Πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 21/07 η σύσκεψη που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Σάμου για την Κοινωνική Ασφάλιση και πήραν μέρος αντιπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου, τα Δ.Σ. των σωματείων εργαζομένων και συνταξιούχοι του Ιδιωτικού και Δημοσίου τομέα.
Στην αρχή της εισήγησής της η πρόεδρος του Δ.Σ. του Ε.Κ.Σ., Βάσω Βρυνιώτη, έκανε έναν απολογισμό σχετικά με τους αγώνες που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα (Πρωτομαγιά και μεγάλες απεργίες 10 και 16 Ιούνη πανελλαδικά) μέσα σε δύσκολες συνθήκες ενάντια στο νόμο Χατζηδάκη της ΝΔ που καταργεί το 8ωρο και δημιουργεί συνθήκες σκλαβιάς για τους εργαζόμενους. Τόνισε, λοιπόν, τη σημασία του ρόλου που έπαιξαν οι ταξικές δυνάμεις (ΕΚ Σάμου, δυνάμεις του ΠΑΜΕ πανελλαδικά) να ενημερώσουν πρώτα και κύρια τους εργαζόμενους, να διαφωτίσουν για τον χαρακτήρα των αντεργατικών μέτρων που ο νόμος περιλαμβάνει κόντρα στους εφησυχασμούς της ΓΣΕΕ ότι υπάρχουν και θετικές διατάξεις που προστατεύουν την εργασία (διατάξεις που ψήφισαν περήφανα – πάνω από τα μισά άρθρα- ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ). Και κατά δεύτερον να επεξεργαστούν θέσεις και σχέδιο δράσης σε χώρους δουλειάς (κυρίως μεγάλους όπως το ΚΥΤ Ζερβού, εργοτάξια, σουπερ-μάρκετ, ξενοδοχεία κλπ) για την επιτυχία της απεργίας αλλά και το πώς οι εργαζόμενοι στο εξής θα σταματήσουν στην πράξη το νόμο που θα έρθει να εφαρμόσει η εργοδοσία.
Στη συνέχεια, ανέδειξε, τα κύρια σημεία του νέου νομοσχεδίου που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια αυτών του ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Πρόκειται, είπε, για ένα νομοσχέδιο που ανάβει το πράσινο φως για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής Ασφάλισης αφού μετατρέπει τον κόπο και τον ιδρώτα των εργαζομένων σε τζόγο. Ένα νομοσχέδιο που έρχεται κόντρα στη λογική ότι η ασφάλιση είναι δικαίωμα, όρος ζωής και αναπαραγωγής της εργατικής μας δύναμης. Αντ’ αυτού τα αποθεματικά και οι εισφορές των εργαζομένων θα δοθούν μποναμάς στους ιδιώτες για να «επενδύσουν» και θα λεηλατηθούν από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, όπως πολλές φορές έχουμε δει μέχρι σήμερα. Ο κουμπαράς, που λέει η κυβέρνηση, θα υπάρχει χωρίς καμία εγγύηση για το πως δε θα χαθούν τα χρήματα στο τζόγο του χρηματιστηρίου. Ενώ από την στιγμή που θα ισχύσει από 1-1-2022 το νέο σύστημα για όλους τους νεοεισερχόμενους, σταδιακά η βάση εισφορών θα μειώνεται συνεχώς από έτος σε έτος (αφού θα μειώνονται οι ασφαλισμένοι) κι αυτό το κενό θα πληρώσουν τόσο οι σημερινοί συνταξιούχοι όσο και συνολικά οι εργαζόμενοι με μειώσεις συντάξεων, αύξηση ορίων ηλικίας και μεγαλύτερη φορολογία.
Ακολούθησε συζήτηση με ερωτήσεις και τοποθετήσεις από τα σωματεία και τους αντιπροσώπους, οι οποίοι αφού επισήμαναν ότι η κυβέρνηση κατά τη συνήθη τακτική της φέρνει τόσο σημαντικούς νόμους εν μέσω καλοκαιριού και πανδημίας, εξέφρασαν την αγωνία τους για το πώς καλύτερα θα οργανωθεί, έστω σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, ένα σχέδιο δράσης για την ενημέρωση και κινητοποίηση των εργαζομένων και συνταξιούχων τόσο τοπικά όσο και πανελλαδικά. Ένα σχέδιο δράσης που θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί στις συνεδριάσεις των σωματείων άμεσα ώστε με ανακοινώσεις και περιοδείες να οργανωθεί το πλατύ άνοιγμα στην κοινωνία. Στη συζήτηση δε θα μπορούσε να μη γίνει λόγος για το νομοσχέδιο όπως αυτό της Παιδείας που διαφοροποιεί το σχολείο, δημιουργεί σχολεία πολλών ταχυτήτων και ελέγχει ασφυκτικά τους εκπαιδευτικούς ώστε να εφαρμόσουν τις αντιδραστικές αλλαγές. Τέλος, εκφράστηκε η ριζική αντίθεση στη νέα προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλλει με το έτσι θέλω τον εμβολιασμό. Χρειάζεται ολοκληρωμένη πληροφόρηση για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, κύρια με την ανάπτυξη όλων των δομών υγείας έτσι που να μπορούν ν’ ανταποκριθούν στις σύγχρονες συνθήκες. Για αυτό αναδεικνύεται η αναγκαιότητα της μαζικοποίησης των σωματείων και η εγγραφή σε αυτά των εργαζομένων, ώστε να μη μείνει κανένας μόνος του στην συντονισμένη επίθεση κυβέρνησης κι εργοδοσίας.
Η ασφάλιση είναι δικαίωμα! Μονόδρομος η οργάνωση και ο αγώνας!