33.9 C
Σάμος
27/07/2025
Ελλάδα

Λειτουργία Διαδραστικού Dashboard για την πρόσφατη Σεισμικότητα του Ελληνικού Χώρου

Περιγραφή εικόνας

Το Εργαστήριο Χαρτογραφίας και Γεωπληροφορικής του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας μιας διαδικτυακής πλατφόρμας, η οποία παρέχει τη δυνατότητα χαρτογράφησης και οπτικής διερεύνησης – ανάλυσης της πρόσφατης σεισμικότητας του ελληνικού χώρου. Η πλατφόρμα προσφέρει πρόσβαση σε γεωχωρικά δεδομένα πρόσφατων σεισμών, ενεργών ρηγμάτων και προγενέστερων σεισμικών γεγονότων, με σκοπό την εκπαιδευτική χρήση για την κατανόηση του φαινομένου της σεισμικότητας. Τα δεδομένα ανανεώνονται σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, καθιστώντας το εργαλείο ιδιαίτερα χρήσιμο για τις ανάγκες εκπαιδευτικών φορέων.

Η εφαρμογή έχει αναπτυχθεί με αποκλειστικό στόχο την εξυπηρέτηση εκπαιδευτικών, μαθητών/τριών, φοιτητών/τριών και ερευνητών, προσφέροντας ένα διαδραστικό περιβάλλον χαρτογραφικής απεικόνισης και οπτικοποίησης δεδομένων, για την καλύτερη κατανόηση της σεισμικής δραστηριότητας και των παραμέτρων που την επηρεάζουν.

Βασικές Δυνατότητες:

  • Διαδραστικοί χάρτες, που απεικονίζουν: α) τη σεισμική δραστηριότητα σε «σχεδόν» πραγματικό χρόνο (από USGS), β) σεισμολογικά δεδομένα από το 1995 έως το 2024 (από Εργαστήριο Γεωφυσικής Α.Π.Θ.) και γ) τα ενεργά ρήγματα του ελληνικού χώρου (από Ε.Α.Γ.Μ.Ε.).
  • Συνδυαστική οπτικοποίηση διαδραστικών γραφημάτων (χρόνου-μέγεθους σεισμών) και διαδραστικών χαρτών για χωρική οπτική διερεύνηση.
  • Ειδικός σχεδιασμός για εκπαιδευτική χρήση, που επιτρέπει την ενσωμάτωση της πλατφόρμας σε σχολικές και πανεπιστημιακές δραστηριότητες, ενισχύοντας την κατανόηση αφενός της πρόσφατης σεισμικής δραστηριότητας και αφετέρου των γεωλογικών παραμέτρων που τη διαμορφώνουν.

Το dashboard αξιοποιεί επιστημονικά τεκμηριωμένα δεδομένα από εθνικές και διεθνείς σεισμολογικές βάσεις και ενσωματώνει τεχνολογίες Γεωπληροφορικής (GIS) και Γεωοπτικοποίησης για την υποστήριξη του εκπαιδευτικού έργου, παρέχοντας έτσι ένα σύγχρονο εργαλείο για την οπτική ανάλυση και κατανόηση φυσικών κινδύνων που συνδέονται με τους σεισμούς (περισσότερες πληροφορίες δίνονται στην πλατφόρμα).

Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη στο κοινό για να υποστηρίξει εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης, από την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια μέχρι και την ανώτατη εκπαίδευση.

Πρόσβαση και Πληροφορίες:

Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη στο ευρύ κοινό μέσω του συνδέσμου:

https://sdi-portal.aegean.gr/portal/apps/dashboards/4f835b5d6b284e16a91972c0d7788302

Related posts

Παιδί ΑμεΑ ταξίδεψε σε γκαράζ ferry boat από Θάσο εν μέσω καύσωνα

admin

Ομολόγησε η Ειρήνη Μουρτζούκου τις δολοφονίες τριών βρεφών και της αδερφής της

admin

Πέθανε η δημοσιογράφος του ALPHA, Ηρώ Καριοφύλλη

admin

Ανυσία: «Δεν μπορώ να ζω σε ένα κράτος που τα θύματα πρέπει να κάνουν αίτηση για να καταθέσουν στον εφέτη ανακριτή»

admin

Έκτακτη σύσκεψη στη Χίο: «Πιθανή οργανωμένη εγκληματική ενέργεια οι πυρκαγιές», δηλώνει ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης

admin

Χίος: Τρία μέτωπα έκαψαν την πόλη και τα προάστιά της καθώς και τις παρυφές του Αίπους

admin

Δίμηνη προθεσμία για σεισμόπληκτους: Τι αλλάζει με τη νέα ΚΥΑ

admin

Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Σάμου: Δις ισόβια στον 50χρονο που βίαζε τις ανήλικες κόρες του

admin

Τέλος χρόνου για τους ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων: «Βροχή» προστίμων από την Δευτέρα

admin