13.3 C
Σάμος
19/01/2025
Πολιτικά

Η ΝΕ-ΣΥΡΙΖΑ Σάμου για την επίσκεψη του Κώστα Φωτάκη

Την Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018 θα παρευρεθεί στο νησί μας ο  Κώστας Φωτάκης Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την ανάγκη μετασχηματισμού της οικονομίας μας και επαφής με τον Σαμιακό λαό, θα  αναπτύξει σε ομιλία του (Ξενοδοχείο ΣΑΜΟΣ & ώρα 19:30)  σχετικά με το θέμα της έρευνας, τεχνολογίας, καινοτομίας και οικονομία της γνώσης. Η παρουσία όλων μας είναι σημαντική, διότι θα αποτυπωθούν θέσεις και απόψεις από τον πλέον εξειδικευμένο επιστήμονα.  Μας αφορά όλους !

ΕΡΕΥΝΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ

Καλούμαστε σήμερα να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική  κοινωνία: κρίση στην οικονομία, ανεργία μεταξύ των νέων ανθρώπων, χαμηλή ανταγωνιστικότητα. Η απάντηση σε αυτές τι προκλήσεις περνάει μέσα από την ανάγκη μετασχηματισμού της οικονομίας μας σε μια σύγχρονη οικονομία της γνώσης.

οικονομία της γνώσης σημαίνει ότι οι κλασικοί παραγωγικοί συντελεστές (γη, κεφάλαιο, εργασία) έχουν πια μικρότερη αξία στην παραγωγή και τη δημιουργία κερδών σε σχέση με του άυλους συντελεστές (πληροφορία, γνώση, ειδικότητες, δηλαδή συνοπτικά το ανθρώπινο κεφάλαιο. Όσο περισσότερες και καλύτερες πληροφορίες και γνώσεις παράγουν οι κοινωνίες, τόσο πιο πλούσιες, παραγωγικές και ανταγωνιστικές γίνονται. Η άνοδος τη οικονομίας της γνώσης η οποία βασίζεται περισσότερο στην παραγωγή και διαχείριση δεδομένων κα πληροφοριών από ότι στην παραγωγή αντικειμένων, φαίνεται από τη δημιουργία εταιριών όπως η «Google» και με την αλλαγή του είδους της εργασίας των ανθρώπων. Η ικανότητα των ατόμων και των χωρών να επωφεληθούν από την αναδυόμενη οικονομία της γνώσης εξαρτάται κυρίως από το εργατικό δυναμικό και συγκεκριμένα την εκπαίδευση, τις δεξιότητες, τα ταλέντα και τις ικανότητές του.

Η οικονομία της γνώσης προσφέρει στις μικρές παγκοσμιοποιημένες πλέον οικονομίες, όπως είναι η Ελλάδα, στέρεες βάσεις για ένα βιώσιμο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης προς όφελος της ευρύτερης κοινωνίας. Η γνώση αποτελεί καθοριστικό στοιχείο στη διαμόρφωση του παγκόσμιου καταμερισμού εργασίας και κατ’ επέκταση των σύγχρονων μορφών καπιταλιστικής συσσώρευσης. Ειδικότερα η γνώση που απορρέει από την επιστημονική έρευνα και η καινοτομία που βασίζεται σε αυτή συχνά οδηγούν σε προϊόντα και υπηρεσίες μεγάλης προστιθέμενης αξίας και αποτελούν τον πυρήνα της Οικονομίας της Γνώσης.

Όσον αφορά την ελληνική επιχειρηματικότητα, υπάρχουν δύο καίρια στοιχεία που, σε μεγάλο βαθμό, τη χαρακτηρίζουν τα τελευταία χρόνια: η μέσης ή χαμηλής έντασης γνώση του μεγάλου αριθμού των επιχειρήσεων, κυρίως μικρομεσαίων, και το κατά μέσον όρο χαμηλό μισθολογικό κόστος. Η ανάκτηση του αναπτυξιακού δυναμισμού της ελληνικής οικονομίας μέσω της περαιτέρω συμπίεσης των μισθών, δηλαδή η επιδείνωση της φτωχοποίησης, δεν αποτελεί λύση ούτε είναι αποδεκτή ιδεολογικά και πολιτικά.

