32.2 C
Σάμος
21/07/2025
Σαμιακά

Κατά 18-25 εκατοστά ανυψώθηκε η Σάμος μετά τον σεισμό

Περιγραφή εικόνας

Εντυπωσιακή ανύψωση της Σάμου κατά 18-25 εκατοστά παρατηρήθηκε ύστερα από την ισχυρή σεισμική δόνηση των 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου στις 13:51 με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή 16 χλμ βόρεια βορειοδυτικά του νησιού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ερευνητικής ομάδας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αποτελούμενη από τους καθηγητή Δρ. Ευθύμη Λέκκα, υποψ. Δρ. Σπυρίδωνα Μαυρούλη, υποψ. Δρ. Μαριλία Γώγου, υποψ. Δρ. Ιωάννα Τριαναταφύλλου, με τη συμμετοχή και του σεισμολόγου Δρος Γεράσιμου Παπαδόπουλου, από τα σημαντικότερα ευρήματα είναι η τεκτονική ανύψωση, που παρατηρήθηκε τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο τμήμα, δηλαδή στο ανερχόμενο τέμαχος του ρήγματος, που ενεργοποιήθηκε στο θαλάσσιο χώρο βόρεια του νησιού.

Η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε εκτεταμένη έρευνα πεδίου για το σεισμό της Σάμου, τις επιπτώσεις του στα κτήρια, τα συνοδά γεωδυναμικά φαινόμενα, το τσουνάμι και τις σημαντικές εδαφικές παραμορφώσεις.

Όπως σημειώνεται στο βόρειο μέρος η τεκτονική ανύψωση πιστοποιήθηκε σε παράκτιες θέσεις στο Καρλόβασι (Εικ. 1, 2, 3α, 3β), ενώ στο νότιο μέρος σε παράκτιες θέσεις στο Ποτοκάκι, στο Πυθαγόρειο και στην Ψιλή Άμμο (Εικ. 4, 5, 6).

Από το σύνολο των επιτόπιων παρατηρήσεων προκύπτει ότι η μόνιμη συνσεισμική ανύψωση του νησιού είναι της τάξης των 18-25 εκατοστών.

Επίσης, στην έρευνα σημειώνεται ότι, σημαντικές εδαφικές μεταβολές είναι και οι κατολισθήσεις, οι οποίες συνδέονται γεωδυναμικά με το υποθαλάσσιο σεισμικό ρήγμα με διεύθυνση Α-Δ και με κλίση προς Βορρά. Χαρακτηριστική περίπτωση, τονίζεται, είναι η κατολίσθηση στην παραλιακή θέση Αυλάκια με αποτέλεσμα την προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας (Εικ. 7). Επιπρόσθετες σημαντικές καταπτώσεις βράχων αναφέρθηκαν στον Κερκετέα στα νότια του Καρλοβασίου.

Η έρευνα συνεχίζεται και μια πιο πλήρης έκθεση θα δημοσιευτεί σύντομα στο Newsletter of Environmental, Disaster, and Crises Management Strategies, του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών & Κρίσεων» του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Related posts

Εργατικό Κέντρο: Όχι στο 13ωρο – Καλεί σε σύσκεψη σωματεία και φορείς

admin

Προγραμματισμένες εργασίες σε Αεροδρόμια: Τι ισχύει για Σάμο και άλλα νησιά

admin

Νεκρός μετανάστης μετά από προσάραξη σκάφους στο Αγαθονήσι

admin

Εργαζόμενοι Νοσοκομείου Σάμου: «Αντιποίηση ιατρικής ειδικότητας και ένας νοσηλευτής ανά βάρδια»

admin

Σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου Ανατολικής Σάμου: Ψήφιση Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ)

admin

Το Γενικό Νοσοκομείο Σάμου τιμά τον Άγιο Παντελεήμονα

admin

Νέο πλοίο στη γραμμή Βαθύ – Κουσάντασι: Το SAN NICOLAS ξεκινά δρομολόγια από 18 Ιουλίου

admin

Ύποπτη δραστηριότητα με 32 Τουρκικά Αλιευτικά: Παραμένουν επί εβδομάδες σε Αιγαίο και Ιόνιο

admin

Νέα εποχή στην υγεία των ποδιών: Ο ψηφιακός πελματογράφος COMEX στο Κέντρο Φυσικοθεραπείας Ηλιάδης Αριστείδης

admin