Εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης παραβρεθήκαμε μαζί με εκπροσώπους άλλων φορέων, στην υποδοχή των προσφυγόπουλων στο Δημοτικό Σχολείο Βαθέος , όπως κάναμε και στο 3ο δημοτικό Σχολείο Σάμου γιατί όλα τα παιδιά που βρίσκονται στη χώρα μας, απ’ όπου κι’ αν προέρχονται , όποιο χρώμα κι’ αν έχουν, όποια θρησκεία, ανεξάρτητα από το λόγο και τις συνθήκες που βρέθηκαν εδώ, έχουν δικαίωμα και πρέπει να λαμβάνουν μόρφωση στα δημόσια σχολεία.
Οι διάφορες αιτιάσεις, για κινδύνους ασθενειών και μολύνσεων εξαιτίας των συνθηκών που ζουν, απαντώνται – όπως για όλα τα παιδιά – από τα πιστοποιητικά υγείας που τα συνοδεύουν.
Μορφές «αγώνα», όπως η αποχή των μαθητών από το σχολείο, για να αποκλειστούν τα προσφυγόπουλα, είναι απαράδεκτες και δεν πρέπει να γίνουν αποδεκτές από τη κοινωνία του νησιού μας. Διότι στρέφουν παιδιά εναντίον παιδιών.
Η αντίδραση και η διαμαρτυρία για τις άθλιες συνθήκες που ζουν τα προσφυγόπουλα δεν μπορεί να συμβιβαστεί με την άρνηση του ελάχιστου γι’ αυτά: Του δικαιώματος να νοιώσουν παιδιά σε ένα κανονικό σχολικό περιβάλλον έστω και για λίγες ώρες τη μέρα. Προβάλλοντας μάλιστα ως λύση, ένα σχολείο κοινωνικού αποκλεισμού. Ένα σχολείο – γκέτο.
Δεν πρέπει βέβαια να μας διαφεύγουν οι βασικές, οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και της Ε.Ε για τον εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας. Για τις άθλιες συνθήκες που τους αναγκάζουν να ζουν. Ανάλογες είναι και οι ευθύνες των άλλων αστικών κομμάτων, τις θέσεις των οποίων γνωρίσαμε από πρώτο χέρι στις συναντήσεις μαζί τους στην Αθήνα και είναι τιμωριτικές για τους πρόσφυγες, δηλαδή για τα θύματα, «βγάζοντας λάδι» τους υπεύθυνους της φτώχιας, της προσφυγιάς και των πολέμων.
Στις 7 Φλεβάρη, όλοι οι φορείς της Σάμου με κοινό πλαίσιο διεκδίκησης που συγκέντρωσε χιλιάδες λαού, έδωσαν απάντηση σε κάθε απόπειρα ξενοφοβικής εκμετάλλευσης, δήλωσαν την αλληλεγγύη τους σε πρόσφυγες και μετανάστες, διεκδίκησαν και διεκδικούν τον άμεσο απεγκλωβισμό τους από τα νησιά και τη χώρα. Ζητούν το κλείσιμο του χοτ σποτ, την μη λειτουργία νέου. Απαιτούν τον σεβασμό των δικαιωμάτων τους.
Σ’ αυτό το δρόμο πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Μέσα σ’ αυτά τα δικαιώματα είναι και η μόρφωση των παιδιών τους, όσο παραμένουν στο νησί μας και στη χώρα μας.
Σήμερα είναι δικαίωμα των προσφυγόπουλων, αύριο – πιθανά – των δικών μας παιδιών.
Πρέπει να το υπερασπιστούμε!