Εισήγηση Δημάρχου Ικαρίας στην 13η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με το ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων στην Ικαρία.
Σχετικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο 8.10.2021, και η οποία κατά την προσωπική μου γνώμη δεν είναι γεγονός αυτανάφλεξης όπως πολλοί διαδίδουν, αλλά εμπρησμός και για τον οποίο έχουμε καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου. Πράγματι, ο Δήμος Ικαρίας μετέφερε στο ΧΑΔΑ Ευδήλου τις προηγούμενες μέρες υλικά, κατά κύριο λόγο αδρανή υλικά, ογκώδη απορρίμματα και προϊόντα εκσκαφών, τα οποία σκόπιμα δεν μετέφερε όλο το καλοκαίρι για την αποφυγή κινδύνων λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.
Συνάδελφοι, η ντροπιαστική εικόνα των ΧΑΔΑ στο νησί είναι κάτι που θέλω να πιστεύω ότι κανένα αιρετό δεν τον αφήνουν αδιάφορο. Αποτελεί μεγάλη τιμή για εμάς το γεγονός ότι πολλοί δημότες έχουν τόσο βαθιά πίστη στη σημερινή Δημοτική Αρχή κι αναγνωρίζουν πως έχει και τη θέληση αλλά και τον τρόπο να λύσει προβλήματα που καμία από τις προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου Ικαρίας ή ακόμα και οι κυβερνήσεις σε βάθος εικοσαετίας δεν ήθελε ή δεν κατόρθωσε να επιλύσει και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Όπως επίσης αποτελεί τιμή η ιδιαίτερη αφύπνιση των αντανακλαστικών των δημοτών που μαζί μας έγιναν περισσότερο ενεργοί και περισσότερο ελεύθεροι να εκφράζουν τις δίκαιες ανησυχίες τους σε σχέση με το παρελθόν.
Ας περάσουμε λοιπόν καταρχήν στην εικόνα.
Οι ντροπιαστικοί για την Ικαρία 2 εναπομείναντες ΧΑΔΑ υφίστανται για πάνω από 30 χρόνια. Κι αν σήμερα έχει αξία να κουβεντιάζουμε το θέμα είναι και για να αναλογιστούμε τις ενέργειες που έχουν γίνει έως τώρα και τι θα πρέπει ακόμα να γίνει, καθώς η υλοποίηση ενός ΧΥΤΥ , ο σχεδιασμός του οποίου περιπλανήθηκε σαν φάντασμα πάνω από 20 χρόνια σε διάφορα σημεία της Ικαρίας και θα μπορούσε να αποτελεί λύση δεν έχει τελεσφορήσει έως τώρα.
Εντός του μήνα, αναμένεται η οριστική έκδοση της Απόφασης Έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων του ΧΥΤΥ. Όμως για να μην παραμυθιάζουμε τους δημότες -ακόμα και χτες να ήταν έτοιμα όλα αυτά τα γραφειοκρατικά- πάλι θα απαιτούσε αρκετό χρόνo. Γιατί; Γιατί απαιτούνται απαλλοτριώσεις, χρηματοδότηση, δημοπρατήσεις, κατασκευή για την οριστική λειτουργία του συγκεκριμένου έργου-σταθμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων ώστε να ατενίσουμε το μέλλον πιο αισιόδοξα και κάτι το οποίο είμαστε αποφασισμένοι να βηματίσουμε κι επιτέλους αναμένουμε.
Ας περάσουμε όμως στις ευθύνες μας. Από τις οποίες ποτέ δεν κρυφτήκαμε, αντίθετα θέλουμε και τις αναλαμβάνουμε μέχρι κεραίας.
Αλλά και στις πρωτοβουλίες μας και τις κινήσεις που έχουν γίνει από την πρώτη στιγμή που βρεθήκαμε στο τιμόνι του Δήμου δύο χρόνια πριν.
Οι δυσμενείς για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία επιπτώσεις της λειτουργίας ΧΑΔΑ αλλά και οι σημαντικά χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται για την οριστική υλοποίηση κι εκκίνηση λειτουργίας του ΧΥΤΥ μας επέβαλαν χωρίς καμία αναβολή και χωρίς καμία δικαιολογία να περάσουμε σε μία λύση κατανοώντας πως ο χρόνος έχει εξαντληθεί προ πολλού και οι όποιες καθυστερήσεις και οι ατέρμονες συζητήσεις για αναζήτηση εναλλακτικών αποτελούν πολυτέλεια.
Πάνω λοιπόν σε αυτό το άγραφο και λευκό χαρτί που παραλάβαμε σχετικά με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων στην Ικαρία, γράψαμε τις πρώτες λέξεις και εισηγηθήκαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο την ένταξη του Δήμου Ικαρίας στο ΦΟΔΣΑ Χίου ως μεταβατική λύση μεταφοράς των απορριμμάτων στο νησί της Χίου μέχρι την ολοκλήρωση του ΧΥΤΥ Ικαρίας. Η πρότασή μας για ένταξη του Δήμου Ικαρίας στο ΦΟΔΣΑ Χίου, η οποία έγινε αποδεκτή και από τις υπόλοιπες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι αποτέλεσμα μιας πολύμηνης προσπάθειας που κατέβαλε η σημερινή Διοίκηση του Δήμου ξεκινώντας επί της ουσίας από μηδενική βάση. Χτίστηκε βήμα-βήμα μέσα από συστηματικές επαφές και διαβουλεύσεις με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τους όμορους Δήμους και όχι από τη μία μέρα στην άλλη. Χρονοβόρες διαδικασίες τις οποίες προχωράμε όχι από υποχρέωση έναντι σε κανέναν νόμο αλλά από χρέος προς τους δημότες.
