13/03/2025
Περιφερειακά

Επιτυχημένη παρουσία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στην 11η FOODEXPO & OENOTELIA 2025

Εικόνα με Link Προληπτικές Εξετάσεις

Ολοκλήρωση συμμετοχής Π.Β.Α. στην έκθεση “11η FOODEXPO & OENOTELIA 2025”.

 

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης, με την ολοκλήρωση της συμμετοχής της Π.Β.Α. στη διεθνή έκθεση του κλάδου τροφίμων & ποτών “11η FOODEXPO & OENOTELIA 2025” (εκθεσιακό κέντρο “Metropolitan Expo”, Αθήνα, 8 – 10 Μαρτίου 2025), εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχημένη παρουσία των νησιών στη μεγαλύτερη και σημαντικότερη κλαδική έκθεση της χώρας και συνεχάρη όλες τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις.

 

Η “FOODEXPO & OENOTELIA” διοργανώνεται από τη “FORUM S.A.”, τη μεγαλύτερη εταιρεία της Ελλάδας σήμερα στην οργάνωση εκθέσεων εσωτερικού (διοργανώτριας των επίσης πολύ γνωστών “ARTOZA”, “XENIA” και “HO.RE.CA.”, επί πολλά συνεχή χρόνια). Θεωρείται η σπουδαιότερη έκθεση του κλάδου τροφίμων & ποτών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, ενώ όπως κάθε χρόνο, υπάρχει ιδιαιτέρως αυξημένη ζήτηση συμμετοχής, από τις πλέον εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις.

 

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συμμετείχε εντός του hall 1 (στο οποίο φιλοξενήθηκαν όλες οι εθνικές συμμετοχές και οι 13 Περιφέρειες της χώρας), με δύο ενιαία περίπτερα συνολικού εμβαδού 130 τ.μ. Το πρώτο στο  χώρο της “FOODEXPO” για τα τρόφιμα και το δεύτερο σε απόσταση ολίγων μέτρων, στο χώρο της “OENOTELIA” για τα αλκοολούχα ποτά.    

Εντός των δύο περιπτέρων, φιλοξενήθηκαν οι διατροφικές επιχειρήσεις από τις 3 περιφερειακές ενότητες του Βορείου Αιγαίου που δήλωσαν συμμετοχή, είτε με δικά τους ανεξάρτητα ατομικά booths κλειστού τύπου, είτε με δικά τους ανεξάρτητα ατομικά stands ανοιχτού τύπου (αναλόγως των αναγκών τους), προκειμένου να προωθήσουν τα προϊόντα τους στους επαγγελματίες και το καταναλωτικό κοινό. Δεδομένης της υπερβάλλουσας ζήτησης από τις επιχειρήσεις του Βορείου Αιγαίου, για πρώτη φορά δεν υπήρξε ειδικός χώρος για φιλοξενία ασυνόδευτων προϊόντων (όπως γίνεται πάντα σε όλες τις εκθέσεις), αφού όλοι οι χώροι διατέθηκαν σε επιχειρήσεις, που συμμετείχαν με φυσική παρουσία εκπροσώπων τους.

 

Με ρητή απαγόρευση πωλήσεων και απευθυνόμενη κυρίως σε Έλληνες και ξένους εμπορικούς αντιπροσώπους του κλάδου, κατά τη διάρκεια των 3 ημερών της έκθεσης, φιλοξενήθηκε μεγάλος αριθμός hosted buyers από την Ελλάδα και από πολλές χώρες της υφηλίου, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το περίπτερο της Π.Β.Α και να πραγματοποιήσουν προγραμματισμένες κατ’ ιδίαν επαγγελματικές συναντήσεις, με τους συμμετέχοντες επιχειρηματίες του Βορείου Αιγαίου, προκειμένου να συνάψουν επωφελείς εμπορικές συμφωνίες.

