12.2 C
Σάμος
25/11/2024
Δήμος

Γ. Κουτσοδόντης για ΣΧΟΟΑΠ Μαραθοκάμπου: «Οι αγώνες τώρα δικαιώνονται»

ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΣΑΜΟΥ ΣΧΟΑΠ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΜΑΡΑΘΟΚΑΜΠΟΥ ΣΑΜΟΥ (ΠΡΩΗΝ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΣ ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΑΘΟΚΑΜΠΟΥ ΣΑΜΟΥ)

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΡΑ ΔΙΚΑΙΩΝΟΝΤΑΙ

Δημοσιευθηκε πρόσφατα η έγκριση με απόφαση του συντονιστή Αποκεντρωφμένης διοίκησης Αιγαιου του σχεδίου Χωροταξικής και Οικιστικής οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΑΠ) της ΔΕ Μαραθοκάμπου του Δήμου Δυτικής Σάμου (αρ. Πρωτ. 11629/Φ1/ΣΧΟΑΠ 17-03-2022). Το ΣΧΟΑΠ του πρώην Δήμου Μαραθοκάμπου, η σύνταξη του οποίου έγινε στη βάση του νόμου 2508/97 (Βιώσιμη οικιστική Ανάπτυξη των πόλεων και οικισμών της χώρας), αντικαθιστά πλήρως το ισχύον αλλοπρόσαλλο σχέδιο πολεοδομικής οικιστικής οργάνωσης που επεβλήθη από τα πάνω χωρίς την στοιχειώδη διαβούλευση της τοπικής κοινωνίας. (ΦΕΚ 100Δ/27-02-1995, Παπαδάκης.)

Συμπληρώνονται φέτος 16 και πλέον χρόνια (2006) από την ιστορική απόφαση του τότε ΔΣ του πρώην Δήμου Μαραθοκάμπου και την υπογραφή της σύμβασης για την ανάθεση εκπόνησης μελέτης ΣΧΟΑΠ με την εταιρεία γραφείου μελετών “ΦΙΛΩΝ” Αλέξανδρος Πανταζής (πρώην ιδιαίτερος του Αντώνη Τρίτση στο Υπουργείο Πολεοδομίας- Χωροταξίας)- Παν. Κυριοπούλου και ΣΥΝ Ο.Ε . Την υπογραφή της σύμβασης ακολούθησαν τουλάχιστον δυο χρόνια συστηματικής διαβούλευσης των μελών του ΔΣ , πολλών φορέων της περιοχής και τοπικής κοινωνίας.

Αυτό φαίνεται από τις στοχευμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις εφαρμογής του ΣΧΟΑΠ κυρίως σε θέματα υποδομών. Το ΣΧΟΑΠ προβλέπει ΠΕΠ (περιοχές ειδικής προστασίας), ζώνες Natura 2000, όπως Κέρκης και Καρβούνης) με την σπάνια χλωρίδα και πανίδα, ΠΕΠΔ (περιοχές Ειδικής Προστασίας και Ελέγχου δόμησης), ζώνες απλής γεωργικής γης και ζώνες υψηλής γεωργικής απόδοσης, ζώνες τουρισμού και αναψυχής (ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο), ζώνες ανέγερσης και λειτουργίας βιοτεχνικών επιχειρήσεων και διαφόρων εργαστηρίων περιμετρικά των οικισμών.

Η ΔΕ Μαραθοκάμπου περιλαμβάνει τους οικισμούς α) Μαραθόκαμπος (έδρα ΔΕ και κέντρο περιοχής μελέτης) β) Κουμαίικα, Νεοχώρι, Σκουραίικα, Καλλιθέα, Κάμπος Μαραθοκάμπου, Όρμος Μαραθοκάμπου (οικισμοί, τοπικά κέντρα περιοχής) γ)Όρμος Κουμαιίκων, Κάμπος Σκουραιίκων, Παλαιοχώρι, Λιμιώνας Αγίας Κυριακής, Αγία Κυριακή, Πέρρη (οικισμοί που εξαρτώνται από τους υπόλοιπους).

Η ΔΕ Μαραθοκάμπου συνδυάζει ένα ποικίλο γεωμορφολογικό και φυσικό ανάγλυφο με ορεινές, άνω των 800 μέτρων, ημιορεινές και πεδινές ζώνες, καθώς και ένα ιδιαίτερα εκτεταμένο μήκος ακτογραμμής με πολυάριθμες φυσικές παραλίες από τις οποίες οι περισσότερες στρέφονται προς Νότο αλλά και Δυτικά.

