12.2 C
Σάμος
19/01/2025
Σαμιακά

Συνέντευξη τύπου του ΕΚΣ για του μήνες από το σεισμό και τις κινητοποιήσεις στις 22/4

Με αφορμή ότι τις μέρες αυτές συμπληρώνονται 6 μήνες από το φονικό σεισμό των 7 ρίχτερ στις 30 Οκτώβρη το ΕΚΣ πήρε την πρωτοβουλία να δώσει τη σημερινή συνέντευξη τύπου και να οργανώσει κινητοποιήσεις την Πέμπτη 22 Απρίλη, στις 7 το απόγευμα στις πλατείες Πυθαγόρα στο Βαθύ και στην κεντρική πλατεία στο Καρλόβασι. 

Σεισμός στον οποίο δύο νέα παιδιά χάθηκαν τόσο άδικα και υπέστησαν τεράστιες ζημιές δημόσια κτήρια και υποδομές, σχολεία, σπίτια και επαγγελματικοί χώροι, ιστορικά κτήρια και μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, αυτοκίνητα και οικοσκευές.

Χαρακτηριστικό εκείνων των ημερών επίσης είναι ότι πολλοί εργαζόμενοι βρέθηκαν στο δρόμο ή έχασαν τις δουλειές τους, γιατί επιχειρήσεις καταστράφηκαν ή άργησαν πολύ να ανοίξουν. Η προσπάθεια επαφής μας με τον τότε υπουργό εργασίας Βρούτση για να θέσουμε τα αιτήματα μας, δεν είχε ανταπόκριση, αφού διαρκώς ήταν απασχολημένος!…

Το αίτημα μας, από τη πρώτη στιγμή, να μην βρεθεί κανένας συνάδελφος χωρίς εισόδημα και να γίνουν οι αναστολές εργασίας  λόγω σεισμού (όπως λόγω covid) με αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού, ικανοποιήθηκε μετά από πολλούς μήνες… και μόνο για διάστημα 3 μηνών!

Χαρακτηριστικό του πόσο λογαριάζουν την ανθρώπινη ζωή μπροστά στα κέρδη τους, είναι ότι υπήρχαν μεγάλες επιχειρήσεις που λειτούργησαν λίγες ώρες αμέσως μετά το σεισμό, πολλές περισσότερες την επομένη μέρα, χωρίς να έχει γίνει ο παραμικρός έλεγχος κτηρίων από κρατικές υπηρεσίες ελέγχου και ενώ το νησί «χόρευε» στα ρίχτερ των μετασεισμών, με το κράτος να «νίπτει τας χείρας του» ανακοινώνοντας απλά ότι ο κόσμος πρέπει να βρίσκεται μακριά από κτήρια σε ανοιχτούς χώρους! Το επόμενο διάστημα λειτουργούσαν άλλες που το μισό κτήριο ήταν πράσινο, ο επάνω όροφος κίτρινος ή το διπλανό κόκκινο!

Γενικά μετά το σεισμό πολύ κόσμος βρέθηκε χωρίς σπίτι, εργαζόμενοι βρέθηκαν χωρίς δουλειά, καταστράφηκαν καταστήματα και επαγγελματικοί χώροι είτε από το σεισμό και τους μετασεισμούς, είτε από το παλιρροιακό κύμα στην περιοχή του Βαθιού.

Επομένως ενώ ο λαός του νησιού μας ήταν ήδη χτυπημένος από την οικονομική κρίση, είχαν επηρεαστεί σημαντικά τα εισοδήματά του λόγω covid, από αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα, ο σεισμός ήρθε να επιδεινώσει και άλλο τη δυσχερή θέση που βρίσκονταν.

