28.3 C
Σάμος
10/07/2025
Σαμιακά

Μ. Κάρλας: Να διεκδικήσουμε Ανώτατη Σχολή Μουσικών Σπουδών στην πρωτεύουσα της Σάμου

Banner Samos24

ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΝΩΤΑΤΗΣ  ΣΧΟΛΗΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

                                         ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

                   ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΗ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ

 

                                                                 Εν όψει

                           της 21ης Ιουνίου, Παγκόσμιας Ημέρας Μουσικής.

                                                                     

 Πολύς λόγος γίνεται, από μακρού και δικαίως, για την ανάγκη της  ίδρυσης και λειτουργίας Πανεπιστημιακής  Σχολής στην Πρωτεύουσα Σάμο που με πολιτική απόφαση το 1984 και για ποικίλους λόγους εξαιρέθηκε από τον κανόνα ότι όλες οι Σχολές του υπό σύσταση  Πανεπιστημίου Αιγαίου πρέπει να  έχουν ως έδρα τους τις πρωτεύουσες των μεγάλων νησιών.

Είναι πανθομολογούμενα επιτυχής η λειτουργία και ανάπτυξη της Σχολής Θετικών Επιστημών στο Καρλόβασι και καθοριστική η συμβολή της στα ακαδημαϊκά και στα τοπικά δρώμενα..

Και βέβαια εάν επρόκειτο  να ιδρυθούν νέα πανεπιστημιακά τμήματα στη Σάμο με συγγενείς προς τα ήδη υφιστάμενα επιστημονικές κατευθύνσεις λογικά θα έπρεπε να χωροθετηθούν στο Καρλόβασι  για  λόγους εκπαιδευτικής και επιστημονικής συμπληρωματικότητας και κατ’ αναλογία στα πλαίσια ενιαίας και λειτουργικής ακαδημαϊκής Κοινότητας.

Ο μόνος τρόπος για την ίδρυση και λειτουργία Πανεπιστημιακής Σχολής στην πρωτεύουσα Σάμο είναι να διεκδικήσουμε, ΟΛΗ Η ΣΑΜΟΣ ΜΑΖΙ ,  κάτι το  εντελώς αυτόνομο από τις Σχολές του Καρλοβάσου που όμως να ανήκει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, να χρειάζεται, εν τοις πράγμασι,  ως άρτιο  Ακαδημαϊκό Πρόταγμα  και κυρίως  να  στηρίζεται στο Αιγαίο Αρχιπέλαγος , στην  μακραίωνη Ιστορία και στις παραδόσεις του ως Εθνική Παρακαταθήκη και στήριγμα στο Παρόν και στο Μέλλον της χώρας μας και των νησιών μας:

Ο Πυθαγόρας ο Σάμιος ήταν που ανακάλυψε τους Αριθμούς ,  την θεία Αρμονία του Σύμπαντος και την Μουσική του.

Δικαιωματικά λοιπόν η Σάμος μπορεί και πρέπει να φιλοξενήσει στην πρωτεύουσα της Πανεπιστημιακή Σχολή Μουσικών Σπουδών στο όνομα Πυθαγόρας ο Σάμιος  ως αναπόσπαστο τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Στα μέσα της πρώτης  δεκαετίας του 2000 η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σάμου με ισχυρή την πεποίθηση  ότι το νησί  ως  ναυαρχίδα του Τουρισμού, σ’ ολόκληρο το Βόρειο Αιγαίο ,είχε το πρωτεύον δικαίωμα, διεκδίκησε, από το Κράτος, έγγραφα και δια ζώσης, την ίδρυση και την  λειτουργία  Πανεπιστημιακής  Σχολής Τουριστικών Επιστημών με έδρα την πρωτεύουσα του Νομού..

