9.4 C
Σάμος
26/11/2024
Δήμος

Η Λαϊκή Συσπείρωση σχετικά με την πορεία των μέτρων αποκατάστασης απο τον σεισμό

Αποκαλυπτική ήταν η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για την πορεία αποκατάστασης των ζημιών και των πληγέντων από το σεισμό της 30 Οκτώβρη 2020, που γίνονται αποσπασματικά και με το σταγονόμετρο. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των Τεχνικών Υπηρεσιών και γενικότερα των εργαζομένων στο δήμο, να προχωρήσουν τα έργα αποκατάστασης που αφορούν τις αρμοδιότητες του δήμου, η συνολικότερη εικόνα που χαρακτηρίζεται από την άρνηση της κυβέρνησης να πάρει μέτρα ουσιαστικής και γρήγορης αντιμετώπισης των προβλημάτων που προέκυψαν, είναι αυτή που αντικειμενικά κυριαρχεί 15 μήνες μετά το σεισμό.

«Επιβεβαιώνεται και από τη σημερινή συζήτηση η αρχική μας θέση – διεκδίκηση για 100% αποζημιώσεις στους πληγέντες, για 100% χρηματοδότηση αποκατάστασης των ζημιών και όχι τα εξ’ αρχής “ανάπηρα μέτρα” που εξήγγειλε η κυβέρνηση που ούτε αυτά δεν έχουν υλοποιηθεί μέχρι τώρα» επισήμανε στην τοποθέτησή του ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Κώστας Τζίχας και σχολίασε: «Μας χωρίζει άβυσσος από τοποθετήσεις περί εφικτών και ανέφικτων μέτρων. Εφικτό για μας είναι ό,τι αντιστοιχεί στις πραγματικές ανάγκες του λαού και όχι η πολιτική του σταγονόμετρου και των μπαλωμάτων. Γιατί είναι εφικτόαναρωτήθηκε  να δίνονται αφειδώς δισεκατομμύρια στους μονοπωλιακούς ομίλους με άμεση χρηματοδότηση ή σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές και δεν είναι εφικτό να διατεθούν τα απαραίτητα κονδύλια για τα σχολειά και τη λαϊκή κατοικία;»

«Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός –κατήγγειλε – επιδίδονται σε λαθροχειρία παρουσιάζοντας ως πρότυπο αποκατάστασης τη Σάμο όταν μιλούν στην Εύβοια ή στην Κρήτη και πρότυπο την Εύβοια και την Κρήτη όταν μιλούν στη Σάμο. Δεν πρέπει να πέφτουμε στη «λούμπα» της αντιπαράθεσης με άλλες περιοχές, γιατί ούτε στην Εύβοια, ούτε στην Κρήτη, όπως άλλωστε και στη Σάμο,  παίρνονται τα μέτρα που απαιτούνται για σεισμοπαθείς και πυρόπληκτους»

«Πολύ περισσότερο συνέχισε – που τα έργα  αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής προστασίας, έργα που μπορούν να προστατέψουν το λαό και την περιουσία του από φυσικές καταστροφές,  δεν συζητούνται καν από τα κόμματα που κυβερνούν χρόνια τώρα , γιατί προσκρούουν στην λογική του κόστους – οφέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης αναφέρθηκε αναλυτικά στην εκτίμηση της παράταξης για την κατάσταση 15 μήνες μετά το σεισμό που την χαρακτήρισε απαράδεκτη και εξέφρασε την υποστήριξή της στο πλαίσιο διεκδίκησης και πάλης του Εργατικού Κέντρου Σάμου και της Επιτροπής Αλληλεγγύης και Διεκδίκησης που διατυπώθηκε από την πρώτη στιγμή και παραμένει ανεκπλήρωτο και αναγκαίο και σήμερα. Πρόσθεσε επιπλέον την ανάγκη:

  • Να γίνει άμεσα έλεγχος αντισεισμικής επάρκειας στο υπέδαφος και στον φέροντα οργανισμό όλων των κτιριακών εγκαταστάσεων που αφορούν σχολεία, Πανεπιστήμιο, Μονάδες Υγείας (όπως πχ το Νοσοκομείο) κτίρια δημοτικών, περιφερειακών και δημόσιων υπηρεσιών κλπ και να γίνουν οι παρεμβάσεις ενίσχυσής τους όπου απαιτείται ή να κτισθούν καινούργια κτίρια (πχ σχολεία Πάνω Βαθιού και Χώρας) όπου η παλαιότητα των κτιρίων δεν προσφέρει την ασφάλεια που απαιτείται.
  • Να ενταχθεί στην διαδικασία κατεδάφισης των επικίνδυνων κτισμάτων και να χρηματοδοτηθεί επιπλέον  και η εκκαθάριση των οικισμών από ετοιμόρροπα σπίτια ανεξάρτητα αν υπήρχαν  πριν ή μετά το σεισμό.

“Κριτήριο για μας  – κατέληξε ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης – είναι, οι λαϊκές ανάγκες στο σύνολό τους και σε όλη τους την έκταση , χωρίς εκπτώσεις και παζάρια. Χωρίς αυταπάτες ότι η κυβέρνηση και η οποιαδήποτε αστική κυβέρνηση, θα πάει κόντρα με τα προστάγματα της οικονομικής ολιγαρχίας για να δώσει πραγματική λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σεισμοπαθείς , όπως και οι πυροπαθείς και οι πλημμυροπαθείς.. Ο ίδιος ο λαός είναι που μπορεί να βάλει τον πήχη των απαιτήσεών του στο ύψος των πραγματικών αναγκών, είναι ο ίδιος που μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματά του μέσα από τον οργανωμένο και επίμονο αγώνα του, είναι ο λαός που μπορεί να σώσει τελικά το λαό διεκδικώντας και κατακτώντας το “κουμάντο” στη νομή και τη διαχείριση του πλούτου που παράγει”.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ

ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΤΗΣ 30-11-2020

Ως Λαϊκή Συσπείρωση προτείναμε και επιμείναμε γι’ αυτή την ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για την αποκατάσταση των επιπτώσεων του σεισμού της 30-10-2021, γιατί ενώ έχουμε ορατά μπροστά μας τα προβλήματα και την κωλυσιεργία της κυβέρνησης ακόμη και για τα ανάπηρα μέτρα που ανακοίνωσε, τα στελέχη της ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός επανειλημμένα μας αφήνουν άφωνους με τις διαπιστώσεις τους ότι τα πράγματα προχωράνε όχι απλώς καλά , αλλά περίπου έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα.

Σ’ αυτό το φαντασιακό περιβάλλον που φτιάχνουν για να κρύψουν την πραγματική εικόνα, έχουν συμβάλλει αρκετές φορές και οι τοπικές αρχές με εκτιμήσεις του τύπου «η κυβέρνηση έχει κάνει ότι υποσχέθηκε» ή με φιλοφρονήσεις για τον κυβερνητικό συντονιστή που σχεδόν παρουσιάζεται ως πρότυπο ή τον βουλευτή που βοηθάει και μας διευκολύνει στις επαφές μας με τα υπουργεία. Μπορεί ο καθένας να έχει τις εκτιμήσεις και τις δημόσιες σχέσεις που επιθυμεί αλλά,  εδώ να θυμίσουμε, έχουμε τη πραγματικότητα μπροστά μας και είναι μια πραγματικότητα κόλαφος για την πολιτική που ασκείται και τα μέτρα που παίρνονται.

Σε κάθε περίπτωση επιμείναμε σ’ αυτή τη συνεδρίαση γιατί, πρέπει οι δημότες και όλοι οι κάτοικοι της περιοχής μας, να ακούσουν με τον πιο επίσημο τρόπο ποια ακριβώς είναι η κατάσταση ένα χρόνο μετά το σεισμό, τι έχει γίνει μέχρι τώρα, τι χρονοδιάγραμμα υπάρχει για να προχωρήσουν οι αποκαταστάσεις και σε πιο χρονικό ορίζοντα προσδιορίζεται η ολοκλήρωσή τους. Δική μας επιδίωξη δεν είναι απλώς να τηρηθούν έστω τα υπεσχημένα , αλλά να αναδιαταχθεί ο δείκτης των απαιτήσεων στο ύψος που απαιτούν οι πραγματικές ανάγκες και όχι να γίνουν μόνο κάποια μπαλώματα.