Στις συνθήκες κρίσης που επικρατούν και της επικείμενης ανάκαμψης, έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες για την ενίσχυση τόσο του ανθρώπινου δυναμικού των ερευνητών όσο και των βασικών υποδομών. Η πιο σημαντική παρακαταθήκη για την επίτευξη του στόχου αυτού είναι οι άνθρωποι: το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει η χώρα, κυρίως οι νέοι επιστήμονες και ερευνητές που βρίσκονται στο επίκεντρο κάθε προσπάθειας ανάκαμψης. Όμως, η υποτίμηση της εργασίας, η ανεργία και κυρίως η έλλειψη προοπτικών σταδιοδρομίας, που εντάθηκαν την περίοδο της κρίσης, έχουν οξύνει το φαινόμενο της μονόπλευρης φυγής επιστημόνων στο εξωτερικό (brain drain), αλλά και την ετεροαπασχόλησή τους σε εργασίες χαμηλής εξειδίκευσης (brain waste). Η υποκατάσταση της μονόπλευρης φυγής στο εξωτερικό από μία ισόρροπη κινητικότητα επιστημόνων αποτελεί προτεραιότητα στον σχεδιασμό για την ανάπτυξη Οικονομίας της Γνώσης με αξιώσεις.

Η δημιουργία ευκαιριών για την ανάπτυξη νεοφυούς και καινοτόμου επιχειρηματικότητας (startups) με τρόπο προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες του οικονομικού περιβάλλοντος που οφείλονται στην οικονομική κρίση, μέσω του σχήματος επιχειρηματικών συμμετοχών, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων χωρίς στρεβλώσεις και με τρόπο ομαλό, που προάγει την υγιή επιχειρηματικότητα, σε αντιδιαστολή με τις κακές πρακτικές του παρελθόντος.

Η προετοιμασία αντιμετώπισης αυτού του νέου περιβάλλοντος είναι αναγκαία για τη μελλοντική θέση της χώρας. Αντίθετα μια τεχνοφοβική προσέγγιση θα αδυνατούσε να συλλάβει τις επερχόμενες εξελίξεις και διαρκώς θα απομονωνόταν από τα αναδυόμενα στον μελλοντικό κόσμο καινοφανή υποκείμενα. Οι παραπάνω δράσεις λαμβάνουν υπόψη και τις καίριες επιδράσεις στο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτισμικό περιβάλλον που η τέταρτη βιομηχανική «επανάσταση» μπορεί να φέρει για να καταστήσουν τη χώρα παίκτη, παρεμβατικό ει δυνατόν, και όχι αδύναμο παρακολουθητή των εξελίξεων.

Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης

Ο Κώστας Φωτάκης ορίστηκε Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας τον Ιανουάριο του 2015. Από το 2011 ήταν Πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Επίσης έχει υπηρετήσει ως Διευθυντής του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του ΙΤΕ (1997-2013). Είναι Καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Επίσης, εκτέλεσε χρέη Συντονιστή της Συνόδου των Προέδρων των Ερευνητικών Κέντρων από τον Ιούλιο του2012 έως τον Δεκέμβριο του 2013.

