Σε δυσάρεστη έκπληξη και με ένα τεράστιο ερωτηματικό για το μέλλον των επενδύσεων στην περιοχή βρέθηκε το Βόρειο Αιγαίο μετά την πρόσφατη ανακοίνωση των εγκρίσεων επενδυτικών σχεδίων του Αναπτυξιακού Νόμου 4887, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας συμβούλων “Global ΕΥ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ”.
Όπως καταγγέλλει η εταιρεία, κανένα επενδυτικό σχέδιο που υποβλήθηκε στην τοπική υπηρεσία του Βορείου Αιγαίου, στο πλαίσιο των προηγούμενων προκηρύξεων του νόμου, δεν έλαβε έγκριση.
Ειδικότερα, τονίζεται η πλήρης απόρριψη και των έξι (6) Τουριστικών Επενδυτικών Σχεδίων που είχαν υποβληθεί στον Α’ κύκλο του Ν. 4887 για την περιοχή. Τα σχέδια αυτά, που αφορούσαν αποκλειστικά εκσυγχρονισμούς υφιστάμενων ξενοδοχειακών μονάδων, είχαν συνολική αιτούμενη Δημόσια Δαπάνη μόλις 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Η Global ΕΥ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ αντιπαραβάλλει την κατάσταση αυτή με την εικόνα στο Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη, όπου, όπως αναφέρει, εγκρίθηκαν πολλά επενδυτικά σχέδια, ορισμένα εκ των οποίων με ατομική Δημόσια Δαπάνη που κυμαινόταν από 2,5 έως 4 εκατομμύρια ευρώ το καθένα – ποσά που ισοδυναμούν ή και υπερβαίνουν τη συνολική αιτούμενη δαπάνη για όλα τα απορριφθέντα σχέδια του Βορείου Αιγαίου.

Η εταιρεία εκφράζει φόβους ότι με αυτή την εξέλιξη, η «μικρή» επιχειρηματικότητα στον τουριστικό κλάδο του Βορείου Αιγαίου οδηγείται ουσιαστικά σε αφανισμό, στερώντας από την περιοχή κρίσιμους πόρους για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της.
Αιτήματα για Άμεση Παρέμβαση
Λαμβάνοντας υπόψη την αναγνωρισμένη από την Πολιτεία ανάγκη στήριξης των νησιών, η Global ΕΥ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ καλεί για άμεση λήψη μέριμνας ώστε:
- Να επανεξεταστούν και να εγκριθούν τα έξι Τουριστικά Επενδυτικά Σχέδια του Α’ κύκλου Ν. 4887 που αφορούν το Βόρειο Αιγαίο.
- Να αποδίδεται και στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου η μέγιστη ένταση ενίσχυσης με τη μορφή Επιδότησης Κεφαλαίου, και όχι μόνο ως φορολογική απαλλαγή, κατά τα πρότυπα άλλων παραμεθόριων περιοχών.
- Να αναγνωρίζονται ρητά τα νησιά του Βορείου Αιγαίου ως παραμεθόριες περιοχές, απολαμβάνοντας τα αντίστοιχα οφέλη, όπως συμβαίνει με περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης.
Για τα ζητήματα αυτά, η Global ΕΥ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ενημερώνει ότι έχει ήδη αποστείλει σχετική επιστολή στα αρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, καθώς και στο Γραφείο του Πρωθυπουργού. Εκφράζεται, τέλος, η ελπίδα η επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Λέσβο να αποτελέσει την αφορμή για την επίλυση αυτού του κρίσιμου ζητήματος για την τοπική οικονομία και ανάπτυξη.