Την έντονη αντίδρασή του στα προωθούμενα φορολογικά μέτρα εξέφρασε το Επιμελητήριο Σάμου με αφορμή τις κυβερνητικές εξαγγελίες για τα νέα φορολογικά μέτρα. Σε επιστολή του προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρει ότι:
Κύριε Υπουργέ,
Ως Επιμελητήριο Σάμου οφείλουμε να δηλώσουμε ότι συναινούμε σε οποιαδήποτε προσπάθεια του Κράτους με σκοπό την πάταξη της φοροδιαφυγής και καταδικάζουμε τα φαινόμενα της αποφυγής φόρου από οποιαδήποτε επιχείρηση. Με μεγάλη έκπληξη διαβάζοντας το Νομοσχέδιο παρατηρήσαμε ότι η φοροδιαφυγή εντοπίζεται αποκλειστικά στους μικρούς επαγγελματίες και στα ελάχιστα εισοδήματα.
Στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής», με το οποίο εισάγεται το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα ως τρόπος φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων, πλήττει καίρια τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφού στο όνομα της δήθεν καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, προωθούνται οριζόντια και ως εκ τούτου άδικα μέτρα.
Στην επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για την εισαγωγή τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος βρίσκεται τόσο η κατασυκοφάντηση του συνόλου των ελευθέρων επαγγελματιών ως φοροφυγάδων όσο και η προσπάθεια της ψευδώνυμης «φορολογικής εξομοίωσης ελευθέρων επαγγελματιών και μισθωτών».
Όμως, η φορολόγηση με βάση τεκμαρτό εισόδημα, εισόδημα δηλαδή που δεν έχει αποκτηθεί, είναι παράνομη και αντισυνταγματική, αντίκειται σε κάθε έννοια φορολογικής λογικής, διότι εξομοιώνει διαφορετικές οικονομικές οντότητες, δεδομένου ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες διακρίνονται ουσιωδώς των μισθωτών (π.χ. δεν έχουν αφορολόγητο εισόδημα ούτε τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές των μισθωτών), και εν τέλει αναποτελεσματική στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αφού ουσιαστικά προστατεύει τα υψηλά εισοδήματα και την πραγματική φοροδιαφυγή.
Η πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών, των επιστημόνων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, βιώνει απίστευτη πίεση μετά από τη δεκαετή μνημονιακή περίοδο, την υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας, την ενεργειακή κρίση και την αύξηση των τιμών και του πληθωρισμού.
Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προϋποθέτει έναν ουσιαστικό διάλογο μεταξύ όλων των φορέων με στόχο ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, που θα λαμβάνει υπόψη του τις πραγματικές συνθήκες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Οι διαπιστώσεις για το ύψος και το εύρος της φοροδιαφυγής δεν μπορούν να αμφισβητούν, τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν οφείλουν να ενταθούν προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης αυτής μέσω στοχεύσεων ελέγχων με την χρήση ψηφιακών εργαλείων, ελέγχου του πόθεν έσχες αλλά και ουσιαστικών κινήτρων για την εμπέδωση της φορολογικής συνειδήσεις και όχι αναχρονιστικών και άδικων στοχεύσεων που οδηγούν στα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.
Κύριε Υπουργέ,
Εκφράζουμε την έντονη αντίδρασή μας στα προωθούμενα φορολογικά μέτρα και ζητούμε την άμεση απόσυρσή τους.
Με εκτίμηση
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