Κατ’ αρχήν δυο λόγια για τη δική μας εκτίμηση της σημερινής κατάστασης. Εκτίμηση που βγήκε από συχνές περιοδείες και επαφές με τοπικούς φορείς και κατοίκους αλλά και από ενημερωτικές επισκέψεις και συζητήσεις με τη δημοτική αρχή και τις υπηρεσίες καθώς και με την περιφερειακή ενότητα.

1ον . Ολόκληρες σχολικές μονάδες όπως τα Δημοτικά Σχολεία Χώρας και Πάνω Βαθιού έχουν μεταφερθεί ολόκληρα σε κοντέινερ, άλλα φιλοξενούνται σε κτιριακά συγκροτήματα άλλων σχολείων και περιμένουν πότε θα αποκατασταθούν τα κτίριά τους , κάποια από τα οποία, ακόμη κι αν επισκευαστούν, δεν καλύπτουν τις ανάγκες γιατί πρόκειται για κτίρια του 19ου – αρχών 20ού αιώνα. Ακόμη και η αποκατάσταση μικρότερων ζημιών σε άλλα σχολεία δεν έχουν ολοκληρωθεί πλήρως και πολλές τάξεις παραμένουν σε κοντέiνερς. Ακόμα δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα όσον αφορά τις υποδομές του Πανεπιστημίου.

2ον. Σοβαρές ζημιές σε δημόσιες υποδομές όπως οι προσήνεμοι μόλοι προστασίας των οικισμών Κοκκαρίου και Αγίου Κωνσταντίνου, οι κατολισθήσεις μέσα στο Κοκκάρι, το σημείο κατολίσθησης στον εθνικό δρόμο Σάμου – Καρλοβάσου όπου η συγκοινωνία γίνεται με διακοπτόμενη διέλευση με πρόχειρους σηματοδότες, παραμένουν χωρίς καμιά παρέμβαση. Σε πρόσφατη ενημέρωση ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου μας διαβεβαίωσε ότι κάποια απ’ αυτά τα έργα θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Μάη του 22 κατόπιν μιας «συμφωνίας κυρίων» που έκανε με τους τοπικούς εργολάβους. Εμείς δεν θα αναμένουμε απλά αλλά θα συνεχίσουμε να εκθέτουμε την κατάσταση και να διεκδικούμε τις λύσεις. Γιατί από «συμφωνίες κυρίων», από δεσμεύσεις και καταληκτικές ημερομηνίες έχουμε κακιά πείρα.

3ον. Οι σεισμόπληκτοι που έχουν ”κόκκινα” και ”κίτρινα” σπίτια βρίσκονται σε μεγάλο ποσοστό φιλοξενούμενοι ή έχουν ενοικιάσει σπίτια με πανάκριβα ενοίκια και περιμένουν την έτσι κι αλλιώς αναιμική στεγαστική συνδρομή. Μόλις τον Σεπτέμβρη μπήκαν στους λογαριασμούς, όσων έχουν αιτηθεί, χρήματα ενός τριμήνου ενώ έχει περάσει ένας χρόνος και τώρα αναμένονταν η δεύτερη καταβολή. Πέρα απ’ αυτούς όμως οι περισσότεροι παραμένουν φιλοξενούμενοι γιατί δεν είχαν τη δυνατότητα ενοικίου και δεν δικαιούνται στεγαστικής συνδρομής. Επίσης συναντούν σοβαρά προβλήματα προκειμένου να υποβάλουν φακέλους για επισκευές γιατί απαιτείται δαπάνη που αρκετοί αδυνατούν να διαθέσουν ή δεν βρίσκουν μηχανικό για τη σχετική μελέτη, ενώ δεν υπάρχει καμιά κρατική μέριμνα να ξεπεραστεί το πρόβλημα. Μετά από τις πιέσεις η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα έχουν και οι σεισμόπληκτοι της Σάμου την δυνατότητα πρόσβασης στη πλατφόρμα αίτησης συνδρομής μέχρι 14000 ευρώ για τις μελέτες που απαιτούνται. Περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα στη πράξη. Πάντως αρκετοί προχώρησαν ήδη σε πρόχειρες επισκευές προκειμένου να στεγαστούν, ρισκάροντας τη ζωή και την ακεραιότητά τους στο μέλλον.