Το φυσικό περιβάλλον της ΔΕ παρουσιάζει γενικότερα μεγάλο ενδιαφέρον στο πλαίσιο προστασίας που ήδη υπάρχει και περιλαμβάνει τις περιοχές “Φύση 2000”, τα όρη Κέρκης και Καρβούνης και τις ζώνες Οικιστικού ελέγχου.

Οι οικισμοί Μαραθόκαμπος, Νεοχώρι, Κουμαίικα και Σκουραίικα έχουν ανακηρυχθεί ως περιοχές ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους με βάση την απόφαση ΔΠΕ/47543 (ΦΕΚ 591/ 15-05-2002) του τότε υπουργού Αιγαίου Σιφουνάκη.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΧΩΡΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΞΗΣ

  1. Ανάπτυξη, προστασία, ανάδειξη και ολοκληρωμένη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος και των τοπίων της περιοχής (νησιωτικός χαρακτήρας, πολυποίκιλο γεωμορφολογικό και φυσικό ανάγλυφο). Απόδοση ιδιαίτερης έμφασηςνστην προστασία και ανάδειξη της διεθνούς αξίας ευαίσθητων οικοσυστημάτων (natura 2000), των δασών- αναδασωτέων εκτάσεων του ορεινού χώρου (ορεινοί όγκοι Κέρκης, Φτεριάς και Άμπελος), του παράκτιου θαλασσίου μετώπου των υδάτινων πόρων (ποταμός Αμφίλυσσος, ποταμός Μελέτιος, ρέματα, περιοχές παραποτάμιας και παραρεμάτιας βλάστησης και γεωργικής γης α΄ προτεραιότητας.
  2. Σχεδιασμός Πολιτιστικών- Φυσιολατρικών- Τουριστικών διαδρομών. Διασύνδεση του παράκτιου μετώπου με τον ορεινό – ημιορεινό χώρο.

Ενσωμάτωση όλων των Πολιτιστικών Αρχαιολογικών τοποσήμων σε ενιαίο δίκτυο.

Αναβάθμιση των λειτουργιών αναψυχής, πολιτιστικής και εναλλακτικής τουριστικής ανάπτυξης με έμφαση στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Φυσιολατρικός περιηγητικός τουρισμός. (Σήμερα υπάρχουν τα μονοπάτια Κάμπος – Ευαγγελίστρια- Βίγλα, Μαραθόκαμπος- Ξυνιά Κέρκη- Βίγλα, Καλλιθέα- Παναγία Μακρινή) Θρησκευτικός τουρισμός. (Όλα τα ασκηταριά του Κέρκη.) Θαλάσσιος τουρισμός. (Μαρίνα Όρμου, αλιευτικά καταφύγια.) Συνεδριακός τουρισμός. (Ανέγερση συνεδριακού κέντρου απέναντι στη Σπηλιά του Πυθαγόρα.) Αναρριχητικός τουρισμός.

(Σήμερα υπάρχουν αναρριχητικά πεδία στην περιοχή της Σπηλιάς του Πυθαγόρα αναξιοποίητα.) Καταδυτικός τουρισμός. (Πρόταση για καταδυτικό κέντρο στον Λιμιώνα.) κ.λ.π.

  1. Προστασία και ανάδειξη των αρχαιολογικών- ιστορικών χώρων και μνημείων με προτεραιότητα στα αξιόλογα φυσικά πολιτιστικά μνημεία ταυτόσημα όπως είναι οι σπηλιές του όρους Κέρκης. (Σπηλιά του Κακοπέρατου, Σπηλιά Πυθαγόρα, Σπηλιά Σαραντασκαλιώτισσας, Σπηλιά Παναγίας Μακρινής, Τρύπα του Πανάρετου, Σπηλιά Κανδήλι), καθώς και οι παλιές και ιστορικές εκκλησίες και μοναστήρια της περιοχής που σχετίζονται με τον μοναχισμό και γενικά την Ορθόδοξη θρησκεία. (τα περίφημα ασκηταριά του Κέρκη. Παναγία Χατζημανώλη- Κακοπέρατο, Άγιος Ιωάννης Κατσικάς, Μονή Ευαγγελίστριας, Μονή Αγίου Γεωργίου, εκκλησάκι Αγίου Πέτρου, Παναγία Σαραντασκαλιώτισσα, Παναγία Μακρινή, Άγιος Χαράλαμπος Καλλιθέας, Προφήτης Ηλίας του Κέρκη κ.λ.π.) Ισόρροπη και πολυκεντρική χωροταξική διάρθρωση του νησιού και αξιοποίηση των ενδογενών συγκριτικών πλεονεκτημάτων που απορρέουν από τον νησιωτικό χαρακτήρα και τα μοναδικά χαρακτηριστικά του φυσικού και του πολιτιστικού τοπίου με εκσυγχρονισμό και ενθάρρυνση του πρωτογενή τομέα. Υποστήριξη της ήπιας μορφής τουριστικής ανάπτυξης και παραθερισμού με ταυτόχρονη προστασία των φυσικών πόρων.

