Ενα πολύ επικίνδυνο ψάρι εντοπίστηκε σήμερα το πρωί στα νερά του Καρλοβάσου. Πρόκειται για το λεοντόψαρο, ένα επιθετικό και θανατηφόρο ψάρι.
Όπως έκανε γνωστό ο κ. Μανώλης Μουρίκης ενώ ψάρευε στην θαλάσσια περιοχή του μεγάλου Σεϊτανίου στις 07.40 το πρωί της Πέμπτης, σηκώνοντας τα δίχτυα του τα οποία είχε ρίξει σε βάθος 100 μέτρων πιάστηκε ένα λεοντόψαρο.
Ο έμπειρος ψαράς κατάλαβε ότι πρόκειται για το συγκεκριμένο ψάρι.Όποιος τρυπηθεί από τα αγκάθια του θα πρέπει άμεσα να λάβει ιατροφαρμακευτική αγωγή.
Η επίσημη ονομασία του λεοντόψαρου είναι Pterois miles και τρέφεται αποκλειστικά με γόνο.
Αναστασία Μήλιου – Συντονίστρια Επ. Έρευνας Δράσεων Προστασίας ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ επισημαίνει :
Το λεοντόψαρο είναι ένα από τα πολλά εισβολικά είδη που πέρασαν στη Μεσόγειο μέσω της διώρυγας του Σουεζ. “Ανεβαίνει” όλο και πιο βόρεια στο Αιγαίο τα τελευταία χρόνια, αρχικά εντοπίστηκε στην Κύπρο και στην Κρήτη όπου αλιεύεται εδώ και χρόνια, ενώ στο Archipelagos Institute of Marine Conservationπαρακολουθούμε τα τελευταία χρόνια να παρουσιάζεται βορειότερα, αρχικά στην Κάρπαθο, έπειτα στην Πάτμο, Λειψούς, Ικαρία και τώρα πλέον και στη Σάμο (και σε πολλές άλλες περιοχές του Αιγαίου).
Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι σε αντίθεση με άλλα εισβολικά είδη το λεοντόψαρο είναι ένα είδος που μπορούμε να καταναλώνουμε άφοβα και λέγεται ότι έχει εξαιρετική γεύση.
Απλώς απαιτείται λίγη προσοχή στο πώς πιάνουμε το ψάρι όταν είναι ακόμα ζωντανό, καθώς έχει δηλητήριο λίγο πιο “δυνατό” από αυτό της σκορπίνας.
Επομένως είναι καλό να ενθαρρυνθεί με κάθε τρόπο η αλίευση του – και η κατανάλωσή του, με στόχο να το αφαιρούμε από το θαλάσσιο οικοσύστημα.