Είναι αρκετά γνωστό -αλλά και …άγνωστο σε πολλούς- το αίτημα των κατοίκων των χωριών Δρακαίοι και Καλλιθέας για την πρόσβαση τους στον πολιτισμό αλλά και στα αυτονόητα: Εκπαίδευση, υγεία, ανεφοδιασμό, αποφυγή κινδύνων.
Γιά πολλά χρόνια τώρα υπάρχει πάγιο αίτημα των κατοίκων των Δρακαίων και Καλλιθέας, για διάνοιξη δασικού χωμάτινου δρόμου μέσα από τη περιοχή “ΣΕΙΤΑΝΙΑ” που θα ενώνει το ΔΔ Δρακαίοι με τον υφιστάμενο δρόμο στο Ποτάμι στο Καρλόβασι Σάμου. Ο δρόμος αυτός θα διευκολύνει τη διακίνηση των κατοίκων και σε συνδυασμό με τη διάνοιξη – δημιουργία αντιπυρικών δρόμων – ζωνών, θα εξασφαλίσει την πυροπροστασία της περιοχής Σεϊτάνια Σάμου.
Τα χωριά Καλλιθέα και Δρακαίοι , στην περιφέρεια του οποίου ανήκει ο οικισμός Όρμος Αγίου Ισιδώρου είναι γνωστό ότι απέχουν από την πόλη Καρλόβασι, μέσω της δασικής περιοχής “Σεϊτάνια”, 7-8 χιλιόμετρα.
Επειδή δεν υπάρχουν στην περιοχή δασικοί δρόμοι, τα χωριά αυτά χρησιμοποιούν για τη μετάβαση στο Οικονομικό και Διοικητικό κέντρο της Δυτικής Σάμου, δηλαδή το Καρλόβασι, ένα περιμετρικό στενό οδικό δίκτυο, γεμάτο στροφές, χιλιομετρικής απόστασης περίπου 55 χιλιόμετρα. Ο χρόνος μετάβασης είναι σε συνθήκες ξερού οδοστρώματος και καλών καιρικών συνθηκών , τουλάχιστον 70-90 λεπτά.
Εξ’ αιτίας αυτής της απόστασης παρατηρούνται τα εξής:
- Τα οχήματα εφοδιασμού με τρόφιμα κλπ περιορίζουν σημαντικά τα δρομολόγια τους ιδίως κατά τους χειμερινούς μήνες και έτσι παρατηρείται συχνά έλλειψη ακόμη και στα βασικά είδη διατροφής (ψωμί, γάλα).
- Τα παιδιά από το χωριό Δρακαίοι, σταμάτησαν να πηγαίνουν Δημοτικό σχολείο και όσοι γονείς επιμένουν στη μόρφωση τους (αυτονόητη υποχρέωση μίας Πολιτείας, που θέλει να λέγεται Ευρωπαϊκή και Πολιτισμένη), αναγκάστηκαν να μετακομίσουν στο «Καρλόβασι», όπου υπάρχουν σχολεία, μισθώνοντας σπίτια, αναγκασμένοι καθημερινά να επιστρέφουν στο χωριό (περίπου 110 χιλιόμετρα πήγαινε έλα καθημερινά).
- Από το χωριό Καλλιθέα, κάποια παιδιά επιμένουν να πηγαίνουν στο Γυμνάσιο –Λύκειο στον Μαραθόκαμπο έτσι και αναγκάζονται να μετακινούνται καθημερινά με παλαιά λεωφορεία, για περισσότερα από 60 χιλιόμετρα ή και να στοιβάζονται κυριολεκτικά σε οχήματα χωριανών οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα και τον χρόνο να τα μεταφέρουν στο Μαραθόκαμπο και να τα επιστρέφουν στα σπίτια τους.
- Δυσκολία άμεσης προσέλευσης οχημάτων, που απαιτούνται σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως οχήματα της πυροσβεστικής ή ασθενοφόρα, καθόσον ο χρόνος που απαιτείται για να καταφτάσουν σ’ αυτά από την πόλη Καρλόβασι υπερβαίνει την 1,5 ώρα.
- Επείγοντα περιστατικά υγείας δεν αντιμετωπίζονται έγκαιρα με κίνδυνο απώλειας ανθρώπινων ζωών.
