Ολοκληρώθηκε σήμερα Σάββατο 13 Απριλίου η επίσκεψη των μαθητών από τον Δήμο Greifswald της Γερμανίας στη Σάμο στη Σάμο, με την αναχώρηση των γερμανών μαθητών και των συνοδών τους.
Από τις 7 έως τις 13 Απριλίου 28 μαθητές (14 από το Greifswald και 14 από το ΓΕΛ Σάμου) συμμετείχαν στο πρόγραμμα που ήταν αφιερωμένο στο περιβάλλον και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το πλούσιο φυσικό περιβάλλον της Σάμου, να έρθουν σε επαφή με φορείς και συλλόγους αλλά κυρίως να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους οικοδομώντας σχέσεις φιλίας, συνεργασίας και αλληλοκατανόησης. Οι Γερμανοί μαθητές φιλοξενήθηκαν στα σπίτια των μαθητών και το αντίστοιχο θα επαναληφθεί τον Σεπτέμβριο στην Γερμανία με την επίσκεψη των μαθητών του ΓΕΛ στο Greifswald.
Οι μαθητές στην διάρκεια του προγράμματος μαγείρεψαν τοπικές συνταγές, χόρεψαν σαμιώτικους χορούς, μίλησαν για την ελευθερία και τι σημαίνει γι` αυτούς, ενημερώθηκαν για την προστασία του περιβάλλοντος και την σημασία της πρόληψης, περιηγήθηκαν σε όμορφες περιοχές του νησιού μας, απόλαυσαν την φιλοξενία των μαθητών του ΓΕΛ, συμμετείχαν σε αθλητικές δραστηριότητες, ήρθαν σε επαφή με τον φυσικό πλούτο αλλά και την ιστορία της αγγειοπλαστικής του νησιού, γνώρισαν την Δημόσια Βιβλιοθήκη όπου μίλησαν για τον Γερμανό συγγραφέα Ηans Fallada που κατάγεται από το Greifswald και βιβλία του έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά και υπάρχουν στην Δημόσια βιβλιοθήκη μας, επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο, ενημερώθηκαν για την θαλάσσια βιοποικιλότητα του νησιού μας, πραγματοποίησαν καθαρισμό της παραλίας Γάγκου στα πλαίσια της πανευρωπαϊκής δράσης «Lets Do It» κ.ά.
“Ήταν μια εβδομάδα γεμάτη εμπειρίες και γνώση. Τα παιδιά συμμετείχαν σε πάρα πολλές δραστηριότητες που τους έφεραν κοντά και δημιούργησαν σχέσεις φιλίας που ελπίζουμε ότι θα συνεχιστούν για πολλά χρόνια. Κυρίως όμως συζήτησαν για θέματα που τους απασχολούν, για τα προβλήματα της εποχής με κύριο αυτό του περιβάλλοντος και της ανάγκης να το προστατεύουμε. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα και εργάστηκαν με κέφι και ζήλο όλες αυτές τις ημέρες.
Η επικοινωνία μεταξύ των νέων είναι πολύ σημαντική γιατί τα νέα παιδιά έχουν πάντα τον τρόπο να επικοινωνούν χωρίς προκαταλήψεις με ανοιχτωσιά μυαλού και με θετική διάθεση» δήλωσε ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου κ. Πάρης Παπαγεωργίου.
Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου ευχαριστεί θερμά για την υλοποίηση του προγράμματος πρώτα απ`όλα το ΓΕΛ Σάμου, την διευθύντριά του κ. Πατρίτσια Χατζηιωαννίδου και όλους τους καθηγητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.
Επίσης θερμές ευχαριστίες απευθύνει στους: Πυροσβεστική Υπηρεσία Σάμου, Εθελοντική ομάδα Πυρασφάλειας Σαμίων, Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», την επιχείρηση «Κληρονόμου», τον κεραμίστα Τίμο Χατζηλαγό, την Δημόσια Βιβλιοθήκη Σάμου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Καπετάν Λαχανάς», το Σ.Α.Ε.Κ Σάμου, την Ύπατη Αρμοστεία, τον Σπηλαιολογικό Σύλλογο Σάμου «Ο Ευπαλίνος», την Αρχαιολογική Υπηρεσία Σάμου και όλους τους εθελοντές που συμμετείχαν στις δράσεις.