12.2 C
Σάμος
25/11/2024
Σαμιακά

Δ.Βίτσας: «Η λύση είναι η αποσυμφόρηση της Σάμου»

«H κατάσταση στη Λέσβο και στη Σάμο είναι οριακή και απαιτεί λύσεις» δήλωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, αναφερόμενος στις δομές φιλοξενίας προσφύγων στα δυο αυτά νησιά.

Όπως είπε ο κ. Βίτσας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ράδιο Αρμονία και στον Μάνο Στεφανάκη, η λύση είναι η αποσυμφόρηση. «Κάνουμε πάρα πολύ μεγάλες προσπάθειες ώστε να αποσυμφορηθούν τα νησιά. Ήδη για τη Σάμο το σχέδιο είναι να πάρουμε τον μισό πληθυσμό μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2018, με έναρξη την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή».

Στη Σάμο, θα υπάρχει μόνο ένα κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης ενώ ο Δημήτρης Βίτσας υποστήριξε ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε τελειώσει τις νομικές διαδικασίες, δηλ μας έχει απαντήσει η Κτηματική Υπηρεσία για τις εκτάσεις γης , που δεν υπάρχουν. Θα εκδηλωθεί μέσα στις μέρες αυτές, πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για προτάσεις και από την στιγμή που θα οριστεί το σημείο θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες».

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς το νέο ΚΥΤ θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, ενώ παράλληλα θα γίνεται σοβαρή αποσυμφόρηση του πληθυσμού του κέντρου προς την ενδοχώρα.

Το νέο κέντρο θα είναι ανοικτής δομής με το ανώτατο όριο φιλοξενίας να φτάνει τα 1200 άτομα.

Σε αυτό θα υπάρχει και η δομή για τους παραβατικούς με την εποπτεία να ανήκει στην αστυνομική  διεύθυνση  Σάμου .

Ο χώρος του σημερινού ΚΥΤ θα παραχωρηθεί στον δήμο και η νέα δομή θα λειτουργήσει τη στιγμή που θα κλείσει η σημερινή. Όλα θα αποτυπωθούν γραπτώς για να υπάρχει η εγγύηση ότι δεν πάμε να δημιουργήσουμε δεύτερη δομή στο νησί.

Ο υπουργός επανάλαβε ότι η Σάμο έχει στοχοποιηθεί  από τους διακινητές.

Την ίδια στιγμή η  Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) επαναλαμβάνει σήμερα την έκκλησή της στις ελληνικές αρχές για τη λήψη μέτρων επείγουσας ανάγκης προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κατάσταση για περίπου 11.000 αιτούντες άσυλο στα νησιά της Σάμου και της Λέσβου. Οι συνθήκες στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.) στα δύο νησιά είναι άθλιες. Καθώς ο χειμώνας πλησιάζει και περισσότεροι άνθρωποι φτάνουν στα νησιά, ο χρόνος είναι κρίσιμης σημασίας και είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα επείγουσας ανάγκης.

Οι προσπάθειες για την ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών και τη μείωση του σοβαρού υπερπληθυσμού στα δύο Κ.Υ.Τ. θα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα για κάθε κυβερνητικό φορέα που εμπλέκεται στην προσφυγική ανταπόκριση. Είναι επείγουσα ανάγκη να μετακινηθούν οι άνθρωποι προς καλύτερα καταλύματα και να επισπευσθούν οι μεταφορές στην ενδοχώρα για τους περισσότερους από 4.000 ανθρώπους που έχουν σχετική άδεια.

Η Υ.Α. χαιρετίζει τα σχέδια που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση για τη δημιουργία 6.000 επιπλέον θέσεων στέγασης στην ενδοχώρα, καθώς και τη μεταφορά από τον Αύγουστο πάνω από 6.500 ανθρώπων από τα νησιά στην ενδοχώρα υπό τον συντονισμό της κυβέρνησης. Ωστόσο, πάνω από 11.000 νέες αφίξεις σημειώθηκαν στα νησιά τους τελευταίους τρεις μήνες, ξεπερνώντας τον αριθμό των αναχωρήσεων. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι οι μεταφορές έχουν πρόσφατα επιβραδυνθεί, ενώ υπάρχει έλλειμα νέων θέσεων στέγασης στην ενδοχώρα.