Προβολή και ανάδειξη των ορεινών οικοσυστημάτων με χάραξη νέων ορεινών και όχι μόνο , φυσιολατρικών, περιηγητικών και πολιτιστικών διαδρομών.

  1. Ενίσχυση της χωρικής συνοχής και της γνώσης στην περιοχή με κτάλληλο σχεδιασμό- υλοποίηση τοπικών οδικών δικτύων, με ταυτόχρονη συγκοινωνιακή σύνδεση μεταξύ των οικισμών της ΔΕ καθώς και με άλλες ΔΕ του νησιού. Τεχνική υποδομή και έργα κοινωνικού εξοπλισμού με νέες τεχνολογίες επικοινωνίας και ήπιων μορφών ενέργειας.
  • Δημιουργία πρόσθετων οργανωμένων οικιστικών υποδοχέων για Α΄και Β΄κατοικία με την προώθηση οικιστικών επεκτάσεων. Σχεδιασμός και πολεοδομική οργάνωση πρόσθετων ζωνών παραθεριστικής κατοικίας- τουρισμού, σε συνάρτηση με το παράκτιο μέτωπο αφενός με την επέκταση του οικισμού Κάμπου και Όρμου Μαραθοκάμπου και αφετέρου με δημιουργία ζωνών παραθεριστικής κατοικίας με το μηχανισμό ΠΕΔΠΟ.

  • ΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΧΩΡΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΑΛΥΟΝΤΑΙ ΩΣ ΕΞΗΣ

    1.Προστασία και ανάδειξη των σημαντικών πόρων της περιοχής του όρους Κέρκη (περιοχή NATURA)

    2.Προστασία και ανάδειξη στα πλαίσια της βιώσιμης ανάπτυξής τους των προστατευταίων αξιόλογων οικισμών Μαραθοκάμπου, Κουμαιίκων, Σκουραιίκων, Νεοχωρίου, Καλλιθέας. 3.Ενίσχυση και ανασυγκρότηση των οικισμών της ΔΕ. Πρόταση οριοθέτησης όλων των στάσιμων οικισμών.

    4.Αναβάθμιση των τοπίων, των κατασκευών, της ποιότητας ζωής και της χωροταξικής οργάνωσης στην παραλιακή ζώνη της ΔΕ (από Βάρσαμο μέχρι παραλία Πέρρη Σκουραιίκων) που αποτελεί και τον τουριστικό -παραθεριστικό πόλο του πρώην Δήμου. Με σχεδιασμό και ρύθμιση των χρήσεων γης, των όρων και περιορισμών δόμησης.

    5.Προστασία της γεωργικής γης και ενίσχυση της βιοκαλλιέργειας και της βιολογικής κτηνοτροφίας.

    1. Αναδιάρθρωση του γεωργικού τομέα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της παραγωγής τοπικών προϊόντων, στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας σε επίπεδο χρηματοδότησης, τεχνογνωσίας, πληροφόρησης, εμπορίας και διάθεσης.
    2. Δημιουργία μικρής κλίμακας πυρήνων και εγκατάστασης βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.
    3. Ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση των τοπικών δικτύων και συνδέσεων μεταξύ των οικισμών της ΔΕ και της τοπικής συγκοινωνιακής σύνδεσης μεταξύ τους. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΕΡΓΑ- ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΑΠ Από την μέχρι τώρα μελετητική πρόταση του Σχεδίου, προκύπτει και το αναγκαίο πρόγραμμα μελετών πολεοδομικού, περιβαλλοντικού και αστικού σχεδιασμού θεσμικών ρυθμίσεων και έργων κατά κατηγορία, το οποίο αναλύεται στη συνέχεια πάντα στη βάση των προτεραιοτήτων της κάθε δράσης.