4ον. Επίσης ακόμα στέκουν στη πλειοψηφία τους τα επικίνδυνα ετοιμόρροπα κτίρια Η κατεδάφιση ετοιμόρροπων κτιρίων καρκινοβατεί εξαιτίας της ελλιπούς στελέχωσης της υπηρεσίας (ΔΑΕΦΚ) που έχει την ευθύνη για την ολοκλήρωση του φακέλου κατεδάφισης, με συνέπεια ολόκληρες γειτονιές να βρίσκονται αποκλεισμένες και να αναγκάζονται οι κάτοικοι να ζουν με δική τους ευθύνη σε σπίτια που γειτονεύουν με ετοιμόρροπα, θέτοντας καθημερινά σε κίνδυνο τη ζωή τους. Εδώ μάλιστα, γεννιέται ένα άλλο μεγάλο ζήτημα. Τα μέτρα και η χρηματοδότηση για τα ετοιμόρροπα δεν περιλαμβάνουν τα προ του σεισμού χαλάσματα στους οικισμούς, βάζοντας μια πλαστή και επικίνδυνη διαχωριστική γραμμή μεταξύ ετοιμόρροπων πριν και μετά το σεισμό,  που έτσι κι’ αλλιώς θα έπρεπε να χρηματοδοτηθεί η κατεδάφισή τους αφού και οι δυο κατηγορίες κτιρίων αποτελούν παγίδες θανάτου μέσα στους οικισμούς.

Τέλος το μέγα ζητούμενο με αφορμή το σεισμό, το μείζον θέμα των έργων αντισεισμικής προστασίας που θα έπρεπε να κυριαρχεί μετά απ’ αυτή τη τραγική εμπειρία που ζήσαμε, δεν υπάρχει καν στην ατζέντα της συζήτησης μεταξύ των φορέων της τοπικής διοίκησης και της κυβέρνησης. Βλέπετε στην επίσημη ατζέντα μπαίνουν μόνο όσα είναι ανεκτά από την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κινείται δογματικά στη λογική κόστους – οφέλους. Που εκτιμά ότι είναι καλύτερα να δίνει αναιμικές αποζημιώσεις και να κάνει εμβαλωματικές αποκαταστάσεις ζημιών από το να πληρώνει για έργα πρόληψης και προστασίας. Τη στιγμή μάλιστα που τέτοιου τύπου έργα, δεν προσφέρονται για Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με μονοπωλιακούς ομίλους γιατί δεν  μπορούν να τα εκμεταλλευτούν διαχρονικά , όπως πχ τα διόδια κλπ. Για μας όμως κριτήριο  δεν είναι τα κέρδη των εργολάβων και των μονοπωλιακών ομίλων που βάζουν χέρι στη δημόσια περιουσία , καλώντας το λαό να χρυσοπληρώνει πολλαπλά τις χρυσοφόρες μπίζνες τους.

Κριτήριο είναι, οι λαϊκές ανάγκες στο σύνολό τους και σε όλη τους την έκταση , χωρίς εκπτώσεις και παζάρια. Χωρίς αυταπάτες ότι η κυβέρνηση και η οποιαδήποτε αστική κυβέρνηση, θα πάει κόντρα με τα προστάγματα της οικονομικής ολιγαρχίας για να δώσει πραγματική λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σεισμοπαθείς , όπως και οι πυροπαθείς και οι πλημμυροπαθείς.. Ο ίδιος ο λαός είναι που μπορεί να βάλει τον πήχη των απαιτήσεών του στο ύψος των πραγματικών αναγκών, είναι ο ίδιος που μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματά του μέσα από τον οργανωμένο και επίμονο αγώνα του, είναι ο λαός που μπορεί να σώσει τελικά το λαό διεκδικώντας και κατακτώντας το κουμάντο στη νομή και τη διαχείριση του πλούτου που παράγει.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση διεκδικούμε:

