Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε η εκδήλωση με θέμα Τέσσερις ιστορικές εκδόσεις για την περίοδο της Ηγεμονίας στη Σάμου στις 16 Απριλίου 2018 στην Αθήνα, στο κτήριο της Κεντρικής Υπηρεσίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους. Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία που συμμετείχε ως συνδιοργανωτής εκπροσωπήθηκε από τη γενική γραμματέα του Ιδρύματος, κ. Νίκη Μαρωνίτη, η οποία απηύθυνε χαιρετισμό και τόνισε τη σημασία που έχει η διάσωση των αρχείων και η αξιοποίησή τους στην έρευνα, καθώς και τη γενικότερη πολιτική του Iδρύματος στο θέμα των συνεργασιών και των εκδόσεων. Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης η κ. Μαριέττα Μινώτου, διευθύντρια της Κεντρικής Υπηρεσίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους εκφράζοντας και την ιδιαίτερη ικανοποίησή της για τη διοργάνωση της εκδήλωσης.
Ο κ. Νίκος Καραπιδάκης, πρόεδρος της Εφορείας των ΓΑΚ, καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, παρουσίασε το πολύχρονο και πολυσχιδές έργο του κ. Χρίστου Λάνδρου, πρώην προϊσταμένου των ΓΑΚ Σάμου και αναφέρθηκε διεξοδικά στο τελευταίο μνημειώδες έργο του Σαμιακά έντυπα μονόφυλλα 1832-1915, που εκδόθηκε από τα ΓΑΚ Σάμου καθώς και την εν γένει προσπάθεια των ΓΑΚ να διασώσουν τα σαμιακά αρχεία και να τα διαθέσουν στην έρευνα.
Ο κ. Χρίστος Λάνδρος ανέλυσε τη φυσιογνωμία του ηγεμονικού καθεστώτος. Η κ. Σοφία Λαΐου, καθηγήτρια στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, επιμελήτρια της έκδοσης Συνταγματικά Κείμενα της Ηγεμονίας Σάμου, παρουσίασε τις εισηγήσεις του τόμου. Ο κ. Ευάνθης Χατζηβασιλείου, υπεύθυνος της σειράς των πολιτικών βιογραφιών του Ιδρύματος της Βουλής, καθηγητής στο ΕΚΠΑ, ανέπτυξε τη φιλοσοφία της σειράς αυτής. Ο δρ ιστορίας Διονύσης Χουρχούλης παρουσίασε τη μονογραφία του για τον Θεμιστοκλή Σοφούλη. Τέλος, η Αγγέλα Χατζημιχάλη, προϊσταμένη των ΓΑΚ Σάμου μίλησε για το περιεχόμενο της πολυποίκιλης δραστηριότητας των ΓΑΚ Σάμου και τη σύνδεση των αρχείων με την έρευνα και την εκπαίδευση. Όλοι οι ομιλητές προέβαλαν το έργο των Γενικών Αρχείων του Κράτους, την πολύχρονη επίπονη και δημιουργική δραστηριότητά τους, αναφέρθηκαν δε διεξοδικά στην ιδιαίτερη φυσιογνωμία της ηγεμονικής περιόδου του νησιού.
Πλήθος κόσμου, ερευνητές και φίλοι της ιστορίας της Σάμου μας τίμησαν με την παρουσία τους. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο βουλευτής Σάμου και πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, κ. Δημήτρης Σεβαστάκης, ο οποίος εκπροσώπησε και τον πρόεδρο της Βουλής, κ. Νικόλαο Βούτση. Επίσης, η υφυπουργός Παιδείας, κ. Μερόπη Τζούφη, και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Θεανώ Φωτίου.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται στην υπεύθυνη του Τομέα Εκδόσεων του Ιδρύματος της Βουλής, κ. Άννα Καραπάνου, η οποία υπήρξε συνοδοιπόρος στη διοργάνωση των δύο εκδηλώσεων, την παρούσα και την προηγούμενη που είχε γίνει στη Σάμο το 2016. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται στον Ενιαίο Οινοποιητικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Σάμου, τα Ελληνικά Θερμοκήπια Σάμου Α.Ε. (κ. Γρηγόρη Γερασίμου), την Τυροκομική Σάμου (κ. Βουρλιώτη) και τα Γλυκά Τέσκος της Ικαρίας, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας με μεγάλη προθυμία και αφιλοκερδώς προσέφεραν τοπικά προϊόντα (κρασί, ντοματάκια, και τυρί Σάμου) καθώς και λουκούμια Ικαρίας.