
Η αυξημένη ζήτηση για υγειονομική περίθαλψη, ιδιαίτερα κατά την τρέχουσα τουριστική περίοδο, έχει οδηγήσει το Νοσοκομείο Σάμου σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων, κ. Σταμάτη Φιλιππή. Σε δηλώσεις του στο Ράδιο Αρμονία, ο κ. Φιλιππής επισήμανε τις συνεχιζόμενες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, δίνοντας έμφαση στα Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).
Ο κ. Φιλιππής τόνισε ότι τα προβλήματα διογκώνονται καθημερινά και ότι «κανενός το αυτί δεν ιδρώνει». Αναφέρθηκε στην πάγια πρακτική κάλυψης των ΤΕΠ από αγροτικούς γιατρούς και γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, τονίζοντας ότι αυτή η κατάσταση δεν είναι καινούρια. «Το ΤΕΠ του νοσοκομείου, δεν έχει δικούς του γιατρούς και ούτε είχε ποτέ», υπογράμμισε.
Οι ελλείψεις δεν περιορίζονται μόνο στα ΤΕΠ. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων αναφέρθηκε στην Παιδιατρική Κλινική, η οποία λειτουργεί με έναν μόνο γιατρό εδώ και δέκα χρόνια, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με έναν εντατικολόγο, καθώς και στην Παθολογική Κλινική όπου έχουν απομείνει δύο παθολόγοι, με αποτέλεσμα να εφημερεύουν γιατροί άλλων ειδικοτήτων, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και την κάλυψή της. Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει και το Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα, το οποίο λειτουργεί ουσιαστικά με έναν μόνο γιατρό, με τα ραντεβού να δίνονται μετά από μήνες και τις απαντήσεις να καθυστερούν σημαντικά.
«Η κατάσταση είναι τραγική σε όλες τις υπηρεσίες και σε όλο το προσωπικό του νοσοκομείου και στο νοσηλευτικό», δήλωσε ο κ. Φιλιππής, κατηγορώντας την κυβέρνηση, τον τοπικό βουλευτή και τον διοικητή του νοσοκομείου ότι «προσπαθούν να κάνουν το μαύρο άσπρο». Εξέφρασε την απογοήτευσή του για την πρόσφατη επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου, το οποίο απέκρυψε την παρουσία εκπροσώπου του Υπουργείου, δεν κάλεσε φορείς της υγείας και δεν επισκέφτηκε το νοσοκομείο για να δει από κοντά τα προβλήματα.
«Κινδυνεύουν καθημερινά ανθρώπινες ζωές», επανέλαβε ο κ. Φιλιππής, προσθέτοντας ότι κινδυνεύουν και οι ίδιοι οι υγειονομικοί που καλούνται να εφημερεύουν σε ειδικότητες που δεν είναι δικές τους.
Ο κ. Φιλιππής τόνισε ότι η κατάσταση αυτή είναι διαχρονική και δεν δημιουργήθηκε από τη μια μέρα στην άλλη, αποδίδοντας ευθύνες σε όλες τις κυβερνήσεις που έχουν περάσει. «Το ζήτημα είναι πολιτικό, διότι έχουμε κυβερνήσεις που έχουν το καρπούζι και το μαχαίρι στο χέρι τους και μπορούν να λύσουν τα ζητήματα, αλλά δεν τις δίνουν», σημείωσε, εξηγώντας ότι η επίλυση απαιτεί οικονομικά κίνητρα και προκήρυξη όλων των οργανικών θέσεων, όχι μόνο γιατρών αλλά και νοσηλευτικού, παραϊατρικού και διοικητικού προσωπικού.
Κλείνοντας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων κάλεσε τους πολίτες της Σάμου να «ξεσηκωθούν, να βγουν στους δρόμους, να τα κάνουν όλα τα πάνω κάτω και να απαιτήσουν αυτό που πραγματικά δικαιούνται», δηλαδή την υγεία και την εξυπηρέτηση στον τόπο τους. Προανήγγειλε κινητοποιήσεις από τον Σύλλογο Εργαζομένων το προσεχές διάστημα, ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι, καθώς, όπως είπε, «αυτά τα προβλήματα δεν λύνονται και δεν μπορούν να περιμένουν άλλο».