Από το 1990, διευθύνει την Ευρωπαϊκή Εγκατάσταση Λέιζερ που λειτουργεί στο ΙΤΕ και περιλαμβάνει 26 επιλεγμένα Εργαστήρια Λέιζερ από χώρες-μέλη της ΕΕ. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» (1994-97) και μέλος Εθνικών και Ευρωπαϊκών Επιτροπών εμπειρογνωμόνων για θέματα επιστημονικής πολιτικής όπως το EuropeanStrategyForumforResearchInfrastructures (ESFRI). Από το 2010 συμμετέχει στην Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (highlevelgroupofexperts) που αξιολογεί συνολικά το Πρόγραμμα Πλαίσιο για Έρευνα και Τεχνολογία και διαμορφώνει τις προτεραιότητες για την Ευρώπη του 2020. Επίσης είναι Πρόεδρος στη Συμβουλευτική Ομάδα (AdvisoryGroup) της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις Ερευνητικές Υποδομές και έχει προεδρεύσει στην Ομάδα Ειδικών (ExpertsGroup) για τον προσδιορισμό του ρόλου των Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Οργανισμών στην στρατηγική της «Έξυπνης Εξειδίκευσης» για την Περιφερειακή Ανάπτυξη.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εμπίπτουν στους τομείς της Φωτονικής (Photonics) και Φασματοσκοπίας Λέιζερ, με έμφαση στις εφαρμογές Λέιζερ για την κατεργασία και διάγνωση υλικών. Έχει διοργανώσει ή συνδιοργανώσει πολλά διεθνή επιστημονικά συνέδρια και είναι μέλος πολλών διεθνών επιστημονικών επιτροπών συνεδρίων. Έχει περισσότερες από 300 δημοσιεύσεις και περισσότερες από 7000 αναφορές, κυρίως στον τομέα της Φωτονικής και σχετικών εφαρμογών. Είναι εκδότης ή μετέχει στην εκδοτική ομάδα διαφόρων διεθνών επιστημονικών περιοδικών και είναι συ-συγγραφέας ή συν-εκδότης τεσσάρων επιστημονικών βιβλίων παγκόσμιας κυκλοφορίας.

Το 2004 έλαβε το «Βραβείο Ηγεσίας» (“LeadershipAward”) της Αμερικανικής Εταιρείας Οπτικής (OpticalSocietyofAmerica – OSA) «..για δεκαετή ηγετικό ρόλο, και προσωπική ερευνητική συμβολή στον τομέα των εφαρμογών λέιζερ στη συντήρηση έργων τέχνης και για τον ηγετικό του ρόλο στην καθιέρωση και καθοδήγηση της επιστημονικής αριστείας στα προγράμματα επιστήμης των λέιζερ στο ΙΗΔΛ-ΙΤΕ». Το 2005-6 επελέγη ως SpringerProfessor στο Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας, Μπέρκλεϋ. Έχει επίσης εκλεγεί ως ισόβιο μέλος και Fellow της OSA και έχει διατελέσει μέλος της Επιτροπής Επιλογής των Fellows της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Οπτικής (EuropeanOpticalSociety – EOS). Το 2010 έγινε Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Μασσαλίας.

Related posts

Παράταση στη διαβούλευση για τις περιοχές Natura στη Σάμο

admin

Στην Καστανιά της Σάμου

admin

«Ελληνική Λύση»: Ενίσχυση προσπαθειών για τα ζητήματα της Σάμου

admin

Συζήτηση Εφ’ Όλης της Ύλης με την Ελληνική Λύση στην κεντρική πλατεία των Μυτιληνιών

admin

Αναθεωρείται η μελέτη «ΣΑΜΟΣ 2030» για την αποκατάσταση της Σάμου μετά το εξώδικο του Μιχάλη Αγγελόπουλου

admin

Η Καστανιά Χαρακτηρίστηκε «Τόπος Μαρτυρίου»

admin

ΣΥΡΙΖΑ Σάμου | Οι Σύλλογοι Τέχνης και Πολιτισμού στο στόχαστρο

admin

Στεφανάδης για το Φράγμα Καρβούνη Σάμου: Ένα εμβληματικό έργο δρομολογείται

admin

Ο Βουλευτής Ν.Σάμου για την εγκατάσταση Μαγνητικού Τομογράφου στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου

admin