18.9 C
Σάμος
29/11/2024
Πολιτικά

«Ψηφιακός Μετασχηματισμός- Καινοτομία στον Τουρισμό-Τοπική Ανάπτυξη»

Μια επίκαιρη εκδήλωση με το κρίσιμο αντικείμενο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός- Καινοτομία στον Τουρισμό-Τοπική Ανάπτυξη», έλαβε χώρα την  Τρίτη 7 Μαρτίου 2023 στο Καρλόβασι (Σάμου), με αφορμή μια σειρά εργαστηρίων με τον διακριτικό τίτλο «Ι-ΔΕΑ», που αποτελούν μέρος του συνόλου των δράσεων “NORTH AEGEAN INNOVATION WORKSHOPS”, τα οποία διοργανώνονται από το Γραφείο Καινοτομίας και την Δ/νση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Τα Εργαστήρια αυτά έχουν ως στόχο την επικαιροποίηση της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3) για το Βόρειο Αιγαίο, μέσω της ανάπτυξης νέων πρωτοποριακών ιδεών.

 

Χαιρετισμό απηύθυναν – μεταξύ άλλων- η κ. Σουλτάνα Ανδρεάδου, Αντιπεριφερειάρχης ΠΒΑ – Ανάδειξης και προώθησης προϊόντων, ο κ. Λεωνίδας Αθηνάδης, Αντιπεριφερειάρχης ΠΒΑ -Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας, ο κ. Ιωάννης Καλατζής, Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού ΠΒΑ. Στη συζήτηση, δε, που ακολούθησε συμμετείχαν  ο κ. Γιώργος Στρογγυλόπουλος, Συντονιστής Γραφείου Καινοτομίας ΠΒΑ, ο κ. Γιάννης Χαραλαμπίδης, Καθ. Παν. Αιγαίου, ο κ. Σταύρος Τριανταφύλλου, SoftOne, «Ψηφιακός Μετ/σμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», ο κ. Κώστας Μανωλαράκης, Επιχειρηματίας Πληροφορικής, ο κ. Gian Andrea Garancini, Αντιδήμαρχος Ηρακλείου Κρήτης, η κ. Κατερίνα Σταύρου, Σύλλογος Ξενοδόχων Σάμου, ο κ. Γιώργος Μουκαζής, Εκπρόσωπος ΕΤΕΜ Μαραθοκάμπου /Σύλλογος Ενοικιαζόμενων Δωματίων Σάμου, ο κ. Τίτος Φραντζής, ΕΟΣ Σάμου, ο κ. Γιώργος Ματθαίου, Samos Outdoors.

 

Το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Ι.Τ.Α. (ΚΕΔΕ) εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του, και πρώην Δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος.

 

Ο κ. Αγγελόπουλος έκανε ιδιαίτερη μνεία στα έργα που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020»

* «Πολιτιστικός και Εκπαιδευτικός Κόμβος Σάμου», με προϋπολογισμό 195.300,00 ευρώ.

* «Διαχείριση και προβολή των Λαογραφικών Μουσείων της Σάμου με χρήση σύγχρονων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών», με προϋπολογισμό 333.560,00 ευρώ. 

* «Εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας για την προβολή του πολιτιστικού πλούτου της Σάμου: ανακαλύπτοντας εικόνες και γεύσεις του νησιού», με προϋπολογισμό 300.080,00 ευρώ. (Υπ.αρ.πρωτ. 903/ 19.4.2019 απόφαση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου)

 

Ο κ. Αγγελόπουλος έκλεισε τον χαιρετισμό του με την πρόταση σύναψης ενός συμφώνου συνεργασίας μεταξύ ντόπιων παραγωγών με τα ξενοδοχεία και τα καταστήματα εστίασης του νησιού μας, προκειμένου τα γνήσια σαμιακά προϊόντα να βρίσκουν σ’ ένα μίνιμουμ ποσοστό θέση στα τραπέζια των επισκεπτών μας, με την σχετική σήμανση του ποσοστού χρήσης τοπικών προϊόντων (πχ 50% ή 60%).

 

Ολόκληρος ο χαιρετισμός του Μ. Αγγελόπουλου:

 

«Κυρίες και κύριοι, θέλω αρχικά να συγχαρώ όλους για τη σημερινή πρωτοβουλία, που εντάσσεται σ’ ένα κρίσιμο και ιδιαίτερα χρήσιμο πλαίσιο στρατηγικής ανάπτυξης του τουρισμού -και – στη Σάμο. Η εποχή μας είναι, χωρίς αμφιβολία, εποχή της ψηφιακής πληροφορίας. Και, σε ό,τι αφορά την κύρια πηγή προσόδου για την τοπική μας κοινωνία, τον τουρισμό, κάθε δράση που συνεισφέρει στην εύκολη διαδικτυακή πρόσβαση των επισκεπτών στις κρυφές και φανερές ομορφιές του νησιού μας, προσφέρει εξαιρετικά σημαντικό έργο.

 

Επί των ημερών της δικής μου Δημαρχίας, ο ενιαίος Δήμος Σάμου, σε αγαστή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Εκτός από το Ψηφιακό Κέντρο Αποδήμων της Σάμου για τη δημιουργία του οποίου είμαι επίσης πολύ υπερήφανος, στο πρόγραμμα “Βόρειο Αιγαίο 2014-2020” εντάχθηκαν επίσης και, μεταξύ άλλων:

* Το έργο «Πολιτιστικός και Εκπαιδευτικός Κόμβος Σάμου», με προϋπολογισμό 195.300,00 ευρώ.