    Α. ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

    1.Μελέτη κήρυξης ως παραδοσιακού του οικισμού Μαραθοκάμπου με επιβολή ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης.

    2.Μελέτη επέκτασης πολεοδόμησης πράξης εφαρμογής του οικισμού Μαραθοκάμπου (προτείνονται οικιστικές επεκτάσεις κυρίως σε υπάρχοντες δρόμους στις εισόδους περιμετρικά όλου του οικισμού.)

    3.Κήρυξη ως παραδοσιακών των οικισμών Κουμαίικα, Νεοχώρι, Σκουραίικα, Καλλιθέα, με επιβολή ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης.

    4.Μελέτη πολεοδόμησης και επέκτασης πράξης εφαρμογής του οικισμού Κάμπου Μαραθοκάμπου.

    5.Μελέτη πολεοδόμησης και επέκτασης πράξης εφαρμογής του οικισμού Όρμου Μαραθοκάμπου.

    6.Μελέτη πολεοδόμησης πράξης εφαρμογής με τον μηχανισμό ΠΕΡΠΟ των δυο περιοχών Β΄κατοικίας (Ψιλή Άμμος, περιοχή βόρεια του Μπάλου.)

    7.Μελέτες οριοθέτησης των οικισμών Σκουραίικα, Κουμαίικα, Νεοχώριο, Καλλιθέα.

    Β. ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ- ΚΗΠΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ-ΦΥΤΕΥΣΕΙΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΡΥΘΜΊΣΕΙΣ

    1.Μελέτες , αναπλάσεις, διαμορφώσεις και εξωραϊσμοί των παραδοσιακών τμημάτων εντός οικισμών και των εισόδων αυτών.

    2.Μελέτη αναπλάσεων, διαμορφώσεων, φύτευσης και εξωραϊσμού του παραλιακού μετώπου (Πέρρη, Βάρσαμο)

    3.Μελέτη οριοθέτησης, ανάπλασης και φύτευσης των παραρεμάτιων περιοχών των ποταμών (Αμφίλυσσος κ.λ.π.)

    Γ. ΕΡΓΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ, ΔΙΑΠΛΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΔΙΚΤΥΩΝ. Προτείνονται σε όλους τους οικισμούς κοινόχρηστοι χώροι, πλατείες όπου δεν υπάρχουν. Κοινόχρηστοι χώροι για προσχολική, σχολική, δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αθλητισμό, υγεία, πρόνοια, πολιτισμό (συμπλήρωση των ήδη υπαρχόντων). Στο σχέδιο υπάρχουν πίνακες ανά οικισμό με αντίστοιχες προτάσεις. ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ- ΔΙΚΤΥΑ

    1.Παρακαμπτήριος οδός Κάμπου- Μαραθοκάμπου. (Το έργο αυτό σήμερα βρίσκεται στο στάδιο της προμελέτης). Θα απελευθερώσει την παραλιακή ζώνη από την κυκλοφορία οχημάτων και θα συντελέσει στην ανάπτυξη δραστηριοτήτων τουρισμού, πολιτισμού και αναψυχής γενικότερα στο παραλιακό μέτωπο, απορροφώντας την κίνηση των οχημάτων προς το δυτικό τμήμα του Δήμου (Ψιλή Άμμος, Λιμιώνας, Αγία Κύριακή, Παλαιοχώρι, Καλλιθέα, Δρακαίοι). Παράλληλα προτείνεται και η σύνδεση της παρακαμπτηρίου οδού με κάθετους δρόμους του οικισμού Κάμπου με στόχο την ενδεχόμενη μονοδρόμηση του ήδη υπάρχοντος παραλιακού.

    2.Αναβάθμιση- επέκταση της βασικής αρτηρίας επιπέδου ΟΤΑ έτσι ώστε να διασυνδέει επιπλέον όλους τους οικισμούς ανατολικά. Άμεση προτεραιότητα στη σύνδεση Μπάλος, Διασταύρωση προς Πεύκο (σήμερα έχει δημοπρατηθεί) και βελτίωση της πρόσβασης προς Νεοχώρι..