 

Τα περίπτερα της Π.Β.Α. επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης, ενώ τα τίμησαν με την παρουσία τους, ο Πρόεδρος και η βουλευτής του Κινήματος Δημοκρατίας Στέφανος Κασσελάκης και Θεοδώρα Τζάκρη αντίστοιχα, η Δήμαρχος Λήμνου Ελεονώρα Γεώργα, ο Πρόεδρος και ο Οικονομικός Επόπτης του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς και Κωνσταντίνος Σωτηράκης αντίστοιχα, ο Αντιπεριφερειάρχης Εξωστρέφειας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μπάνε Πρέλεβιτς, κ.ο.κ. Όλοι οι παραπάνω, συνομίλησαν με τους παραγωγούς απ’ όλα τα νησιά, ενημερώθηκαν για την εξωστρέφεια των επιχειρήσεών τους και γεύθηκαν τα εκλεκτά τους προϊόντα.

 

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, στο κεντρικό stage μαγειρικής Mediterranean Food Stage, πραγματοποιήθηκε η ζωντανή γαστρονομική εκδήλωση της Π.Β.Α.  αποκλειστικά με τα προϊόντα των επιχειρήσεων που συμμετείχαν από το Βόρειο Αιγαίο.

 

Στην εκδήλωση αυτή που φέτος είχε ως κεντρικό θέμα το “Greek Food Tour”, δόθηκε η δυνατότητα στην Π.Β.Α., μέσα απ’ ένα γαστρονομικό τηλεοπτικό δρώμενο διάρκειας μίας ώρας, να προωθήσει τα προϊόντα των παραγωγών, καθώς και τη γαστρονομική κληρονομιά του Βορείου Αιγαίου, ενδυναμώνοντας την παρουσία των νησιών στο χάρτη των γαστρονομικών προορισμών.

 

Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με την επιμέλεια του διευθύνοντα συμβούλου της εξειδικευμένης εταιρείας στη διοργάνωση culinary events “Point Hub” κ. Μίλτου Καρούμπα, περιλάμβανε:

 

  • παρουσίαση από τον executive chef της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος (Chef’s Club of Greece) Τάσο Τόλη, της παραγωγικής & γαστρονομικής φυσιογνωμίας των νησιών του Βορείου Αιγαίου, καθώς και της διατροφικής αξίας των προϊόντων τους, χαρακτηριστικό των οποίων είναι η αγνότητα και η εξαιρετική τους ποιότητα, λόγω του σπάνιου νησιωτικού terroir (χλωρίδα και πανίδα),

 

  • ζωντανές συνεντεύξεις, μπροστά στο παρευρισκόμενο κοινό, με εκπροσώπους των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έκθεση και παρουσίαση από τους ίδιους των εκλεκτών τους brands, και

 

  • Τέσσερα “live cookings”, με παραδοσιακές συνταγές από τα νησιά, με την επιμέλεια της Καλλονιάτισας chef Τζένης Παλαιολόγου. Τα 4 πιάτα – προτάσεις, για την παρασκευή των οποίων, χρησιμοποιήθηκαν κυρίως τα προϊόντα των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έκθεση (αλλά και άλλων τοπικών παραγωγών), ήταν: α) παραδοσιακός χιώτικος τραχανάς, με μυρωδικά Ικαρίας, μους φέτας Λήμνου, σάλτσα ντομάτα και γιαούρτι, β) κοτόπουλο με χιώτικα στριφτάρια με μανταρίνι, τυρί καλαθάκι, σβησμένο με κρασί γ) παραδοσιακοί Αγιασσώτικοι λαχανοντολμάδες, με μπακαλιάρο, και δ) παραδοσιακοί σαμσάδες Λισβορίου Λέσβου.

 

Το οργανωτικό πλαίσιο της συμμετοχής στην εν λόγω έκθεση, είχαν οι Αντιπεριφερειάρχες Ανάδειξης & Προώθησης Προϊόντων Βορείου Αιγαίου (Λέσβου – Λήμνου Δημήτρης Καλλίας, Χίου Νίκος Νύκτας και Σάμου – Ικαρίας Άννη Ανδρεάδου). Το συντονισμό της αποστολής και την οργάνωση της παρουσίας των επιχειρήσεων, είχε το στέλεχος marketing & επιχειρησιακής έρευνας της Π.Β.Α. Πάνος Πίτσιος, ενώ τη γαστρονομική εκδήλωση πλαισίωσαν με την ενεργή παρουσία τους, οι εθελόντριες από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου Ευστρατία Καρυοφύλλη, Ειρήνη Σερέτη & Νίκη Σερέτη, οι οποίες φρόντισαν για τις γευσιγνωστικές δοκιμές των επαγγελματιών και του κοινού, που την παρακολούθησε.  

