Προσαρμοζόμενοι στις ιδιαίτερες συνθήκες της εποχής το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος συνεχίζει διαδικτυακά την, εδώ και 24 χρόνια δράση του, κατά την οποία προσφέρει πάντα αφιλοκερδώς μαθήματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε σχολεία. Στόχος ήταν και είναι να ενημερώνει και να προετοιμάζει τους νέους κατοίκους των νησιών για τα προβλήματα που οι δικές μας γενιές δημιουργούν και εκείνοι θα κληρονομήσουν και θα κληθούν να λύσουν για να επιβιώσουν. Εκτός όμως από τις πληροφορίες για τη φύση και τη θάλασσα του δικού τους τόπου και τον σχετικό προβληματισμό, στόχος αυτών των δράσεων είναι να προσφέρουν έμπνευση στα παιδιά έτσι ώστε να αναπτύξουν τις δικές τους πρωτοβουλίες για την προστασία της φύσης του νησιού τους.
Στο πλαίσιο αυτής της ανανεωμένης δράσης, την προηγούμενη εβδομάδα το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος συνάντησε διαδικτυακά τους μαθητές του Μονοθέσιου Δημοτικού Σχολείο Σικίνου. Πριν την ενημέρωση, οι δάσκαλοι σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Σικινιτών διαμόρφωσαν ειδικό χώρο περιβαλλοντικής ενημέρωσης στο σχολείο, αναρτώντας το υλικό που τους είχε αποσταλεί από το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος για την προετοιμασίας της διαδικτυακής δράσης.
Εκπέμποντας από το σκάφος Aegean Explorer που βρίσκεται στο λιμάνι των Λειψών, οι ερευνητές του Ινστιτούτου συνομίλησαν με τα παιδιά και απάντησαν στις πολλές και εύστοχες ερωτήσεις τους.
Ιδιαίτερα ελπιδοφόρο είναι ότι μετά την διαδικτυακή αυτή συνάντηση, οι μαθητές της Σικίνου αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, αναγνωρίζοντας ότι είναι οι μελλοντικοί κάτοικοι και διαχειριστές αυτού του ξεχωριστού τόπου!
Παραθέτουμε παρακάτω ένα απόσπασμα από την ομαδική εργασία των μαθητών:
“….Τότε διαπιστώσαμε πως οι κίνδυνοι για τους θαλάσσιους οργανισμούς είναι αρκετοί. Οι πετρελαιοκηλίδες από τα θαλάσσια ατυχήματα, τα σκουπίδια που καταλήγουν στο βυθό, η υπεραλίευση, τα δίχτυα των ψαράδων και οι άγκυρες των σκαφών. Όμως ο μεγαλύτερος κίνδυνος είμαστε εμείς οι άνθρωποι.
Γι’ αυτό το λόγο αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μία ομάδα που θα οργανώνει συναντήσεις για να μαζεύει τα σκουπίδια από τις παραλίες, θα ενημερώνει, θα κάνει συστάσεις και θα δίνει συμβουλές σε όσους δεν τηρούν τους κανόνες προστασίας του Περιβάλλοντος. Επιπλέον, θα ξεκινήσουμε να καταγράφουμε σε ένα ημερολόγιο τα ξενικά είδη που συναντάμε στα νερά μας, αξιοσημείωτες πληροφορίες που αφορούν στη θαλάσσια ζωή, κανόνες που ακολουθούμε για τον περιορισμό της μόλυνσης του περιβάλλοντος και γενικότερα όλες τις δράσεις της ομάδας μας. Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε πολύ για τις χρήσιμες πληροφορίες που μας δώσατε και σας υποσχόμαστε ότι θα αλλάξουμε τις συνήθειες και τη συμπεριφορά μας απέναντι στο περιβάλλον. Ανυπομονούμε για την ξενάγηση στο σκάφος σας!!!
Με αγάπη,
Οι μαθητές του Νηπιαγωγείου
και του Δημοτικού Σχολείου Σικίνου!”
Φυσικά ο στόχος είναι, μόλις οι συνθήκες λόγω της πανδημίας το επιτρέψουν, ο Aegean Explorer με τους ερευνητές του Αρχιπελάγους, να βρεθεί ξανά κοντά στα νησιά και τους κατοίκους, προσφέροντας τις δράσεις του και πάλι δια ζώσης.