Και ενώ κανείς θα περίμενε ίσως ότι μετά από μισό χρόνο με τόσες υποσχέσεις, επισκέψεις και συσκέψεις κυβερνητικών και υπευθύνων στο νησί, πολλά πράγματα θα είχαν βελτιωθεί, δυστυχώς αν κανείς δει γύρω του είναι σαν να έχουν περάσει μόλις λίγες εβδομάδες από το σεισμό. Τα πάντα προχωράνε με απελπιστικά αργούς ρυθμούς, οι καθυστερήσεις στην αποκατάσταση των ζημιών είναι τεράστιες, ενώ δεν έχουν καλυφθεί ούτε στο ελάχιστο οι ανάγκες των σεισμοπλήκτων του νησιού.

Η γραφειοκρατία καθώς και η πολιτική επιλογής της κυβέρνησης να μη στελεχώνει με προσωπικό τις υπηρεσίες, έχει οδηγήσει να υπάρχουν ακόμη εκατοντάδες κατεδαφιστέα κτίρια δημόσια και ιδιωτικά κυριολεκτικά στον αέρα και να απειλούν τη ζωή των κατοίκων και κυρίως των παιδιών μας. Μεγάλες γειτονιές στη πόλη της Σάμου, στο Άνω Βαθύ στο Καρλόβασι ακόμη είναι αποκλεισμένες (με κάποιες λαμαρίνες και κορδέλες, που έχουν βάλει οι δήμοι), ενώ κάτοικοι και επαγγελματίες έχουν μετακομίσει από αυτές λόγω κινδύνου. Σε διαφορά χωριά του νησιού, όπως τα Κοντέικα και αλλού, οι  κάτοικοι ζουν στα χαλάσματα.

Και μιλάμε για γραφειοκρατία γιατί ακόμη και το ΦΕΚ για τις κατεδαφίσεις προβλέπει έναν κυκεώνα για να εγκριθεί και τελικά να γίνει μια κατεδάφιση, η οποία  πρέπει να περάσει από δήμους, πολεοδομίες, διάφορες επιτροπές, από  υπηρεσίες δηλαδή υποστελεχωμένες σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, όπως πχ η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων από Φυσικές Καταστροφές- ΔΑΕΦΚ, όπως είπαμε και πριν.

Η τάξη μεγέθους του προβλήματος αποδεικνύεται από τους ίδιους τους αριθμούς. Πχ στο Δήμο Ανατολικής Σάμου από τα 140 κατεδαφιστέα έχουν εγκριθεί τα 23 και στο Δήμο Δυτικής Σάμου από τα 250 κατεδαφιστέα, φάκελος έχει φτιαχτεί για τα 158 και από αυτά εγκρίθηκαν τα 49.

Σε ό,τι αφορά αυτούς που ξεσπιτώθηκαν η κρατική αρωγή είναι ελάχιστη. Κάποιοι λίγοι πήραν επιδότηση ενοικίου π.χ. στο Δήμο Ανατολικής Σάμου από τις 97 αιτήσεις έχουν εγκριθεί μόνο οι 14.  Αντίστοιχα κάποιοι λίγοι επαγγελματίες πήραν μια προκαταβολή για να ξαναστήσουν τη δουλειά τους.

Δεν έχει ξεκινήσει η αποκατάσταση των ζημιών δημόσιων υποδομών (λιμάνι Πυθαγορείου, δρόμος Αυλάκια) ή δημοσίων κτιρίων όπως τα σχολεία, που ως γνωστό είναι πολλά τα κατεστραμμένα και στους δύο δήμους. Ακόμα και οι προκάτ αίθουσες, που μόνο προσωρινή λύση μπορεί να είναι, ήρθαν μόλις πρόσφατα, ενώ πολλές δεν ήρθαν ακόμα.  Είναι χαρακτηριστικό πως αν έπρεπε να ανοίξουν τα σχολεία που είναι κλειστά λόγω πανδημίας, πάρα πολλά, κυρίως της πρωτοβάθμιας, δεν θα άνοιγαν, καθώς οι μαθητές δύο και τριών σχολείων θα ήταν μαζί!  Ποιες αποστάσεις, ποια αραίωση στη τάξη, ποια μέτρα λόγω κόβιντ;

