοντέλου βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης που θα στηρίζεται στους εξής άξονες:
Διαφοροποίηση του προτύπου τουριστικής ανάπτυξης που συνδέεται σχεδόν αποκλειστικά με τον οργανωμένο μαζικό τουρισμό διακοπών και μοιραία ταυτίζεται με την μικρή τουριστική περίοδο και άρα την εποχικότητα της οικονομικής δραστηριότητας. Ταυτόχρονη άρση της αποκλειστικότητας του τουρισμού εις βάρος των άλλων τομέων της τοπικής οικονομίας.
Εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος με νέες υπηρεσίες, υποδομές και προϊόντα που θα σχετίζονται με τον πολιτισμό, και ευρύτερα της εναλλακτικές μορφές τουρισμού, θα αξιοποιεί το σύνολο των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου, υπερβαίνοντας την εποχικότητα του «ήλιος-θάλασσα» και συνδράμοντας στην ενίσχυση της οικονομικής ζωής.
Η ποιοτική και ποσοτική διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος δεν συμβάλει μόνο στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου αλλά ουσιαστικά στην καλλιέργεια μιας νέας αντίληψης για την ίδια την ανάπτυξη που θα αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα, θα άρει τους κινδύνους και τα μειονεκτήματα, θα καινοτομεί, θα παράγει νέα προϊόντα και έτσι θα αμβλύνει τις μειονεξίες και τα προβλήματα όπως είναι η ανεργία (εποχιακή και μόνιμη), το brain drain, η εσωστρέφεια κτλ.
Άρση της χωρικής υπερσυγκέντρωσης των τουριστικών δραστηριοτήτων σε συγκεκριμένα σημεία και γεωγραφική διασπορά της προσφοράς των τουριστικών προϊόντων σε όλη την γεωγραφική επικράτεια του νησιού. Με τον τρόπο αυτό αφενός αίρονται οι δυσμενείς επιπτώσεις (π.χ περιβαλλοντικές) στα σημεία υπερσυγκέντρωσης που μπορούν να οδηγήσουν σε υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος λόγω των υψηλών πιέσεων και άρα να οδηγήσουν σε χαμηλά εισοδήματα και από την άλλη δημιουργούνται νέα σημεία αναφοράς για τους επισκέπτες που εμπλουτίζουν τις εμπειρίες των διακοπών τους και την αντίληψή τους για τον προορισμό των διακοπών τους.
Σχεδιασμός της βιώσιμης ανάπτυξης, ο οποίος απαιτεί συμμετοχικές διαδικασίες και αναβάθμιση του ρόλου όχι μόνο όσων εμπλέκονται σε αυτή, αλλά του συνόλου των κατοίκων του νησιού.Βιώσιμος προορισμός Ολιστική και ολοκληρωμένη προσέγγιση που περιλαμβάνει: ‐ Ανάδειξη του προορισμού σύμφωνα με τις επιταγές της αειφόρου ανάπτυξης ‐ Βελτιστοποίηση κοινωνικών και οικονομικών πλεονεκτημάτων του προορισμού μειώνοντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις ‐ Αύξηση των παροχών στην κοινωνία, ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομίας ‐ Βελτίωση της περιβαλλοντικής διαχείρισης μειώνοντας τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Σαμου κ .Νίκος Κατρακάζος μεταξύ άλλων τόνισε «ότι τις τελευταίες μέρες όσοι ζουν από τον τουρισμό έχουν το άγχος με τα τελευταία γεγονότα στη γείτονα χώρα.
Ο κ. Κατρακάζος σημείωσε ότι θα πρέπει να καταλήξουμε τι είδους τουρισμό θέλουμε και τι καταλύματα θέλουμε. Θα πρέπει τα χρηματοδοτικά εργαλεία να είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες μας και να βοηθούν ουσιαστικά το νησί μας ».
Τα θέματα και οι εισηγητές που ανέπτυξαν ήταν: Η Τουριστική ανάπτυξη προορισμού και ΕΣΠΑ από το σύμβουλο τουρισμού κ. Βλάσση Λαπατά και παρουσίαση του Αναπτυξιακόυ Νόμου από το δικηγόρο κ.Κωνσταντίνο Δάμη. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος Μάνος Στεφανάκης.
Την εκδήλωση παρακολούθησε και το Εσπερινό Λύκειο Σάμου απο το τμήμα Διοίκησης & Οικονομίας στον Τομέα Τουρισμού.
Η ημερίδα χαρακτηρίστηκε από τους παρευρισκόμενους ιδιαίτερα επιτυχημένη.