- Οι ίδιοι οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν από μόνοι τους εστίες φωτιά; μέχρι να έλθει η Πυροσβεστική, με πρόσφατο παράδειγμα τον Ιούλιο 2018, που αντιμετωπίστηκε πυρκαγιά, στην περιοχή Βάρσαμο Καλλιθέας επιτυχώς και χωρίς ανθρώπινες απώλειες, από την άμεση εθελοντική επέμβαση των κατοίκων της Καλλιθέας και των Δρακαίων
- Μεταφορά ασθενών με οχήματα των κατοίκων στο Καρλόβασι. (Αρχές Αυγούστου 2018 σε έκτακτο σοβαρό επεισόδιο υγείας, κάτοικος Καλλιθέας μεταφέρθηκε από συγχωριανούς του στο κέντρο Υγείας στο Καρλόβασι, και αμέσως μετά στο Νοσοκομείο στο Βαθύ, με συνολική διάρκεια μεταφοράς 4 και πλέον ώρες (!!!) και με την ίδια του τη ζωή να σώνεται από τύχη.
Γι’ αυτό, εδώ και πολλά χρόνια έχουν υποβληθεί αιτήματα για διάνοιξη δασικού χωμάτινου δρόμου μέσα από τη περιοχή ΣΕΙΤΑΝΙΑ που είναι ενταγμένη στο δίκτυο NATURA (ΦΥΣΗ) 2000, που θα ενώνει το ΔΔ Δρακαίοι με τον υφιστάμενο δρόμο στο Ποτάμι στο Καρλόβασι Σάμου για τη διακίνηση πληθυσμού, για χρήση πυροπροστασίας, αλλά και για λόγους Εθνικής Ασφάλειας ολοκλήρωση του περιμετρικού δικτύου οδοποιίας της Σάμου, σε συνδυασμό με ανάδειξη, προστασία διαχείριση του χερσαίου, υδάτινου, θαλασσίου οικοσυστήματος περιοχής Σειτάνια Σάμου, με μακροπρόθεσμες ωφέλειες από τη λειτουργία οικολογικού πάρκου.
Έτσι θα εξασφαλιστεί:
α) Η διακίνηση των κατοίκων του Δυτικού τμήματος του νησιού (χωριά Δρακαίοι, Καλλιθέα, Οικισμός Αγίου Ισιδώρου) προς τη πόλη Καρλόβασι.
β) Η δημιουργία ζώνης πυροπροστασίας στη διαδρομή Δρακαίοι – Ποτάμι- Καρλόβασι, μέσω της δασικής περιοχής Σειτάνια σε υψομετρική διαφορά από την παραλία και σε τρόπο, συμβατό με τον προστατευόμενο χαρακτήρα της περιοχής, όμοια με τους ήδη διανοιχθέντες δασικούς δρόμους-ζώνες πυροπροστασίας ( δασικοί δρόμοι από Καστανιά – Προφήτης Ηλίας μέχρι Μαραθόκαμπο, Καστανιά–Λέκκα, Καλλιθέα-Βάρσαμο (ακρωτ. Καταβασης), Καλλιθέα-Όρμος Αγίου Ισιδώρου, Δρακαίοι-Ορμος Αγίου Ισιδώρου, Δρακαίοι- Υδραγωγείο, Καλλιθέα – Παναγία Μακρινή, Κοσμαδαίοι – Παναγία Κακοπέρατο – Μικρό Σειτάνι κλπ.),
γ) H εξυπηρέτηση για τη διεξαγωγής επιστημονικών ερευνών μελέτης, διάδοσης και προστασίας της μοναδικής παγκόσμια πανίδας και της χλωρίδας του τόπου.
Στα χέρια της ιστοσελίδας μας έπεσε μια ακόμη αναφορά – παράκληση των κατοίκων για τη διάνοιξη αυτού του δασικού δρόμου που θα αναβαθμίσει τις ζωές τους και ελπίζουμε να μην πάρει πάλι την προηγούμενη διαδρομή της προς το καλάθι των αχρήστων.
Έτσι θα δικαιωθούν οι αρχές του τόπου υλοποιώντας μια σχετικά πολύ φθηνότερη λύση από αυτήν που παλαιότερος Σάμιος πολιτικός διατύπωσε. Τι είχε υποσχεθεί ο αθεόφοβος;
Μα τη δημιουργία τελεφερίκ για τη σύνδεση των Δρακαίων με το Καρλόβασι!