    3.Νέα επαρχιακή οδός Σκουραίικα- Σπαθαραίοι- αεροδρόμιο (ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η μελέτη). Το έργο αυτό θα ενδυναμώσει τις αλληλεξαρτήσεις του νότιου παράλιου μετώπου του νησιού και θα αυξήσει την προσιτότητα του πρώην Δήμου απευθείας προς το αεροδρόμιο, Πυθαγόρειο, την πόλη της Σάμου και το λιμάνι.

    4.Ανάπλαση χερσαίας ζώνης Κάμπου μετά τη δημοσίευση της Γραμμής ΑιγιαλούΠαραλίας (οι όποιες ενστάσεις που υπάρχουν θα πρέπει σύντομα να εξεταστούν για την αποκατάσταση ενδεχομένων αδικιών). Χάραξη περιπατόδρομου με πλακόστρωτο από Βοτσαλάκια προς Όρμο εντός της ζώνης παραλίας και ταυτόχρονα συνέχιση των υπαρχόντων πεζοδρομίων έναντι της αμαξιτής οδού.

    5.Ανάπλαση χερσαίας ζώνης λιμένα Όρμου Μαραθοκάμπου. (Μπαζωμένο δυτικό τμήμα προκυμαίας λιμανιού) με ταυτόχρονη κατασκευή υπαίθριου θεάτρου (Θέατρο Βράχων ή Γρίτσες). Η μελέτηξ σχεδόν έχει ολοκληρωθεί από το Λιμενικό Ταμείο.

    6.Κατασκευή μικρού διυλιστηρίου νερού στον ταμιευτήρα Βελανιδιάς για την ενίσχυση της ύδρευσης στην παραλιακή ζώνη και όχι μόνο. Ταυτόχρονα και άλλη επέκταση του αρδευτικού δικτύου Βελανιδιάς.

    7.Αντικαταστάσεις τμημάτων σωλήνων ύδρευσης- αποχέτευσης σε όσους οικισμούς δεν έχουν ολοκληρωθεί.

    8.Μικρά φράγματα και λιμνοδεξαμενές στον Αμφίλυσσο, το ρέμα Μελέτη κ.λ.π.

    9.Βιολογικοί καθαρισμοί κυρίως για τους παραλιακούς οικισμούς Μπάλου και Λιμιώνα (λειτουργεί από το 2009 ο βιολογικός καθαρισμός Όρμου Μαραθοκάμπου, ό δε βιολογικός Κάμπου ενώ δημοπρατήθηκε το 2010 εν τούτοις 12 χρόνια μετά είναι ακόμη ανενεργός. Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες όλων των ΔΣ μετά το 2010).

    10.Εφαρμογή προγραμμάτων αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας και γενικά των ΑΠΕ. Η χωροθέτηση των ΑΠΕ κατισχύει του ΣΧΟΑΠ.

    11.Σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων ανακύκλωσης απορριμάτων με έμφαση στην παραλιακή περιοχή.

    12.Προτείνεται ο σχεδιασμός και η υλοποίηση δημοτικής συγκοινωνίας Δήμου Δυτικής Σάμου η οποία θα λειτουργεί κατά βάση τους θερινούς μήνες και θα ακολουθεί τις τουριστικές και πολιτιστικές διαδρομές του Δήμου.

    1. Ακτοπλοϊκό δίκτυο. Στον Όρμο Μαραθοκάμπου έχουν κατασκευαστεί μαρίνα και αλιευτικό καταφύγιο (δυστυχώς δεν έχουν μπει ακόμα σε λειτουργία). Ταυτόχρονα έχει προταθεί από την περιφέρεια η επέκταση του προσήνεμου μώλου.

    Επίσης έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες κατασκευής των αλιευτικών καταφυγίων Μπάλου, Κουμαιίκων και Αγίου Ισιδώρου Καλλιθέας. Κεντρικός στόχος η ακτοπλοϊκή σύνδεση του Όρμου Μαραθοκάμπου με όλα τα γύρω νησιά λόγω των μικρότερων αποστάσεων και της γειτνίασης (Φούρνοι, Ικαρία, Πάτμος, Αρκοί, Λειψοί, Αγαθονήσι κ.λ.π.)

    Η υλοποίηση και ολοκλήρωση των προγραμματικών στόχων του ΣΧΟΑΠ ΔΕ Μαραθοκάμπου είναι σε χρονικό ορίζοντα 15ετίας.