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Σάμου, Στράτος Καπώλης, παρενέβη στο ραδιόφωνο του Αρμονία, αναφερόμενος στην κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο Σάμου και τις ελλείψεις προσωπικού, ειδικά στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).
Ο κ. Καπώλης ξεκαθάρισε ότι στο οργανόγραμμα του νοσοκομείου δεν υπάρχει αναγνωρισμένο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, αλλά πρόκειται για «εξωτερικά ιατρεία». Όπως ανέφερε, στο παρελθόν είχε γίνει προσπάθεια από τον κ. Κακλαμάνη να δημιουργηθεί ένα τέτοιο τμήμα με οργανικές θέσεις και διευθυντή, χωρίς όμως επιτυχία.
Εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι τα ΤΕΠ καλύπτονται εδώ και χρόνια από αγροτικούς γιατρούς, ενώ πλέον, ελλείψει αυτών, η κάλυψη γίνεται από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων.
Ο κ. Καπώλης απέδωσε την παθογένεια του συστήματος σε παλαιότερες και συνεχιζόμενες πολιτικές. Σχολίασε την πρόσφατη επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, κ. Αγγελή, ο οποίος αναφέρθηκε σε 14 θέσεις που έχουν βγει από το 2019 μέχρι σήμερα, αλλά δεν έκανε καμία αναφορά στις αποχωρήσεις και στα υποστελεχωμένα τμήματα του νοσοκομείου.
«Χειριζόμαστε τη φτώχεια μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καπώλης.
Σε απάντηση των προηγούμενων δηλώσεων περί μη ύπαρξης ΤΕΠ, ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου Γιάννης Χατζηκωνσταντής ξεκαθάρισε πως «υπάρχει ΤΕΠ, υπάρχει τμήμα επειγόντων περιστατικών» επίσημα στο οργανόγραμμα του νοσοκομείου εδώ και πολλά χρόνια.
Αν και υποστήριξε ότι δεν είναι υποχρεωτικό για τα μικρά νοσοκομεία να διαθέτουν ΤΕΠ, τόνισε πως στη Σάμο υπάρχει σε ΦΕΚ. Ωστόσο, αναγνώρισε την έλλειψη ουσιαστικής στελέχωσης διαχρονικά, αναφέροντας ότι μόλις μία φορά έχει γίνει προκήρυξη θέσεων για τα ΤΕΠ στα 20-25 και πλέον χρόνια λειτουργίας τους. Απέδωσε αυτό το φαινόμενο στο παρελθόν στην ύπαρξη αρκετών αγροτικών γιατρών και ειδικευόμενων, με τις εκάστοτε διοικήσεις να δίνουν προτεραιότητα στη στελέχωση των κλινικών.
Ο Διοικητής εξήγησε πως τα ΤΕΠ λειτουργούν ως «ένα ξεκαθάρισμα των περιστατικών» και μια «πρώτη εικόνα», ενώ το κύριο βάρος το φέρει η κλινική στην οποία εισάγεται ο ασθενής. Υποστήριξε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς, για παράδειγμα, σε περίπτωση καρδιολογικού περιστατικού, ενεργοποιείται ο εφημερεύων καρδιολόγος.
Τέλος ο Διοικητής μετέφερε και θετικά νέα αναφορικά με την ενίσχυση του νοσοκομείου:
Συγκεκριμένα, δύο ειδικευόμενοι παθολόγοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για άμεση ένταξη στο δυναμικό, ενώ στην Παθολογική Κλινική έχει ήδη ξεκινήσει εργασία ο κ. Καζάζης. Παράλληλα, έχει δοθεί εντολή για την αγορά απαραίτητου εξοπλισμού, όπως κολονοσκοπίου και γαστροσκοπίου, για τις ανάγκες του γαστρεντερολόγου, και αναμένεται σύντομα η άφιξη γυναικολόγου. Επιπλέον, γίνονται κινήσεις για την ενίσχυση της καρδιολογίας με επαναπροκήρυξη θέσεων, ενώ ο Αγγειοχειρουργός – Αγγειολόγος κ. Τσάγκος έχει συνάψει εξάμηνη σύμβαση, προσφέροντας έως και έξι εφημερίες.