* Το έργο «Διαχείριση και προβολή των Λαογραφικών Μουσείων της Σάμου με χρήση σύγχρονων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών», με προϋπολογισμό 333.560,00 ευρώ. 

* Το έργο «Εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας για την προβολή του πολιτιστικού πλούτου της Σάμου: ανακαλύπτοντας εικόνες και γεύσεις του νησιού», με προϋπολογισμό 300.080,00 ευρώ. (Υπ.αρ.πρωτ. 903/ 19.4.2019 απόφαση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου)

 

Και θέλω ιδιαιτέρως, να σταθώ σ’ αυτή την τελευταία, που από πέρυσι ήδη αναδεικνύει με σπουδαίο τρόπο τον γαστρονομικό πλούτο της Σάμου. Με κρασιά φημισμένα από την αρχαιότητα ήδη, αλλά και ξεχωριστές γευστικές δημιουργίες που αναδείχθηκαν στην πορεία των αιώνων, το νησί μας μπορεί, μέσω αυτής της εφαρμογής, να πάρει τη θέση που του αξίζει σ’ έναν από τους πλέον δυναμικούς και γρήγορα αναπτυσσόμενους τομείς του τουρισμού. Η σημασία που έχει ένας τόπος ως ιδιαίτερος γαστρονομικός προορισμός είναι, στις μέρες μας, μεγάλη. Και η ψηφιακή ανάδειξη αυτής της διάστασης του πολιτιστικού αποθέματος της Σάμου είναι ένα χρησιμότατο εργαλείο για κάθε επισκέπτη της προκειμένου να ξεπεράσει το γλωσσικό εμπόδιο της ελληνικής γλώσσας και γραφής και να αποκτήσει άμεσα και με εύληπτο τρόπο αξιόπιστες πληροφορίες για κάθε πτυχή του αντικειμένου “Σαμιακές γεύσεις”: από την καθαρά διατροφική, έως αυτήν της ιστορίας πίσω από κάθε ποτήρι κρασί και κάθε μοναδικό πιάτο που μπορεί να απολαύσει στον τόπο μας.

Δίχως αμφιβολία, το samosfood.gr, αλλά και οι σχετικές εφαρμογές του και για τα δύο μεγάλα λειτουργικά συστήματα έξυπνων τηλεφώνων, συνιστούν ένα μεγάλο ατού για τον σαμιακό τουρισμό και αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο την πλούσια παράδοση του νησιού μας και σ’ αυτόν τον τομέα.

 

Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα και πάλι να φέρω στο τραπέζι μια ιδέα που γεννήθηκε στα χρόνια του Ενιαίου Δήμου Σάμου και η οποία, πιστεύω ότι μπορεί να προσφέρει πολλά και, στην εποχή μας, να υλοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ψηφιακά.

 

Δεν είναι άλλη από τη σύναψη, αρχικά, ενός συμφώνου συνεργασίας μεταξύ ντόπιων παραγωγών με τα ξενοδοχεία και τα καταστήματα εστίασης του νησιού μας, προκειμένου τα γνήσια σαμιακά προϊόντα να βρίσκουν σ’ ένα μίνιμουμ ποσοστό θέση στα τραπέζια των επισκεπτών μας.


Πέρα από μια φυσική σήμανση και μια εμφανή σημείωση στους καταλόγους, μια επιπλέον “ψηφιακή” ταυτότητα που θα αναδεικνύει μια τέτοιου είδους συνεργασία και θα αποδεικνύει αυτή την αυθεντικότητα, είμαι βέβαιος ότι είναι μια πρωτοβουλία που θα δώσει σπουδαία ώθηση στους θησαυρούς της σαμιακής γης. Θα αποτελεί μια συνεχή διαφήμιση γι’ αυτά και, συγχρόνως, θα προσφέρει ένα ξεχωριστό “χρώμα” και μια αίσθηση παράδοσης σε κάθε πιάτο φαγητό και κάθε ποτήρι κρασί που θα απολαμβάνουν οι επισκέπτες μας.

 

Σας ευχαριστώ πολύ και για μια ακόμη φορά να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου στους διοργανωτές της σημερινής εκδήλωσης, που συνιστά ένα ακόμη βήμα για το πέρασμα του σαμιακού τουρισμού στην επόμενη μέρα.»

 

Φωτογραφία Γιώργος Αβραμίδης

Related posts

Συντονιστής ο Μανώλης Κουτουλάκης για την τελική διαμόρφωση της μελέτης “Σάμος 2030”

admin

1,2 εκατ. ευρώ για το νέο Λιμένα και το Αλιευτικό Καταφύγιο Καρλοβάσου

admin

Πικετοφορία του ΚΚΕ την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου

admin

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Τα τελικά αποτελέσματα στη Σάμο

admin

Χρ.Στεφανάδης: Το Μεταπτυχιακό στο Βαθύ θα προχωρήσει!

admin

Αναφορά του Βουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Παναγιώτη Παρασκευαϊδη για τις καθυστερήσεις αποζημιώσεων πλημμυροπαθών στη Σάμο

admin

Τι αναφέρει το Εξώδικο του Μιχάλη Αγγελόπουλου για τη μελέτη «ΣΑΜΟΣ 2030»

admin

Ο Σωκράτης Φάμελλος νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με 49,41%

admin

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Πού να ψηφίσετε στη Σάμο για την ανάδειξη Προέδρου

admin