Αντίστοιχα και για τα κτίρια του πανεπιστημίου Αιγαίου που έχουν υποστεί ζημιές το κονδύλι είναι μόνο 20.000 ευρώ. Αμελητέο ποσόν για όλες αυτές τις εγκαταστάσεις που έχει το νησί. Υπάρχει ολόκληρο τμήμα του Πανεπιστημίου, το Μαθηματικό, που πλέον δεν έχει καθόλου αίθουσες. Ούτε ευρώ δεν δικαιολογείται για την αποκατάσταση της Εμπορικής Σχολής, ιστορικού κτηρίου του νησιού, με πολλές  αίθουσες διδασκαλίας.

Όποιος προσπαθήσει να φτιάξει το σπίτι του, θα πρέπει να έχει ένα μεγάλο κεφάλαιο από δικές του οικονομίες για να ξεκινήσει με μελέτες,  μηχανικούς κ.λπ., που ειδικά στις σημερινές συνθήκες οικονομικής κρίσης, με πολλούς εργαζόμενους άνεργους ή σε αναστολή κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Αλλά ακόμη και αν κάποιος καταφέρει να ξεκινήσει, τα  προβλεπόμενα χρήματα που θα τα πάρει …όποτε δοθούν, δεν φτάνουν ούτε για ζήτω. Αυτό σημαίνει ότι πολλές οικογένειες δεν θα μπορέσουν να επισκευάσουν την πρώτη ή τη δευτερεύουσα κατοικία τους, πολύ περισσότερο με ασφαλή και σύγχρονο τρόπο. Πολλές περιοχές ειδικά σε χωριά θα ερημώσουν. Για παράδειγμα από τα 3.000 κίτρινα κτίρια στο δήμο Ανατολικής Σάμου μόνο για 10 έχει υποβληθεί φάκελος!

Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί  και στις  μικρές επιχειρήσεις που επλήγησαν από το σεισμό, πέρα της νέας οικονομικής κρίσης και των συνεπειών της πανδημίας και για πολλές οι ιδιοκτήτες τους δε γνωρίζουν «τι μέλλει γενέσθαι».

Ο σεισμός όμως απέδειξε και κάτι άλλο. Πως τα κτίρια που ήταν κατασκευασμένα με τον αντισεισμικό κανονισμό δεν έπαθαν καθόλου ζημιές ή έπαθαν ελάχιστες. Επομένως τεχνογνωσία υπάρχει, τεχνολογία υπάρχει. Οικοδόμοι, μηχανικοί υπάρχουν. Αυτό που λείπει είναι ο προσανατολισμός από τις κυβερνήσεις διαχρονικά.

Αυτό φυσικά είναι εγκληματικό, διότι είναι γνωστό ότι η χώρα μας συγκεντρώνει πάνω από το 50% της σεισμικής δραστηριότητας της Ευρώπης, με κατά καιρούς σοβαρά σεισμικά φαινόμενα, με ανθρώπινα θύματα και σοβαρές υλικές ζημιές. Αναδεικνύονται επομένως οι μεγάλες ευθύνες τόσο της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησαν τον τόπο, όσο και της Περιφέρειας Β.Α. Αιγαίου και των Δημοτικών Αρχών της περιοχής για την απουσία διεκδίκησης και την ύπαρξη αντισεισμικού σχεδιασμού και θωράκισης του νησιού και της χώρας.

Έτσι είναι γεγονός ότι η πλειοψηφία των δημοσίων κτηρίων, τοπικά και πανελλαδικά, δεν είχε ελεγχθεί. Ενώ σοβαρό πρόβλημα πέρα από τα σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια, υπάρχει και στους περισσότερους εργασιακούς χώρους, έχοντας μάλιστα ως δεδομένο ότι τα περισσότερα κτίρια που έγιναν πριν το 1985, δλδ με το νέο αντισεισμικό κανονισμό, θέλουν έλεγχο και φυσικά ενίσχυση.

