Ρεπορτάζ: Μαρία Παδιά, Παδιάς Παδιάς, Σταματούλα Παναγιώτου
Αποζητάτε ηρεμία, γαλήνη, καλό φαγητό, βόλτες στα γραφικά σοκάκια και στους αμέτρητους κολπίσκους με τα κρυστάλλινα νερά αλλά και να ζήσετε για λίγο στο… μαγικό ορμητήριο των κουρσάρων; Οι Φούρνοι Κορσεών είναι η ιδανική επιλογή.
Οι Φούρνοι Κορσεών είναι ένα σύπλεγμα νησιών κατακερματισμένο σε αμέτρητους κολπίσκους στο βορειοανατολικό Αιγαίο και αποτελεί μια έκπληξη. Αποτελούνται από 3 μικρά κατοικημένα νησιά – τους Φούρνους, την Θύμαινα και τον Άγιο Μηνά – και 12 μικρότερες βραχονησίδες. Οι Φούρνοι βρίσκονται στο Βόρειο Αιγαίο, στο τρίγωνο που σχηματίζεται μεταξύ της Ικαρίας, της Σάμου και της Πάτμου.
Πώς θα πάτε
Στους Φούρνους μπορείτε να πάτε με καράβι από Πειραιά ή Καβάλα ή με αεροπλάνο στη Σάμο ή στην Ικαρία και από εκεί να συνεχίσετε με το τοπικό καραβάκι της γραμμής Φούρνοι -Σάμος -Ικαρία. Τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχει και ακτοπλοϊκή σύνδεση με το καταμαράν που συνδέει τη Σάμο, τους Φούρνους, την Ικαρία, την Πάτμο, τη Λέρο, τους Λειψούς, φτάνει στην Κάλυμνο και καταλήγει στην Κω.
Οι παραλίες του νησιού
Στους Φούρνους μπορείτε να κολυμπήσετε σε πολλές παραλίες με γαλαζοπράσινα πεντακάθαρα νερά. Ακόμη και μπροστά στη χώρα μπορείτε να βουτήξετε σε νερά διαυγή και πεντακάθαρα, ενώ πολύ κοντά, μπορείτε με τα πόδια, περπατώντας 5 με 10 λεπτά να επισκεφτείτε την Ψιλή Άμμο.
Από την άλλη πλευρά της χώρας και αν ακολουθήσετε το πέτρινο μονοπάτι μέσα από το χωριό θα φτάσετε στο Μύλο και ακριβώς εκεί αρχίζει η κατηφόρα για την παραλία Καμπί. Εκεί θα βρείτε φαγητό και καφέ. Στις υπόλοιπες παραλίες μπορείτε να πάτε με αυτοκίνητο, όπως τη Βλυχάδα, το Μικρό Κασίδι, τον Αι-Γιάννη, το Πετροκοπιό. Επίσης για φαγητό και βόλτα μπορείτε να πάτε στο άλλο χωριό του νησιού, τη Χρυσομηλιά, αλλά και στο Καμάρι.
Ιστορία των Φούρνων
Οι Φούρνοι έχουν την ιστορία τους. Στην πλατεία του νησιού υπάρχει τοποθετημένη μαρμάρινη γλυπτή σαρκοφάγος. Η σαρκοφάγος βρέθηκε το 1927 σε ένα οικόπεδο νότια της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, σε εκσκαφή που έκανε ο ιδιοκτήτης του, προκειμένου να το καλλιεργήσει. Είναι ελληνιστικής εποχής, με ωραία γλυπτή διακόσμηση, και στο επάνω μέρος είναι γλυπτή υποδοχή όπου τοποθετούσαν το σκέπασμα.
Το σκέπασμα αυτό δεν βρέθηκε σύμφωνα με τους εργάτες που έκαναν την ανασκαφή, επιπλέον η σαρκοφάγος ήταν γεμάτη με χώμα και μαρμάρινα θραύσματα. Στα πλάγια είναι σκαλισμένη μια επιγραφή που λέει: ΕΠΑΜΕΙΝΩΝ ΤΗΛΩΝΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΤΗΣΗΡΩΣ ΧΡΗΣΤΕ ΧΑΙΡΕ, ΕΤΩΝ Κ.Ε. Είναι άγνωστο εάν λαξεύτηκε από κάτοικο ή την έφεραν από άλλο μέρος. Βεβαιώνει όμως ότι ο νεκρός που τοποθετήθηκε σ’αυτήν ήταν αξιωματούχος . «Χρηστοί» αποκαλούνταν μόνο οι άρχοντες ή όσοι έπεφταν πολεμώντας. Επίσης μπορείτε να επισκεφτείτε το αρχαίο λατομείο στο Πετροκοπιό, όπου μπορείτε να συνδυάσετε και το μπάνιο σας στην υπέροχη παραλία του.
Τι να φάτε στους Φούρνους
Στους Φούρνους θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε τα πιο φρέσκα ψάρια. Μεγάλα φαγκριά, μελανούρια, μπαρμπούνια, τσιπούρες, συναγρίδες, όπως τα επιθυμείτε, είτε ψητά, είτε τηγανητά είτε σε σούπα.
Η σπεσιαλιτέ του νησιού είναι η αστακομακαρονάδα με φρέσκους αστακούς, η καραβιδομακαρονάδα, γαριδομακαρονάδα, τόσο νόστιμες που δε θα ξεχάσετε ποτέ! Επίσης μπορείτε να δοκιμάσετε ντόπιες συνταγές, όπως το σουφικό, με μελιτζάνες, πατάτες και κρεμμύδια. Μπορείτε να δοκιμάσετε ψαρικά, μεζεδάκια, χταπόδι στα κάρβουνα, παστό, σαρδέλα ξυδάτη.
Αλλά και όποιος επιθυμεί κρέας θα έχει την ευκαιρία να βρει ντόπιο κατσικάκι, κότσι, κοντοσούβλι, κοκορέτσι και άλλα. Τα παραδοσιακά προϊόντα των Φούρνων κάνουν τη διαφορά. Ξινομυζήθρα, τυριά με θυμάρι ή θρούμπι. Να αγοράσετε λικέρ θυμάρι και θυμαρίσιο ντόπιο μέλι, καθώς και φρέσκα μυρωδικά που ευδοκιμούν στις πλαγιές του νησιού.
Πηγή: Η μαθητική εφημερίδα των Φούρνων