    Η χρηματοδότηση των έργων των προγραμμάτων εφαρμογής του ΣΧΟΑΠ είναι δυνατόν να εξασφαλισθείο από τους εκάστοτε Εθνικούς πόρους, κυρίως όμως από τα όποια προγράμματα της ΕΕ στα οποία θα έχει προτεραιότητα. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΑΠ Σύμφωνα με το άρθρο 6 του Ν. 2508/97 και με την ισχύ του Ν. 3852/10 (πρόγραμμα Καλλικράτης) ο συντονισμός της υλοποίησης των προγραμμάτων εκτέλεσης έργων που προβλέπονται από τα ΓΠΣ και ΣΧΟΑΠ ρυθμίζεται από τις περιφέρειες (παρ. 38, άρθρο 186) με σχετική νομοθετική ρύθμιση, μέχρι τη νομική διευθέτηση του θέματος ορίζεται η ανάληψη της παρακολούθησης της εφαρμογής ΣΧΟΑΠ από το Δήμο Δυτικής Σάμου.

    Ωστόσο και στις δυο περιπτώσεις επιβάλλεται άμεσα ο ορισμός από το Δήμο Δυτικής Σάμου με απόφαση του Δ.Σ επιτροπής παρακολούθησης και εφαρμογής αποτελούμενη από αιρετούς και ειδικούς επιστήμονες τεχνοκράτες (κυρίως πολιτικούς μηχανικούς , αρχιτέκτονες κ.λ.π.)

    Η εκπόνηση της μελέτης του ΣΧΟΑΠ και της ΣΜΠΕ έγινε σε 11,5 μήνες (ούτε ένας χρόνος). Για την έγκρισή του από τα αρμόδια Υπουργεία χρειάστηκαν 12, 5 περίπου χρόνια.

    (Η ΑΠΟΘΕΩΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΕΙΑΣ) Το 2006 που υπεγράφη η σύμβαση εκπόνησης μελέτης του ΣΧΟΑΠ οι Δήμοι σε όλη την Ελλάδα που είχαν ΣΧΟΑΠ μετριούνταν στα δάχτυλα των δυο χεριών.

    Όμως κάλλιο αργά παρά ποτέ. Σήμερα ο Δήμος Δυτικής Σάμου έχει στα χέρια του ένα πολυεργαλείο ανάπτυξης της Ν.Δ Σάμου στη βάση της αειφορίας που απαντά άμεσα στα σοβαρά θέματα α) του δημοκρατικού προγραμματισμού και αποκέντρωσης, πάγιο αίτημα της Α΄και Β΄ βαθμού αυτοδιοίκησης και β) στο χωροταξικό του τουρισμού και όχι μόνο.

    Υ.Γ Ικανή και αναγκαία συνθήκη για την πολεοδόμηση και ρυμοτόμηση ενός οικισμού είναι η ύπαρξη σχεδίου χωρικής και οικιστικής οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΑΠ) Ν. 2508/97. Έτσι εξηγείται η μάταια προσπάθεια που έγινε το 1996 από την τότε Κοινότητα Μαραθοκάμπου για την πολεοδόμηση του Κάμπου και την πολεοδόμηση του Όρμου πολλά χρόνια αργότερα (ιδιαίτερα στο τμήμα μέχρι Βουρλιώτη ρέμα σύμφωνα με την τότε οριοθέτηση).

    Γιώργος Κουτσοδόντης, πρώην Δήμαρχος Μαραθοκάμπου Σάμου.

     

    Related posts

    Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής του Ιδρύματος Vodafone στον Δήμο Δυτικής Σάμου

    admin

    Εκδήλωση για γονείς στο Δήμο Ανατολικής Σάμου | Θέμα: Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση

    admin

    Δήμος Ανατολικής Σάμου – Παρουσία στις Εκθέσεις Philoxenia & WTM

    admin

    Δήμος Ανατολικής Σάμου: Δωρεάν Πρόγραμμα στειρώσεων & ηλεκτρονικής καταγραφής αδέσποτων γατών

    admin

    Τιμητική πλάκα στο στάδιο της Σάμου για τον Νικόλαο Χατζημανώλη

    admin

    Μήνυμα Δημάρχου Δυτικής Σάμου για την επέτειο του Πολυτεχνείου

    admin

    Λάτρεις του ποδηλάτου; Μην χάσετε τον «Γύρο της Σάμου»!

    admin

    Παρέμβαση Παπαθεοφάνους για τη Σάμο στο Συνέδριο ΚΕΔΕ

    admin

    Τι θα συζητηθεί στη Συνεδρίαση του Δ.Σ. Ανατολικής Σάμου

    admin