15 C
Σάμος
20/01/2025
Περιφερειακά

Μανώλης Κάρλας: «Εδώ και τώρα προμηθείς»

Ο περιφερειακός σύμβουλος της «Συμπαράταξης Πολιτών του Βορείου Αιγαίου», π. νομάρχης Σάμου, Μανώλης Κάρλας, αρθρογραφεί για τα ζητήματα πυροπροστασίας περιοχών των νησιών μας.

«Δημοσιεύτηκε σχετικά πρόσφατα (10/10/2022) στον Σαμιακό Τύπο, από την Διεύθυνση Δασών Σάμου, η διακήρυξη ανοικτής διαδικασίας για την επιλογή αναδόχου εκπόνησης της μελέτης ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΣΑΜΟΥ ΚΑΙ ΙΚΑΡΙΑΣ προϋπολογισμού202.242.45 Ευρώ (με ΦΠΑ 24%) που χρηματοδοτείται, ως πράξη ενταγμένη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βόρειο Αιγαίο 2014-2020, από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.).

Ο αντιπυρικός αυτός σχεδιασμός για να είναι άρτιος και πλήρης πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλαμβάνει όλες ανεξαίρετα τις περιοχές του Νομού μας και για να είναι κατά το δέον αποτελεσματικός ανάγκη πάσα να υποστηρίζεται από το ανάλογο εξειδικευμένο και βοηθητικό προσωπικό και τα κατάλληλα μέσα και να χρηματοδοτείται εις το διηνεκές και επαρκώς από διασφαλισμένους Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς πόρους.

Η ευρύτερη περιοχή του Καρβούνη αλλά και των Σεϊτανίων και των απομονωμένων και απομακρυσμένων Κοινοτήτων Καλλιθέας και Δρακαίων στην Σάμο, όπου, ειδικότερα, υπάρχει έλλειψη άρτιου και ασφαλούς οδικού δικτύου πυροπροστασίας, αντιπυρικών ζωνών, υδατοδεξαμενών και άλλων βασικών στοιχείων πρόληψης και καταστολής των πυρκαγιών καθώς και σοβαρός κίνδυνος εγκλωβισμού των κατοίκων, χρήζουν ειδικής και ιδιαίτερης προσοχής και μελέτης.

Παρόμοια προβλήματα υπάρχουν και ανάλογοι κίνδυνοι εμφιλοχωρούν και στην Ικαρία που, ως γνωστόν, έχει πληρώσει βαρύ τίμημα από την χρόνια αβελτηρία του κεντρικού Κράτους και των τοπικών ακρεμόνων του.

Όσον αφορά τα έργα προστασίας των περιοχών του Διευρωπαϊκού Δικτύου NATURA 2000 αυτά προϋποθέτουν επί μέρους εξειδικευμένες περιβαλλοντικές και τεχνικές μελέτες, σε εφαρμογή της υφιστάμενης Εθνικής και Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας, που, αν και ιδιαίτερα αυστηρές, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητά τους, τα επιτρέπουν.

Και βέβαια εκτός των τεχνικών έργων σημαντική και σωστική πρόνοια αποτελούν η πάγια συντήρηση των ήδη υφιστάμενων διαδρομών και η συχνή, προγραμματισμένη και πλήρως ελεγχόμενη, διενέργεια ξύλευσης του δάσους σε συνδυασμό με τον έλεγχο των καθ’ έκαστα υπορόφων.

Λέγεται ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία θεωρεί ως άκρως απαραίτητη και επιδιώκει την δημιουργία νόμιμων δικτύων και έξυπνων δράσεων πυρανίχνευσης και πυροπροστασίας ακόμα και εντός των πυρήνων των προστατευόμενων από τις Ευρωπαϊκές συνθήκες δασικών περιοχών, ανά την Ελλάδα, αλλά συναντά επιτηδευμένη αντίσταση, απροθυμία, επιλεκτική άρνηση και προσχηματικές εν γένει δικαιολογίες διαφόρων μορφών από συναρμόδιες κεντρικές, κυρίως, Υπηρεσίες και από μέρος της Αυτοδιοίκησης.

