16.1 C
Σάμος
23/01/2025
Σαμιακά

Δεν επιτράπηκε η είσοδος σε τουρίστες απο την Ολλανδία

Όπως είναι γνωστό, από την 1η Ιουλίου, 27 αεροδρόμια, 7 χερσαία σημεία εισόδου και 7 λιμάνια της χώρας μας υποδέχονται συνεχώς τουρίστες που καταφθάνουν για τις διακοπές τους, πάντα όμως με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Τη Δευτέρα, 20 Ιουλίου, 18 Ολλανδοί (12 με την αεροπορική εταιρεία corendon και 6 με την εταιρεία transavia), δεν πρόλαβαν να βιώσουν το μήνυμα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας της χώρας μας: «Απολαύστε τη διαμονή σας – Μείνετε ασφαλείς» («Enjoy your stay and stay safe»). Δεν τους επιτράπηκε καν η είσοδος στη Σάμο.

Τι συνέβη…
 

Όταν κατά την είσοδό τους στον χώρο του αεροδρομίου της Σάμου, «Αρίσταρχος ο Σάμιος», διαπιστώθηκε στη διάρκεια του ελέγχου η μη ύπαρξη συμπληρωμένης ηλεκτρονικής φόρμας (Passenger load factor) μέσω διαδικτύου ή εφαρμογής, το αποτέλεσμα ήταν η αναγκαστική άμεση επιστροφή στην πατρίδα τους.

Οι οδηγίες που έχουν δοθεί προς αυτό είναι σαφείς και γραφειοκρατικές. Ο κάθε ταξιδιώτης είναι προσωπικά υπεύθυνος για τη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας την οποία, εντός 48ωρου, ακολουθεί ένας κωδικός QR ως επιβεβαίωση της διαδικασίας. Οι κωδικοί QR (Quick Responsive Code), αποτελούν εξέλιξη του γνωστού ραβδωτού Bar Code. Όλα αυτά προβλέπονται στα πλαίσια προστασίας από την πανδημία του κορωνοϊού Covid-19. Να σημειωθεί ότι το μέτρο από μόνο του δεν προσφέρει καμία φυσικά προστασία απλώς διευκολύνει την απόφαση ποιος θα ελεγχθεί δειγματοληπτικά στα σύνορα κατά την άφιξη.

Θα μπορούσαν λοιπόν να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα οι 18 Ολλανδοί και να τους επιτραπεί η είσοδος, κάτι που δεν έγινε στο βωμό της γραφειοκρατίας.
 

Χάνοντας τους «last minute» τουρίστες

Με την παραπάνω διαδικασία μπορεί κάποιος να σκεφθεί ότι προστατευόμαστε καλύτερα από τυχόν θετικά στον κορωνοϊό κρούσματα. Αυτή είναι η μία άποψη. Από την άλλη, οι κάτοικοι πολλών ευρωπαϊκών χωρών επιλέγουν τον προορισμό τους την τελευταία στιγμή. Είναι παγιωμένη τακτική και συνήθεια εδώ και πολλά χρόνια. Άρα, επιβάτες που θα προσπαθήσουν να ταξιδέψουν στη χώρα μας κατ’ αυτό τον τρόπο, δεν θα λάβουν άμεσα τον περίφημο QR κωδικό. Στην πλέον καταστροφική χρονιά για τον τουρισμό της χώρας μας και κατ’ επέκταση στην οικονομία της, μήπως το επιτελείο του υπουργού Τουρισμού, κ. Χάρη Θεοχάρη, θα έπρεπε να έχει μεριμνήσει και γι’ αυτές τις περιπτώσεις ώστε να αντιμετωπίζονται με τον κατάλληλο τρόπο και να μην επιλέγεται η επιστροφή στην πατρίδα τους; Εκτός αν θεωρεί το υπουργείο πως πράττει ορθά. Κάτι που δεν έχει φανεί μέχρι στιγμής αφού έχουν γίνει μεγάλα λάθη, αρχικά με τις ανακοινώσεις του υπουργείου, δημιουργώντας σύγχυση με το θέμα σε ποιες χώρες θα επιτραπεί η είσοδος πολιτών τους στην Ελλάδα έχοντας ως αποτέλεσμα ακυρώσεις πτήσεων και περαιτέρω πτώση των αφίξεων.

Πηγή Σαμιακό Βήμα 

Related posts

Επιστολή ΝΕ ΤΕΕ Σάμου στον Υπουργό Περιβάλλοντος για παράταση διαβούλευσης

admin

Η Σάμος και τα «κρασιά του ήλιου» της Ευρώπης υποψήφια για αναγνώριση από την Unesco

admin

Θέση εργασίας – Επιθεωρητής Πωλήσεων για Ε.Ο.Σ Σάμου

admin

Μεγάλος υδροστρόβιλος ανοιχτά του Καρλοβάσου

admin

Σήμερα το τελευταίο αντίο στην Καίτη Γκρέυ – Μεσίστια η σημαία στους Μυτιληνιούς

admin

Σάμος: Ολοκληρώθηκε επιχείρηση διάσωσης 40 αλλοδαπών

admin

Άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής σε φωτιά σε καμινάδα στα ΣΟΑ

admin

Μηνυτήρια αναφορά για την κοπή δέντρων στο Ποτάμι από το Δήμο Δυτικής Σάμου

admin

Οι νέες τηλεφωνικές γραμμές στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου

admin