Στις 21 Απριλίου 2021 συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Ανατολικής Σάμου με σημαντικά θέματα και λόγω υπέρβασης του χρόνου συνεδρίασε και την επομένη ημέρα.
1. Στο θέμα, που αφορούσε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών για την εκλογή των δημοτικών και περιφερειακών αρχών (συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά από πρόταση της δημοτικής μας παράταξης) μετά από διεξοδική συζήτηση το Δημοτικό Συμβούλιο με πλειοψηφία 12 έναντι 11 δημοτικών συμβούλων καταψήφισε τις ρυθμίσεις που φέρνει το Υπουργείο Εσωτερικών με το σκεπτικό ότι είναι σε αντιδημοκρατική κατεύθυνση, καταργεί την απλή αναλογική, δημιουργεί ένα υπερπλειοψηφικό εκλογικό σύστημα όταν με 43% εκλέγεται δήμαρχος και παίρνει πλειοψηφία 60% σε δημοτικούς συμβούλους και ακυρώνει τις κοινότητες- το πρωτοβάθμιο κύτταρο δημοκρατίας.
Σύμφωνα με τοποθετήσεις των συμβούλων της παράταξής μας η κυβέρνηση της ΝΔ δεν άφησε να εφαρμοστεί η απλή αναλογική (που εισήγαγε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) με την οποία εκλέχθηκαν τα δημοτικά συμβούλια τον Μάϊο 2019 και από το καλοκαίρι του 2019 με αλλαγές στο νόμο του Κλεισθένη, ακύρωσε το ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου ως το βασικό δημοκρατικό όργανο, όπου μέσα από διαβούλευση και προγραμματικές συγκλίσεις θα λαμβάνονται οι αποφάσεις και έδωσε στην Οικονομική Επιτροπή υπερεξουσίες και πλαστή υπερπλειοψηφία στην παράταξη του κάθε Δημάρχου.
Αυτό που απαιτείται είναι να λυθούν τα ζητήματα των αρμοδιοτήτων και πόρων της Αυτοδιοίκησης. Να προηγηθεί η Διοικητική Μεταρρύθμιση του Κράτους που θα ενισχύει τον επιτελικό του ρόλο και θα ενδυναμώνει το ρόλο των Δήμων και της Αυτοδιοίκησης στην παροχή των υπηρεσιών στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, στην ανάπτυξη της χώρας και στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.
2. Στο θέμα που αφορούσε το Επικούρειο Πολιτιστικό Κέντρο Σάμου καταθέσαμε τις απόψεις μας για την χρήση του κτιρίου για στέγαση της πολιτιστικής δημιουργίας και δραστηριότητας, τη δημιουργία Φορέα Διαχείρισης του Επικούρειου με την ουσιαστική συμμετοχή του Δήμου Ανατολικής Σάμου μαζί με την Περιφέρεια και τους πολιτιστικούς φορείς της Σάμου και ζητήσαμε να συσταθεί Επιτροπή που θα εξετάσει και διερευνήσει (μαζί με την Περιφέρεια και τους πολιτιστικούς φορείς της Σάμου) τις πρόσφορες δυνατές προτάσεις για την νομική οντότητα του Φορέα, τη Διοίκηση, τον Κανονισμό Λειτουργίας και ένα βιώσιμο σχέδιο χρηματοοικονομικών πόρων-εσόδων και εξόδων του, ώστε το Επικούρειο Πολιτιστικό Κέντρο Σάμου να λειτουργήσει σύμφωνα με τους σκοπούς και στόχους παραχώρησης και χρηματοδότησης ανακατασκευής και ανακαίνισης του κτιρίου. Εκτιμούμε ότι η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για παραχώρηση στο Ινστιτούτο Μακροζωΐας, χωρίς την πρότερη διαβούλευση, ήταν λάθος και δεν πρέπει να δημιουργήσει τετελεσμένα.
3. Στο θέμα που αφορούσε το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης, η δημοτική μας παράταξη «η Σάμος αλλάΖΕΙ» καταψήφισε το κείμενο που κατέθεσε ο Δήμαρχος και έθεσε σε ψηφοφορία το δικό της κείμενο, που είναι:
«Ενόψει της θεσμοθέτησης του νέου Συμφώνου για την Μετανάστευση και το Άσυλο:
α. Απαιτούμε ως Αυτοδιοίκηση την έμπρακτη αναγνώριση των θεμελιωδών δικαιωμάτων μας ως Ευρωπαίων πολιτών και την ακέραιη τήρησή τους.
Β. Απαιτούμε την πραγματική αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ένα δίκαιο Σύμφωνο απονομής Ασύλου που θα στηρίζεται και θα σέβεται το διεθνές Δίκαιο και θα θέτει κανόνες μετεγκατάστασης των εισερχομένων προσφύγων/μεταναστών με ισοβαρή κατανομή σε όλες τις χώρες.
Γ. Απαιτούμε από την Ελληνική κυβέρνηση να μην αποδεχθεί ως έχει, ασκώντας veto, το προωθούμενο νέο Σύμφωνο, η εφαρμογή του οποίου θα εγκλωβίσει χιλιάδες πρόσφυγες/μετανάστες σε τεράστιες υπερδομές-φυλακές, καθιστώντας τα ακριτικά νησιά μας «αποθήκες ψυχών» και τα Γκουαντανάμο της Ευρώπης.
Δ. Το Δημοτικό Συμβούλιο Ανατολικής Σάμου καταγγέλλει το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και την κυβέρνηση γιατί καταπατούν και παραβιάζουν τις αποφάσεις του Δ.Σ., δεν αποδέχεται την κατασκευή της υπερδομής των 5000+ στη θέση Ζερβού, που είναι επιλογή και απόφαση της κυβέρνησης και της ΕΕ (που χρηματοδοτεί) να θυσιάσουν τα 5 νησιά του ανατολικού Αιγαίου “χτίζοντας την Ευρώπη-φρούριο” για να καθησυχάζουν τους ξενοφοβικούς και ακροδεξιούς κύκλους στη Ευρώπη και στη ηπειρωτική Ελλάδα».
4. Στο θέμα που αφορούσε την στήριξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου το Δημοτικό μας Συμβούλιο αποφάσισε την ολόπλευρη στήριξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου και την ανάληψη πρωτοβουλίας κινητοποίησης και των άλλων Δημάρχων και των ΠΕΔ (καθώς και των Περιφερειών) Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, σε συνεργασία και συντονισμό με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, για να ζητήσουμε από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας:
· Την ενίσχυση του Πανεπιστημίου Αιγαίου, την ενδυνάμωσή του με μέτρα και κίνητρα προσέλκυσης όσο το δυνατό περισσότερων φοιτητών και καθηγητών (δωρεάν διαμονή με επαρκείς φοιτητικές εστίες, επιδότηση ενοικίου, δωρεάν σίτιση για όλους, δωρεάν μετακινήσεις, υποτροφίες σε πολλούς φοιτητές κλπ.)
· Την ενίσχυση της στελέχωσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου με διδακτικό, επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό καθώς και τον απαραίτητο εξοπλισμό.
· Την τροποποίηση του συγκεκριμένου νόμου για την Παιδεία (για θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής -ΕΒΕ- και της πανεπιστημιακής αστυνομίας), γιατί αυτός βλάπτει τα περιφερειακά Πανεπιστήμια και ιδιαίτερα το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με την επερχόμενη μείωση των εισερχόμενων φοιτητών και την μελλοντική του συρρίκνωση.