Μέσα στο καλοκαίρι του 2021 καταφέραμε και έγινε δεκτό το αίτημα του Δήμου Ικαρίας για τη συμμετοχή του στη ΔΙΑΝΟΧ Α.Ε. Τις προηγούμενες μέρες μηχανικοί της ΔΙΑΝΟΧ επισκέφτηκαν την Ικαρία και σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου ετοιμάζουν την υλοποίηση των μεταφορών. Στόχος μας είναι εντός του φθινοπώρου να ξεκινήσουν οι πρώτες δοκιμαστικές θαλάσσιες μεταφορές αλλά και ταυτόχρονα να δημιουργηθούν όλες εκείνες οι υποδομές για την ολοκλήρωση του έργου ως μεταβατική λύση έως την οριστική λειτουργία ΧΥΤΑ.
Σήμερα με στόχο την ασφαλή περιβαλλοντικά λειτουργία του ΧΑΔΑ Αργιουλάκι στην Δημοτική Ενότητα Ραχών, εκτελούμε έργο με τίτλο: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΙΧΙΟΥ ΑΝΤΙΣΤΗΡΙΞΗΣ – ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΤΟΙΧΟΠΟΙΙΑΣ στο ΧΑΔΑ Ραχών, η οποία περιλαμβάνει τις κάτωθι εργασίες:
1. Κατασκευή τοιχίων βαρύτητας, αντιστήριξης της μάζας του απορριμματικού φορτίου, σε γειτνίαση με του ΄΄ Λύκου το Ρυάκι΄΄, μήκους 78,00 μέτρων, με το ρέμα της Προεσπέρας , μήκους 15,00 και 10, 00 μέτρων,
2. Νέα περίφραξη η οποία θα τοποθετηθεί στο πάνω μέρος των τοιχίων αντιστήριξης της μάζας του απορριμματικού φορτίου, σε γειτνίαση με το ρέμα της Προεσπέρας και με του ΄΄ Λύκου το Ρυάκι΄΄
3. Αποκατάσταση της περίφραξης, στα σημεία που παρουσιάζει ασυνέχεια και φθορά
4. Εργασίες απομάκρυνσης απορριμμάτων, προϊόντων εκσκαφών και κατεδαφίσεων, big bags με καθαιρούμενα οικοδομικά υλικά, κορμών και κλαδεμάτων, με το εδαφικό υλικό επίχωσης τους.
Στόχος μας είναι αντίστοιχες εργασίες να πραγματοποιηθούν, με την εξεύρεση των απαραίτητων πόρων και στο ΧΑΔΑ Ευδήλου μέχρι την οριστική παύση λειτουργίας του.
Η παύση λειτουργίας των ΧΑΔΑ είναι μονόδρομος και μια ενέργεια που έχει καθυστερήσει χρόνια.
Παράλληλα, ο Δήμος έχει υποβάλει προτάσεις για χρηματοδότηση και για τις οποίες ζητήσαμε από τους αρμόδιους φορείς άμεση προτεραιότητα εξέτασης υποβληθέντος φακέλου:
1. μέσω του Προγράμματος «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» στον άξονα προτεραιότητας «Περιβάλλον» της Πρόσκλησης ΑΤ04 με τίτλο: «Χωριστή Συλλογή Βιοαποβλήτων, Γωνιές Ανακύκλωσης και Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων» αλλά και
2. μέσω του ΥΜΕΠΕΡΑΑ στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», Άξονας Προτεραιότητας 14 «Διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος – προαγωγή της αποδοτικής χρήσης των πόρων (ΤΣ)», ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής με τίτλο «Δημιουργία Πράσινων Σημείων και δικτύωσή τους, σε όλη τη Χώρα πλην Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου».
Οι παραπάνω προτάσεις αφορούν σε χρηματοδότηση ύψους 2,5 εκ. ευρώ περίπου και περιλαμβάνουν:
9 Έξυπνες υπόγειες γωνίες ανακύκλωσης τεσσάρων ρευμάτων
6 Έξυπνους οικίσκους διακριτής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών
29 Έξυπνες νησίδες διακριτής συλλογής ανακυκλώσιμων Υλικών
Προμήθεια ειδικού απορριμματοφόρου συλλογής ανακυκλώσιμων
Προμήθεια ειδικού απορριμματοφόρου συλλογής βιοαποβλήτων
Προμήθεια 2000 οικιακών κομποστοποιητών
Προμήθεια 500 πλαστικών κάδων αερόβιας ζύμωσης οργανικών αποβλήτων
1 Κινητό Πράσινο Σημείο.
Επίσης, συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η αποστολή ανακυκλώσιμων υλικών προς την ΕΕΑΑ. Έως σήμερα έχουν αποσταλεί 200 τόνοι περίπου για το 2021, ενώ μόνο το μήνα Σεπτέμβριο αποστείλαμε 30 τόνους ανακυκλώσιμου υλικού.
Τέλος, σε αυτό το σημείο, θέλω να ζητήσω και προσωπικά από τους δημότες να συμμετέχουν ενεργά και μαζικά στην προσπάθεια του Δήμου για ανακύκλωση. Κι αυτό δεν αποτελεί παράκληση αλλά η πλέον απαραίτητη προσπάθεια και βασική προϋπόθεση για επιτυχή διαχείριση των απορριμμάτων κι οριστική επίλυση του προβλήματος στο νησί μας.