Άσχημες μνήμες ξυπνά η 4η Νοεμβρίου, καθώς σαν σήμερα το 1996, συγκρούστηκε στο Βαθύ της Σάμου το επιβατηγό πλοίο «Σάμαινα» με την πυραυλάκατο «Κωστάκος», με αποτέλεσμα την βύθιση του πλοίου του πολεμικού ναυτικού, που ήταν κατά πολύ μικρότερο. Η σύγκρουση έγινε στο βορειοανατολικό άκρο της Σάμου, ανοιχτά του ακρωτηρίου του Αγ. Κωνσταντίνου, στη θαλάσσια περιοχή «Αυλάκια».
Τέσσερις νεκροί
Το «Κωστάκος» βυθίστηκε σχεδόν αμέσως, καθώς εμβολίστηκε από το «Σάμαινα» στη μέση και την πρύμνη του πλοίου, συντρίβοντας ουσιαστικά το σκάφος και «αφαιρώντας» τη ζωή από τέσσερις ανθρώπους, έναν ανθυπασπιστή και τρεις κελευστές, που ήταν μάλιστα το πρώτο τους ταξίδι. Στον αντίποδα, το επιβατικό πλοίο «Σάμαινα» δεν υπέστη πολλές και μεγάλες ζημιές, απλά η σύγκρουση τρομοκράτησε τους επιβάτες του «Σάμαινα».
Περισυνελέγησαν 34 μέλη της πυραυλάκατου
Από τα 38 μέλη πληρώματος της πυραυλάκατου τα 34 περισυνελέγησαν σχεδόν αμέσως από σωσίβιες λέμβους που έριξε στη θάλασσα το επιβατηγό «Σάμαινα», ενώ στην περιοχή έσπευσαν 3 αλιευτικά σκάφη, 1 φορτηγό πλοίο και 5 σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού.
Αμέσως στήθηκε επιχείρηση ανεύρεσης των τεσσάρων αγνοουμένων, οι οποίοι εντοπίστηκαν λίγη ώρα αργότερα και ανασύρθηκαν νεκροί.
Το δρομολόγιο για την Ικαρία και ο «Παρμενίων»
Όσο για τα αίτια του δυστυχήματος; Παραμένουν σκοτεινά… Το «Σάμαινα» με 71 επιβάτες και 50 μέλη πληρώματος πραγματοποιούσε το καθορισμένο του δρομολόγιο από το Βαθύ Σάμου με προορισμό το Καρλόβασι και στη συνέχεια την Ικαρία. Το «Κωστάκος» από την άλλη, βρισκόταν σε άσκηση για τον «Παρμενίων ΄96» που διεξαγόταν σε όλο το μήκος των θαλάσσιων και χερσαίων Ελληνοτουρκικών συνόρων.
Δεν είχε ειδοποιηθεί το «Σάμαινα»
Όπως ανέφεραν οι ενδείξεις της εποχής, το επιβατηγό «Σάμαινα» δεν είχε ειδοποιηθεί σχετικά ότι υπήρχε πιθανότητα να διασταυρωθεί κάποιο πλοίο του πολεμικού ναυτικού που συμμετείχε στην άσκηση. Μαρτυρίες ανέφεραν ότι τότε δεν ειδοποιούνταν τα πλοία ακτοπλοΐας για τις ασκήσεις του ΠΝ εκτός κι αν έριχναν με πραγματικά πυρά.
Οι ευθύνες
Το πόρισμα της Επιτροπής Πραγματογνωμόνων του Πολεμικού Ναυτικού έριξε ευθύνες και στις δύο πλευρές για τη μοιραία σύγκρουση της πυραυλακάτου. Οι ευθύνες βάραιναν το «Σάμαινα» κυρίως για την πρόκληση της σύγκρουσης, το δε «Κωστάκος» για τη μη αποφυγή του. Οι ευθύνες του πολεμικού πλοίου ήταν όμως σοβαρότερες.