Μεγάλος χορηγός της συμμετοχής, ήταν ο επιχειρηματικός όμιλος “ATTICA GROUP”, του οποίου οι δύο ακτοπλοϊκές εταιρείες “BLUE STAR FERRIES” και “HELLENIC SEAWAYS”, συνδέουν με ferry boats σε σταθερή και ετήσια βάση, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου με την Αττική.

 

Οι 23 παραγωγικές επιχειρήσεις από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, που με τα εκλεκτά τους προϊόντα πλαισίωσαν τα δύο περίπτερα της Π.Β.Α. στην έκθεση, ήταν:

 

  1. AEGEAN AGROFOOD”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ ΛΕΣΒΟΥ “LESVOS GOLD”, “COTINOS” & “ASPILOS ELAIA”

 

  1. “ΑΚΡΗΤΟΣ ΟΙΝΟΣ”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΟΙΝΟΙ ΛΕΣΒΟΥ

 

  1. “AKRORIA” & “THROUBI”: HERBS & TRADITIONAL IKARIAN PRODUCTS, ΕΛΙΣΑΒΕΤ & ΑΝΔΡΕΑ ΚΟΝΤΟΥ

 

  1. “ΑΡΙΟΥΣΙΟΣ ΟΙΝΟΣ”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΟΙΝΟΙ ΧΙΟΥ

 

  1. “ΓΕΥΣΕΙΣ ΛΗΜΝΟΥ”: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ – ΦΛΩΜΑΡΙΑ ΛΗΜΝΟΥ, ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΓΚΑΡΑΛΗ

 

  1. “ΕΛΠΑ Α.Ε. ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΠΑΡΙΣΒΑ”: ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ “MYTILANA” & “CRYSTAL” – ΕΛΑΙΟΣΑΠΩΝΕΣ ΛΕΣΒΟΥ

 

  1. HAVE A NICE DAY”: ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΕΣ ΜΠΑΡΕΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΧΙΟΥ, ΑΝΤΩΝΗ ΝΤΑΜΠΟΥ

 

  1. HONEY HASAPIS”: ΑΓΝΟ ΜΕΛΙ ΛΗΜΝΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΣΑΠΗ

 

  1. “ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΑΝΕΜΟΤΙΑΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.”: ΟΙΝΟΙ ΑΝΕΜΟΤΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ

 

  1. “ΚΑΚΙΤΣΗΣ” ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΧΙΟΥ: ΟΥΖΟ “ΑΝΤΡΙΚΙΟ” & ΔΙΑΦΟΡΑ ΛΙΚΕΡ

 

  1. “ΚΤΗΜΑ ΜΠΑΡΕΛΗ: FIVE GENERATIONS”: ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΛΕΣΒΟΥ, ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΜΠΑΡΕΛΗ

 

  1. “LESVION OLIVE OIL”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΩΜΗΣ ΛΕΣΒΟΥ, ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ & ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΙΑΚΑΛΗ

 

  1. “ΛΙΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.” ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ: ΟΥΖΟ “LESVION”

 

  1. “ΜΠΟΥΜΠΑΡΗΣ Ν. Α. & ΣΙΑ Ο.Ε.”: BUNDABERG BREWED DRINKS

 

  1. “MYROVOLOS ORGANICS”: ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ, ΒΟΤΑΝΑ, ΚΑΠΑΡΗ & ΚΡΙΤΑΜΟ ΧΙΟΥ, ΑΡΓΥΡΩΣ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑΔΗ

 

  1. “ΜΥΤΙΛΗΝΙΑ ΓΗ”: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΛΕΣΒΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗ

 

  1. PAPAYIANNIDES LESVOS FLAVORS”: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΑΛΤΣΕΣ & ΜΑΡΜΕΛΑΔΕΣ ΛΕΣΒΟΥ

 

