Με πλούσια ύλη κυκλοφόρησε ο νέος απόπλους. Το διπλό τεύχος του, 81-82, είναι αφιερωμένο στη μετάφραση. Περιλαμβάνει κυρίως δοκίμια για το πολύ σημαντικό αυτό θέμα, της μετάφρασης, ενώ προαναγγέλλει ότι θα ακολουθήσει και άλλο τεύχος με μεταφρασμένη λογοτεχνία, ποίηση και πεζογραφία. Τα δοκίμια απαντούν σε μια πληθώρα ερωτημάτων σχετικά με τη μετάφραση, ξεκινώντας από τις δυσκολίες, τις δυνατότητες, τη σχέση πρωτότυπου και μεταφρασμένου κειμένου, την έννοια της δημιουργίας, τη χρησιμότητα και την αναγκαιότητα της μετάφρασης και πλήθος άλλα, πολλά από τα οποία ούτε καν περνούν από το μυαλό του αναγνώστη. Πρόκειται για μια πολύ δημιουργική και συνάμα αγωνιώδη προσπάθεια προσέγγισης του ζητήματος. Τα δοκίμια αφορούν τη μετάφραση από ξένες γλώσσες στα ελληνικά ή και το αντίστροφο, αλλά και από τα αρχαία ελληνικά στη νέα ελληνική γλώσσα. Δημοσιεύονται επίσης και μεταφράσεις δοκιμίων για τη μετάφραση, όπως για παράδειγμα του Μονταίνι ή της Τσαμπερλέιν. Της τελευταίας μάλιστα το δοκίμιο συνδέει τις μεταφορικές απεικονίσεις της μετάφρασης με το φύλο.
Εκτός από το σώμα του αφιερώματος ο απόπλους 81-82 περιέχει και άλλα κείμενα λογοτεχνίας και ιστορίας σχετικά με τη Σάμο ή γραμμένα από Σαμιώτες. Προηγείται υπό τον τίτλο «Ημερολόγιο Καταστρώματος» πρόλογος, όπου διατυπώνονται γενικότερες απόψεις της συντακτικής ομάδας για επίκαιρα θέματα. Αυτή τη φορά αποσπάσματα από το Θουκυδίδη και από τον «Τελευταίο σταθμό» του Σεφέρη για τον πόλεμο και τους πρόσφυγες. Επίσης μια πολύ σύντομη αναφορά στα πολιτιστικά δρώμενα στο νησί μας. Τέλος το τεύχος ολοκληρώνεται όπως πάντα με αναλυτικές βιβλιοπαρουσιάσεις κυρίως Σαμίων συγγραφέων. Το αφιερωματικό τεύχος του Απόπλου προστίθεται στα ποικίλα αφιερώματα, με τα οποία έχει επικοινωνήσει με τους συνδρομητές του μέχρι σήμερα.
Το τεύχος συνοδεύεται από ταξιδιωτικό αφήγημα του συμπατριώτη μας από την Υδρούσα Σταμάτη Δανά, πτέραρχου εν αποστρατεία. Τίτλος του Στα Λευκά όρη. Πρόκειται για ένα οδοιπορικό στα Λευκά όρη της Κρήτης, στο οποίο καταγράφονται οι εμπειρίες, οι σκέψεις και τα συναισθήματα μιας ορειβατικής ομάδας στην οποία συμμετείχε ο συγγραφέας. Το ενδιαφέρον της αφήγησης αυτής έγκειται στο γεγονός ότι εκτός της περιγραφής εγκιβωτίζει μια άλλη αφήγηση που απαντά στο ερώτημα πότε και πώς είναι ευτυχισμένος ένας άνθρωπος και ποιο το νόημα της ζωής.
Η τιμή του διπλού τεύχους του Απόπλου είναι 14 €, ενώ η συνδρομή των τεσσάρων τευχών παραμένει στα 25 €. Το τεύχος διατίθεται στα βιβλιοπωλεία ή κατόπιν παραγγελίας στον κ. Τάκη Χατζημιχάλη (6977533272).
ΤΟ ΤΗΓΑΝΙ, μικρό περιοδικό, τεύχος 29, Ιανουάριος 2020
Το μικρό περιοδικό, Το Τηγάνι, 64 σελίδων, που είχε διακόψει την έκδοσή του τον Δεκέμβριο 2018, ξανακυκλοφορεί το 2020 με σύντομη και ενδιαφέρουσα ύλη. Εκδότης ο Σύλλογος Πυθαγορείων Αθηνών, Πειραιώς και Περιχώρων, υπεύθυνος και επιμελητής της έκδοσης ο Βαγγέλης Δημητριάδης.
Μετά το προλογικό σημείωμα με τίτλο «μεταξύ μας», όπου θίγονται επίκαιρα ζητήματα του Πυθαγορείου, ακολουθούν επικαιρικά κείμενα για το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα, αφηγήματα, προφορικές αναμνήσεις και μαρτυρίες, δυο κείμενα μικροϊστορίας για το λιμάνι και τον αθλητικό σύλλογο «Πολυκράτης», καθώς και εντυπώσεις για το σύγχρονο Πυθαγόρειο. Ανάμεσά τους και ταξιδιωτικό κείμενο του ποιητή Γιώργου Βέη με τίτλο «Διακοπές στο Remezzo», στο ομώνυμο ουζερί του Πυθαγορείου, απ’ όπου και η θέα που κοσμεί το εξώφυλλό του.
Το Τηγάνι με μικρά, κατά κανόνα, και απλά κείμενα διαβάζεται εύκολα και ευχάριστα.
Το παρόν τεύχος κυκλοφόρησε με χορηγούς, των οποίων τα ονόματα δημοσιεύονται στο οπισθόφυλλο κάτω από τον πίνακα περιεχομένων. Όπως και τα παλιότερα τεύχη, τιμάται προς 4 ευρώ. Η κεντρική του διάθεση γίνεται από το βιβλιοπωλείο του Σταύρου Καριώτογλου στο Πυθαγόρειο.