Τονίστηκε, τότε,αρμοδίως, αφ’ ενός ότι ο τόπος μας έχει όλες τις προδιαγραφές που απαιτούνται για πολύμορφη και υψηλού επιπέδου τουριστική εκπαίδευση και αφ’ ετέρου ότι το  γνωστικό αντικείμενο της συγκεκριμένης Σχολής είναι καθ’ ολοκληρία  διαφορετικό και τελείως ανεξάρτητο από τα ανάλογα πεδία  όλων των τμημάτων  της Σχολής Θετικών Επιστημών που εδρεύει στο Καρλόβασι.

Τελικά η Ανώτατη Σχολή Τουριστικών Επιστημών, μετά από αφάνταστες πολιτικές παλινωδίες και διαδικαστικές περιπέτειες (Π.Δ 170/1-9-2009 /ΦΕΚ 205Α και ΦΕΚ 17Α/15-2-2017) ιδρύθηκε, εγκαταστάθηκε και λειτουργεί στη Χίο με το αιτιολογικό και το σκεπτικό  ότι εκεί λειτουργούν όλες οι Σχολές Οικονομίας και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Ως γνωστόν στα περισσότερα Ελληνικά Πανεπιστήμια, κατά κανόνα,  λειτουργούν, από μακρού, τμήματα Μουσικών Σπουδών.

Το Πανεπιστημίου Αιγαίου, δυστυχώς, αποτελεί εξαίρεση.

Είναι καιρός να διεκδικήσουμε ομόθυμα και δυναμικά και σε συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα την ίδρυση και λειτουργία Ανώτατης Σχολής Μουσικών Σπουδών και στο δικό μας νησιωτικό Ακαδημαϊκό Ίδρυμα..

Η πρωτεύουσα της σεισμόπληκτης  Σάμου για λόγους ιστορικούς αλλά παράλληλα και ισονομίας, αλληλεγγύης και γενικότερης στήριξης (Σάμος 2030:Ανασυγκρότηση και Βιώσιμη Ανάπτυξη) μπορεί και πρέπει να είναι η έδρα αυτής της νέας Σχολής.

Οι υποδομές είναι, ήδη, έτοιμες, το Ωδείο στην παραλιακή της πόλης, το Επικούρειο με τις τεράστιες δυνατότητές του, τα αμφιθέατρα του Δήμου, της Αντιπεριφέρειας , του Ενιαίου Λυκείου, το Μουσικό Σχολείο στην Αγία Ειρήνη  και επιπρόσθετα  το υπό αναστήλωση Ξενία και το υπό ανέγερση νέο Μουσικό Σχολείο στους χώρους της ιστορικής Μαυρογενείου Σχολής στο Μαλαγάρι.

Απαιτείται μόνο πολιτική βούληση.

Υπάρχει;

Ιδού η Σάμος ….

 

 

                                                     Μανώλης Νικ. Κάρλας

                  

                       Γιατρός, πρώην αιρετός Νομάρχης της Σάμου92—3-2010).

 

 

 

 

Related posts

Ανακοίνωση του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Σάμου για τo Open City στο Καρλόβασι

admin

Ικαρία: Ιστορική Επέτειος-250 Χρόνια Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Λευκάδα

admin

Υποχρεωτική Παύση Εργασιών στη Σάμο λόγω Καύσωνα: 11:00 π.μ. – 5:00 μ.μ.

admin

Ίδρυση Συλλόγου Εργαζομένων Δασικών Υπηρεσιών Αιγαίου

admin

Γιάννης Βουδιώτης: Μεγάλη διάκριση για τον Σαμιώτη ποδηλάτη στην Ιερισσό

admin

Δρ. Χριστίνα Δαρβίρη: Ομιλία για τον Πυθαγόρα και την Αυτογνωσία στον Μαραθόκαμπο

admin

Υλοποίση Προγράμματος Erasmus+ από το 2ο Πειραματικό Δημ. Σχ. Σάμου

admin

Η Σάμος γέφυρα γνώσης και διεθνούς συνεργασίας: Φοιτητές του εξωτερικού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

admin

Η αντίδραση του Γιάννη Μάρκου στην παραίτηση του προέδρου των Κουμαίικων

admin