Για να ξεπεραστούν, θεσμικά, όλα αυτά τα προβλήματα και για να υπάρξουν, επιτέλους, φερέγγυα και κοινή πορεία και, συνακόλουθα, συνέργειες και αποτελεσματική δράση, επιβάλλεται, το ταχύτερο και πάση δυνάμει και με την δέουσα διαβούλευση με την Αυτοδιοίκηση και τους Κοινωνικούς Εταίρους, η οικοδόμηση και λειτουργία Κεντρικών και Περιφερειακών Υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας υψηλών προδιαγραφών, ανάλογων των αναγκών και των ιδιαιτεροτήτων της Χώρας μας.

Οι κομβικές αυτές δομές πρέπει να συνδέουν την Πολιτική Προστασία με την διαχείριση του Περιβάλλοντος με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη.

Η αντιμετώπιση των φαινομένων των πυρκαγιών και των πλημμυρών αυτή καθ’ αυτή αποτελεί βασική υποχρέωση του Κράτους και έχει ήδη ανατεθεί και καλώς σε ειδικά σώματα.

Η εθελοντική συνεπικουρία των Πολιτών, γενναία έκφραση Κοινωνικής ευθύνης, αναδεικνύει την αξία του ανθρωπογενούς, του φυσικού και δομημένου Περιβάλλοντος ως αειφόρου κιβωτού της ιστορίας και της ζωής κάθε τόπου και τιμά τον αγώνα και τις αγωνίες του Λαού μας για την διατήρηση και επιβίωσή τους.

Με την κλιματική κρίση σε πλήρη και οδυνηρή εξελικτική πορεία η Πολιτεία αλλά και οι τοπικές κοινωνίες πρέπει επιτέλους να ενεργοποιηθούν με την ανάληψη σύντονων πρωτοβουλιών και την αναζήτηση πρόσφορων πόρων προκειμένου, με βάση τα θεσμικώς ισχύοντα, να δρομολογηθούν, το συντομότερο δυνατόν, η διάσωση, προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση του δασικού πλούτου των νησιών μας με ιδιαίτερη προτεραιότητα και στοργή στις προστατευόμενες περιοχές που, ως γνωστόν, είναι περισσότερο ευαίσθητες και ευάλωτες.

Διαφορετικά, τα όμορφα δάση όμορφα θα καίγονται όπως, δυστυχώς, συνέβη το περασμένο καλοκαίρι, ακόμα και με το προστατευόμενο, αλλά μόνο στα λόγια, δάσος της Δαδιάς στον ακριτικό Έβρο.

Και βέβαια δεν πρέπει ούτε επί στιγμήν να ξεχνάμε ότι ο Εγκέλαδος και άλλες σκοτεινές, χθόνιες και μη, θεότητες νυχθημερόν επίσης ελλοχεύουν και καιροφυλακτούν.

Είναι αδήριτη ανάγκη επομένως να λειτουργήσουμε επιτέλους ως Προμηθείς.

Μανώλης Νικ. Κάρλας
Περιφερειακός Σύμβουλος, πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου (2003-2010).
«Συμπαράταξη Πολιτών του Βορείου Αιγαίου»

Σαμιακόν Βήμα 

Related posts

Εγκαινιάστηκαν οι σύγχρονες εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Συγκοινωνιών στην Παγανή

admin

Διεύθυνση Κτηνιατρικής Σάμου | Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για μεταφορείς ζώντων ζώων

admin

Αναβάθμιση 6 Κέντρων Υγείας στο Βόρειο Αιγαίο με προϋπολογισμό 9 Εκ. Ευρώ!

admin

Η Πρωτοχρονιάτικη Πίτα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

admin

Παρέμβαση Μπουρνιά για τις Ζώνες Natura – Αντιδράσεις απο τους Δήμους Δυτικής Σάμου και Ικαρίας

admin

Συλλυπητήρια δήλωση του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου για τον θάνατο του Γιάννη Αδαμόπουλου

admin

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου για την παραίτηση του Αλκιβιάδη Στεφανή

admin

Αίτημα Μαυρατζώτη για παράταση διαβούλευσης στις περιοχές Natura 2000 στη Σάμο

admin

Ανανεώθηκαν οι θητείες Καλτάκη – Μαυρατζώτη από τον Κ. Μουτζούρη

admin