Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Γενικού Λυκείου Καρλοβάσου Σάμου με την ευθύνη και καθοδήγηση των εκπαιδευτικών Μαυρίκη Πάολας, καθηγήτριας Χημείας, Λάμπρου Παναγιώτας , καθηγήτριας Μαθηματικών και Τριανταφύλλου Καλλιόπης, Φιλολόγου και Υποδιευθύντριας του σχολείου, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην καινοτόμο εκπαιδευτική δράση “UniversALL: Αστρονομία για Μαθητές Ακριτικών Περιοχών” του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, πραγματοποίησε την Τετάρτη 20 Μαρτίου το Πείραμα του Ερατοσθένη, εκμεταλλευόμενο την Εαρινή Ισημερία και τη χρονική στιγμή της άνω μεσουράνησης του Ήλιου, ώρα 12:20 μ.μ..
Η Δράση “UniversALL” εστιάζει στην αποκέντρωση της γνώσης, φέρνοντας την αστρονομία πιο κοντά στους μαθητές και τις μαθήτριες απομακρυσμένων γεωγραφικά περιοχών. Μέσα από μία πολυδιάστατη εκπαιδευτική προσέγγιση, οι μαθητές έρχονται σε επαφή με την επιστημονική μεθοδολογία, κατανοώντας τον τρόπο γέννησης και εξέλιξης των επιστημονικών ιδεών. Το πρόγραμμα βασίζεται στη διαθεματική διδασκαλία και στη μεθοδολογία του storyline teaching, ενώ ενσωματώνει την ανεστραμμένη τάξη και τη διερευνητική μάθηση. Οι μαθητές δεν είναι παθητικοί δέκτες της γνώσης αλλά ενεργοί συμμετέχοντες, αναλαμβάνοντας εργασίες, πειράματα και κατασκευές με την καθοδήγηση των υπευθύνων εκπαιδευτικών και των ερευνητών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η φετινή υλοποίηση του Πειράματος του Ερατοσθένη απέκτησε έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, καθώς οργανώθηκε σε συνεργασία με σχολεία του Ανατολικού Αιγαίου, από τη Λήμνο έως την Κάσο. Με την ταυτόχρονη διεξαγωγή του πειράματος σε διαφορετικά γεωγραφικά πλάτη, επεδίωξαν να αναπαραστήσουν με ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια τον ιστορικό υπολογισμό της περιφέρειας της Γης, όπως είχε πραγματοποιηθεί από τον Ερατοσθένη τον 3ο αιώνα π.Χ.
Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα επιστημονικό εγχείρημα υψηλού επιπέδου, να πειραματιστούν, να υπολογίσουν και να βιώσουν τη χαρά της ανακάλυψης. Επιπλέον, το τελικό αποτέλεσμα της δράσης θα αποτυπωθεί σε βίντεο και φωτογραφικό υλικό, το οποίο θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Η συμμετοχή στη Δράση “UniversALL” αποδεικνύει έμπρακτα ότι η επιστήμη και η γνώση δεν γνωρίζουν γεωγραφικά όρια. Μέσα από τη συνεργασία, την έρευνα και την αναζήτηση, οι μαθητές γίνονται κομμάτι μιας ευρύτερης ακαδημαϊκής κοινότητας, καλλιεργώντας την κριτική σκέψη και την επιστημονική περιέργεια.
Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές, τις μαθήτριες και τις εκπαιδευτικούς που εξερευνούν τα μυστήρια του Σύμπαντος με την ομάδα της Αστρονομίας-Αστροφυσικής και πήραν μέρος σε αυτή τη μοναδική εμπειρία!