Δείτε πχ πως στάθηκαν το Γυμνάσιο Καρλοβάσου και Βαθέως που το ένα είναι σύγχρονο κτήριο και το άλλο πρόσφατα επισκευασμένο, σε αντίθεση με πολλά  δημοτικά σχολεία του νησιού που είτε καταστράφηκαν ολοσχερώς είτε έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Στεφτείτε πόσο πιο τραγικά αποτελέσματα θα είχαμε λοιπόν αν ο σεισμός γινόταν λίγη ώρα πιο νωρίς που λειτουργούσαν τα σχολεία. Φυσικά σε αυτό πρέπει να σημειώσουμε την κατάργηση από το κράτος του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων, με αποτέλεσμα αυτή η ευθύνη σε μεγάλο βαθμό να είναι στους Δήμους, πράγμα δύσκολο αφού η κρατική χρηματοδότηση σε αυτούς όλο και μειώνεται, άρα θα πρέπει να βρουν ίδιους πόρους, που αυτό σημαίνει νέα βάρη στο λαό.

Σε αυτό το σύστημα που η ανθρώπινη ζωή και οι λαϊκές ανάγκες είναι σε τελευταία μοίρα για τους κυβερνώντες, η αντισεισμική, αντιπυρική, αντιπλημμυρική προστασία δεν είναι επιλέξιμες δαπάνες από την ΕΕ. Δεν αποτελούν προτεραιότητα στον κρατικό σχεδιασμό. Και αυτό γιατί δεν αφήνουν κέρδος στο κεφάλαιο. Έτσι η ΕΕ έβγαλε μη επιλέξιμη δαπάνη την αποκατάσταση των σεισμόπληκτων σπιτιών. Την ίδια ώρα όμως δίνονται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για τα δήθεν «επιταγμένα» κρεβάτια του ιδιωτικού τομέα υγείας, 4 δις το χρόνο στο ΝΑΤΟ για τη συμμετοχή της χώρας σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και σχεδιασμούς, άλλα δις στις τράπεζες για να αντέξουν την κρίση και να ανακεφαλαιοποιηθούν.

Όπως αποδείχτηκε περίτρανα στη πανδημία έτσι και στο σεισμό φαίνεται η αδυναμία του καπιταλιστικού συστήματος να προστατέψει το λαό, γιατί δεν μπορούν να συμβιβαστούν τα κέρδη των λίγων με τις λαϊκές ανάγκες. Επομένως το τι χρηματοδοτείται και το τι όχι από το κράτος για να το πούμε αλλιώς, δεν είναι ζήτημα αδυναμίας ούτε ορίζεται τυχαία. Αντίθετα ορίζεται από τον χαρακτήρα του ίδιους του κράτους, που στην περίπτωση μας είναι ένα κράτος που σαν προτεραιότητα έχει τα κέρδη των μονοπωλίων.

Οι εργαζόμενοι, ο λαός, τα σωματεία και οι φορείς τους πρέπει όμως να έχουν απαίτηση η αντισεισμική προστασία και η αποκατάσταση των συνεπειών του σεισμού, να μην υπόκεινται στη λογική κόστους-οφέλους. Πρέπει να αντιμετωπίζονται ως βασική λαϊκή ανάγκη που πρέπει να ικανοποιηθεί για να μη θρηνούμε θύματα, να μη χάνονται σπίτια, επαγγελματικοί χώροι, να μην καταστρέφονται δημόσιες υποδομές.

Άλλωστε το κόστος αποκατάστασης, ακόμη και αν μετρηθεί μόνο σε χρήμα, και όχι σε χαμένες ανθρώπινες ζωές, σωματικούς και ψυχολογικούς τραυματισμούς, που γι’ αυτούς αυτά δεν έχουν καμία σημασία, είναι υπερπολλαπλάσιο από αυτό της πρόληψης και της θωράκισης.