Μόνο αν δει κάποιος τις συνθήκες στα Κ.Υ.Τ. μπορεί να καταλάβει πλήρως την κατάσταση. Στο Κ.Υ.Τ. στο Βαθύ της Σάμου η κατάσταση επιδεινώνεται. Ενώ η χωρητικότητα του κέντρου είναι για 650 άτομα, το κέντρο και η περιοχή γύρω από αυτό φιλοξενούν αυτή τη στιγμή πάνω από 4.000 ανθρώπους – έξι φορές πάνω από τις προδιαγραφές του. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια κρίσιμη κατάσταση.

Οι νεοαφιχθέντες αναγκάζονται να αγοράζουν πρόχειρες σκηνές από τοπικά μαγαζιά, που στήνουν στα γύρω χωράφια πάνω στην απότομη πλαγιά. Έτσι, δεν έχουν προστασία από το κρύο, ούτε πρόσβαση σε ηλεκτρισμό, τρεχούμενο νερό και τουαλέτες. Στην περιοχή υπάρχουν φίδια, ενώ πολλοί αρουραίοι μαζεύονται γύρω από σωρούς σκουπιδιών.

Πολλοί αιτούντες άσυλο καταφτάνουν στην Ελλάδα σε ευάλωτη κατάσταση, αλλά ακόμα και όσοι μπαίνουν στο Κ.Υ.Τ. σε καλή κατάσταση σύντομα καταλήγουν να έχουν προβλήματα υγείας. Για ολόκληρο τον πληθυσμό υπάρχει ένας και μοναδικός γιατρός ανά βάρδια, ο οποίος συχνά βλέπει μόνο τις πιο επείγουσες περιπτώσεις. Οι γιατροί στο τοπικό νοσοκομείο βρίσκονται επίσης κάτω από εξαιρετική πίεση.

Πολλές από τις τουαλέτες και τα ντους είναι σπασμένα, με αποτέλεσμα τα λύματα να καταλήγουν κοντά στις σκηνές των ανθρώπων. Κάποιοι χρησιμοποιούν τους κοντινούς θάμνους για τουαλέτα.

Ευάλωτοι αιτούντες άσυλο – μεταξύ αυτών σχεδόν 200 ασυνόδευτα παιδιά, περισσότερες από 60 έγκυες γυναίκες, άνθρωποι με αναπηρία και επιζώντες/επιζήσασες σεξουαλικής βίας – παραμένουν εκτεθειμένοι σε κινδύνους στο Κ.Υ.Τ. καθώς δεν υπάρχουν άλλες διαθέσιμες θέσεις εναλλακτικής στέγασης στο νησί. Ένα κοντέινερ για ασυνόδευτα παιδιά με σπασμένα παράθυρα και πόρτες φιλοξενεί τριπλάσιο πληθυσμό από την πραγματική χωρητικότητά του (έξι ατόμων).

 

Related posts

Η αντίδραση του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην ίδρυση Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) με τίτλο “Οινοτουρισμός και Βιώσιμη Επιχειρηματικότητα”

admin

Το Επιμελητήριο Σάμου στην Τουριστική Έκθεση Σμύρνης 2024

admin

Ναυάγιο με μετανάστες στη Σάμο, έρευνες για αγνοούμενους

admin

Σάμος: Πυρκαγιά από φωτιά που άναψαν μετανάστες – Άμεση η επέμβαση της Πυροσβεστικής

admin

Πρόγραμμα 7ου ψεκασμού καταπολέμησης κουνουπιών

admin

Κρίσιμη η κατάσταση στη Σάμο λόγω υπερπληθυσμού αγριόχοιρων

admin

Εορτασμός Εθνικής Αντίστασης στη Σάμο

admin

Σάμος: Ισχυροί άνεμοι ξερίζωσαν δέντρο στο κέντρο της πόλης

admin

Tροχαίο ατύχημα σημειώθηκε στη Χερσαία Ζώνη Λιμένα Σάμου

admin