  1. PLOMARI GOLD”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ & ΜΕΛΙ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΛΕΣΒΟΥ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΤΟΥΜΑΝΗ

 

  1. POLYKARPOS DIMITRA”: ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ EXTRA ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΛΕΣΒΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΠΑΤΕΡΕΛΛΗ

 

  1. “ΣΠΕΝΤΖΑΣ Γ. & ΣΙΑ Ο.Ε.” ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ: ΟΥΖΟ “VETO”

 

  1. “ΣΟΥΜΑ ΧΙΟΥ”: ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΟΠΟΙΪΑ – ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΧΙΟΥ

 

  1. “ΣΤΕΦΟΣ”: ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΧΙΟΥ, ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΜΟΝΟΓΙΟΥΔΗ

 

  1. “ΧΡΥΣΑΦΗΣ Α.Β.Ε.Ε.”: ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΛΗΜΝΟΥ

 

Οι Αντιπεριφερειάρχες Ανάδειξης & Προώθησης Προϊόντων Βορείου Αιγαίου (Λέσβου – Λήμνου Δημήτρης Καλλίας, Χίου Νίκος Νύκτας και Σάμου – Ικαρίας Άννη Ανδρεάδου),  αφού συνεχάρησαν τις παραπάνω επιχειρήσεις, τους διοργανωτές, τους χορηγούς και τους εθελοντές, που συνέβαλαν στην κοινή προσπάθεια προώθησης των προϊόντων των νησιών στους εμπορικούς αντιπροσώπους και στο καταναλωτικό κοινό της Αθήνας, μετά το πέρας της έκθεσης, δήλωσαν:

 

“Η μεγάλη επισκεψιμότητα των δύο περιπτέρων της Π.Β.Α., από τους Έλληνες και ξένους εμπορικούς αντιπροσώπους των τροφίμων και των ποτών, καταδεικνύει το ενδιαφέρον που υπάρχει για τα παραδοσιακά ποιοτικά προϊόντα των νησιών μας. Η ζήτηση για τα προϊόντα όλων των επιχειρήσεων που συμμετείχαν, ήταν εντυπωσιακά μεγάλη και ανοίγει νέες προοπτικές διείσδυσής τους σε εγχώριες και διεθνείς αγορές. Πιστεύουμε ακράδαντα, ότι μετά και απ’ αυτή τη μοναδική παρουσία στην κορυφαία έκθεση της χώρας, οι προσπάθειες της Π.Β.Α. για την ενδυνάμωση των εξαγωγών και την εξεύρεση νέων αγορών, θα αποδώσει άμεσα καρπούς. Η συμμετοχή μας σε δράσεις εξωστρέφειας που ακολουθούν, θα συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό, ώστε τα υπέροχα προϊόντα του Βορείου Αιγαίου, να βρουν τις διεξόδους που αναζητούν και εκτός των νησιών”.

 

Proteas Blu Resort

Related posts

Νέος Επικεφαλής της Παράταξης «ΝΕΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ» ο Θεόδωρος Βαλσαμίδης

admin

Πρόγραμμα Εορτασμού της 25ης Μαρτίου στην Σάμο

admin

Περιφέρεια Β. Αιγαίου: 1 εκατ. € για την Ακρόπολη στους Φούρνους

admin

Μπουγδάνος: «Δεν διεκδικώ την ηγεσία, προτεραιότητα η ενότητα της παράταξης»

admin

Στη Βουλή έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. το ζήτημα της χρήσης του Επικούρειου Πολιτιστικού Κέντρου Σάμου

admin

Συμμετοχή ΠΒΑ στη διεθνή έκθεση του Βερολίνου

admin

Συνάντηση Μουτζούρη με το νέο Δ.Σ. του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Λέσβου

admin

Μαυρατζώτης :«Εξαιρετική ευκαιρία να αναδείξουμε τις ομορφιές μας» – Η Σάμος στην ITB Berlin 2025

admin

Έναρξη Πληροφοριακού Συστήματος OpenBusiness της Δ/νσης Ανάπτυξης ΠΕ Σάμου

admin