Η οργανωμένη και κρατικά σχεδιασμένη επιχείρηση πρόληψης, θωράκισης και αποκατάστασης των πληγών του σεισμού,  δεν προσφέρεται για μεγάλα κέρδη από το μεγάλο κεφάλαιο, ούτε για ψηφοθηρία από την κυβέρνηση και τα κόμματα που εξυπηρετούν αυτή την πολιτική γι’ αυτό και δεν προτεραιοποιείται.

Αντίθετα σε μια οργάνωση της κοινωνίας που προτεραιότητα θα έχει ο άνθρωπος και οι ανάγκες του για ζωή, υγεία, δουλειά, στέγη, μόρφωση, σε μια κοινωνία δλδ χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, με δεδομένο το επίπεδο ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας, η αντισεισμική θωράκιση και προστασία, η αποκατάσταση των ζημιών και η επούλωση των πληγών, θα αποτελούν προτεραιότητα γιατί θα καλύπτει λαϊκές ανάγκες και θα μπορεί να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και στον τομέα αυτό (μηχανικοί, οικοδόμοι κλπ).

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου από τη πρώτη κιόλας ώρα του σεισμού έκανε προσπάθεια να σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων και όλου του σαμιακού λαού, μαζί με τα σωματεία του. Συγκρότησε Επιτροπή Αλληλεγγύης και Διεκδίκησης αποτελούμενη από το ίδιο, από το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ, σωματεία, συλλόγους γυναικών μέλη της ΟΓΕ, την Επιτροπή Ειρήνης. Έκανε περιοδείες, μοίρασε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, που πρόσφεραν απλός κόσμος και σωματεία, εκφράζοντας και με αυτόν τον τρόπο την αλληλεγγύη τους που τόσο σημαντική είναι στις μέρες μας.

Προσπαθήσαμε και με επιμονή συνεχίζουμε να προσπαθούμε, να οργανώσουμε με μαζικούς όρους, τους αγώνες για τη διεκδίκηση της επούλωσης των πληγών, της αποκατάστασης των ζημιών, της αντισεισμικής προστασίας και θωράκισης του νησιού από τα φυσικά φαινόμενα, βάζοντας στο επίκεντρο τις ανάγκες των σεισμοπλήκτων και του λαού του νησιού.

Καλούμε το λαό να βγει μπροστά και να διεκδικήσει όλα αυτά μαζί με τα δικαιώματα στη δουλειά, στην υγεία, στη ζωή του την ίδια.

Όπου αναπτύχθηκε αγώνας και διεκδίκηση, μόνο όφελος υπήρχε για το λαό.

Λέμε ξεκάθαρα. Οι ανάγκες μας δεν μπορούν να περιμένουν. Να δοθούν τώρα οι αποζημιώσεις των σεισμόπληκτων στο 100%.

Η απογοήτευση και το δεν γίνεται τίποτα, δεν πρέπει να έχουν θέση στη ζωή μας.

Όσα είπαμε παραπάνω αποδεικνύουν ότι ο θάνατος των δύο νέων παιδιών, η καταστροφή αυτή θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί. Θα μπορούσε να υπάρχει πρόληψη, όπως μπορεί να υπάρχει γρήγορη αντιμετώπιση των συνεπειών.

Δεν ισχύουν όσα λένε οι δημοτικές, περιφερειακές αρχές, η ίδια η κυβέρνηση ότι δήθεν κάνουν ότι ανθρωπίνως δυνατό υπάρχει, αλλά δεν είναι στο χέρι τους. Υπάρχουν όλες οι δυνατότητες αλλά δεν το επιλέγουν, γιατί η πολιτική τους είναι ενάντια στις λαϊκές ανάγκες.

Μπορεί αυτοί να μην ενδιαφέρονται για εμάς αλλά όλοι εμείς που παράγουμε τα κέρδη του κεφαλαίου με τη δουλειά μας, ενδιαφερόμαστε για την ασφάλεια τη δική μας και των παιδιών μας. Και πίσω από αυτό δεν κάνουμε ούτε βήμα!