  • Εδώ και τώρα να αποζημιωθούν στο 100% όλοι οι σεισμόπληκτοι, να απλοποιηθεί η διαδικασία επισκευών, κατεδαφίσεων, αποκατάστασης και ανέγερσης νέων κτιρίων ώστε να μπορέσει ο κόσμος να φτιάξει τα σπίτια του και να επιστρέψει σε αυτά. Να μη γίνουμε στο ίδιο έργο θεατές που θέλει τους σεισμόπληκτους σε κάθε περιοχή για χρόνια να ζουν σε «προσωρινές λύσεις»
  • Αποζημιώσεις 100% σε εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, επιχειρήσεις και όσους έχουν πληγεί (κτήρια, υλικοτεχνική υποδομή, αυτοκίνητα κλπ).
  • Να ελεγχθούν και να αποκατασταθούν όλα τα δημόσια κτίρια. Ειδικά για τα σχολεία και το πανεπιστήμιο να δοθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα κονδύλια για επισκευές, καθώς και για ανέγερση νέων όπου είναι απαραίτητο.
  • Να παρθούν όλα τα απαιτούμενα Μέτρα αντισεισμικής προστασίας και θωράκισης Να γίνει άμεσα έλεγχος αντισεισμικής επάρκειας στο υπέδαφος και στον φέροντα οργανισμό όλων των κτιριακών εγκαταστάσεων που αφορούν σχολεία, Πανεπιστήμιο, Μονάδες Υγείας (όπως πχ το Νοσοκομείο) κτίρια δημοτικών, περιφερειακών και δημόσιων υπηρεσιών κλπ και να γίνουν οι παρεμβάσεις ενίσχυσής τους όπου απαιτείται ή να κτισθούν καινούργια κτίρια (πχ σχολεία Πάνω Βαθιού και Χώρας) όπου η παλαιότητα των κτιρίων δεν προσφέρει την ασφάλεια που απαιτείται.
  • Άμεσα να αποκατασταθούν οι ζημιές σε υποδομές όπως τα οδικά δίκτυα, στα λιμάνια κλπ
  • Ειδική φροντίδα και μέριμνα για την επισκευή των ιστορικών μνημείων του νησιού και των παραδοσιακών οικισμών
  • ΤΩΡΑ να κατεδαφιστούν ετοιμόρροπα και επικίνδυνα κτήρια με συνοπτικές διαδικασίες. Να ενταχθεί στην ίδια διαδικασία και η εκκαθάριση των οικισμών από ετοιμόρροπα σπίτια ανεξάρτητα αν υπήρχαν πριν ή μετά το σεισμό.
  • Απαλλαγή των πληγέντων από εφορία και δάνεια τραπεζών. Κανένας πλειστηριασμός, κατάσχεση, διακοπή ρεύματος, νερού, τηλεφώνου.
  • Προσλήψεις όλου του απαραίτητου προσωπικού σε υπηρεσίες ελέγχου και αποκατάστασης των ζημιών σε περιφέρεια και δήμους. Ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό όλων των δημοτικών και περιφερειακών υπηρεσιών.

Σάμος 8-12-2021

 

 

 

Related posts

Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής του Ιδρύματος Vodafone στον Δήμο Δυτικής Σάμου

admin

Εκδήλωση για γονείς στο Δήμο Ανατολικής Σάμου | Θέμα: Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση

admin

Δήμος Ανατολικής Σάμου – Παρουσία στις Εκθέσεις Philoxenia & WTM

admin

Δήμος Ανατολικής Σάμου: Δωρεάν Πρόγραμμα στειρώσεων & ηλεκτρονικής καταγραφής αδέσποτων γατών

admin

Τιμητική πλάκα στο στάδιο της Σάμου για τον Νικόλαο Χατζημανώλη

admin

Μήνυμα Δημάρχου Δυτικής Σάμου για την επέτειο του Πολυτεχνείου

admin

Λάτρεις του ποδηλάτου; Μην χάσετε τον «Γύρο της Σάμου»!

admin

Παρέμβαση Παπαθεοφάνους για τη Σάμο στο Συνέδριο ΚΕΔΕ

admin

Τι θα συζητηθεί στη Συνεδρίαση του Δ.Σ. Ανατολικής Σάμου

admin