Καλούμε τα σωματεία εργαζομένων, τους φορείς, τους συλλόγους αυτοαπασχολούμενων και επιστημόνων του νησιού, όλους τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, να ενώσουμε τη φωνή μας. Να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στις δύο συγκεντρώσεις που οργανώνει το ΕΚΣ σε Βαθύ και Καρλόβασι, την Πέμπτη 22 Απρίλη στις 7 το απόγευμα διεκδικώντας τα αυτονόητα:

  • Αποζημιώσεις 100% σε εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, επιχειρήσεις και όσους έχουν πληγεί (κτήρια, υλικοτεχνική υποδομή, αυτοκίνητα κλπ). Μέτρα ουσιαστικής στήριξής τους για όσο καιρό παραμένουν κλειστές οι επιχειρήσεις τους.
  • Να ελεγχθούν και να αποκατασταθούν όλα τα δημόσια κτίρια. Ειδικά για τα σχολεία να δοθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα κονδύλια για επισκευές, καθώς και για ανέγερση νέων όπου είναι απαραίτητο. Άμεσα να αποκατασταθούν οι ζημιές σε υποδομές όπως τα οδικά δίκτυα, στα λιμάνια κλπ
  • Ειδική φροντίδα και μέριμνα για την επισκευή των ιστορικών μνημείων του νησιού και των παραδοσιακών οικισμών
  • ΤΩΡΑ να κατεδαφιστούν ετοιμόρροπα και επικίνδυνα κτήρια με συνοπτικές διαδικασίες
  • Καμιά απόλυση εργαζομένου, να παρθούν πίσω όσες έχουν γίνει. Να τεθούν σε αναστολή σύμβασης όλοι οι εργαζόμενοι που οι χώροι δουλειάς τους έχουν υποστεί ζημιές ή παραμένουν κλειστοί, ως την αποκατάστασή τους.
  • Να πάρουν αυξημένο επίδομα ανεργίας όλοι οι άνεργοι σε Σάμο και Ικαρία χωρίς όρους και προϋποθέσεις και για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία.
  • Απαλλαγή των πληγέντων από εφορία και δάνεια τραπεζών. Κανένας πλειστηριασμός, κατάσχεση, διακοπή ρεύματος, νερού, τηλεφώνου.
  • Προσλήψεις όλου του απαραίτητου προσωπικού σε υπηρεσίες ελέγχου και αποκατάστασης των ζημιών σε περιφέρεια και δήμους.
  • Μέτρα αντισεισμικής προστασίας και θωράκισης.

 

Όλοι στις συγκεντρώσεις την Πέμπτη 22 Απρίλη

Related posts

Αεροδιακομιδή από Σάμο και Ρόδο με συντονισμό του ΕΚΑΒ – Η εκπομπή «Πρωταγωνιστές» κατέγραψε ζωντανά την επιχείρηση

admin

Με επιτυχία η εκδήλωση Κοπής Πίτας του Συλλόγου «ΕυΠο»

admin

Ο Ιατρικός Σύλλογος Σάμου καταγγέλλει τις συνεχείς μετακινήσεις των ιατρών προς το Αγαθονήσι

admin

Προαγωγή Γ. Μιαούλη στον Βαθμό του Πυράρχου

admin

Λυμπέρης προς Δημοτική Αρχή: Ξεπεράστε την έπαρση για το καλό του τόπου

admin

Συλλυπητήριο μήνυμα από τον Σύλλογο Δασκάλων & Νηπιαγωγών Σάμου

admin

Οι νέοι sommelier εκπαιδεύονται με σαμιώτικα κρασιά

admin

Δημοτικό Σχολείο Βαθέος: Πειράματα και δημιουργίες από τους μαθητές του Ομίλου Φυσικής

admin

Τι αλλάζει στη λειτουργία του Νοσοκομείου Σάμου λόγω έξαρσης της Γρίπης και του Κορωνοϊού

admin