13.9 C
Σάμος
20/01/2025
Περιφερειακά

Περιφερειακό Συμβούλιο: Υπόμνημα στον πρωθυπουργό για τον σεισμό της 30ης Οκτωβρίου

Με απόφασή του, χθες Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου, το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, εξουσιοδότησε τον Αντιπεριφερειάρχη Σαμου κ. Β. Πανουράκη καθώς και τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Παρακολούθησης της Πορείας Ανασυγκρότησης της Σάμου μετά τον σεισμό, να επιδώσουν προσωπικά και ιδιοχείρως το Υπόμνημα της Επιτροπής καθώς  και την σχετική με τον σεισμό απόφαση της 4ης Φλεβάρη 2021 στον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στη Σάμο την Παρασκευή 1η Οκτώβρη 2021.
Αποφασίστηκε επίσης εντός του Οκτωβρίου συνεδρίαση στη Σάμο με μοναδικό θέμα τον σεισμό και τα εξ αυτού προβλήματα.

 ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΗΣ ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ  ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ  ΣΑΜΟΥ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΕΩΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ 29/9/2021.

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχη , κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι

Σχεδόν ένα χρόνο μετά το φονικό σεισμό το νησί μας όχι μόνο δεν έχει επουλώσει τις πληγές του αλλά αυτές  παραμένουν ανοιχτές και επικίνδυνες για τη ζωή μας.

Παραμένουν πολλές εκκρεμότητες και ζημιές σε δημόσια κτήρια και υποδομές, σχολεία και επαγγελματικούς χώρους, ιστορικά κτήρια και μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας. Πολλοί εργαζόμενοι βρέθηκαν στο δρόμο ή έχασαν τις δουλειές τους, γιατί επιχειρήσεις καταστράφηκαν ή άργησαν πολύ να ανοίξουν.

 

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου, η Αυτοδιοίκηση και άλλοι φορείς του τόπου   συγκεντρώνοντας τα προβλήματα και αναλύοντας, ο καθένας τους με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο,  την εικόνα που μεταφέρουν οι εργαζόμενοι και η Κοινωνία των Πολιτών  του ακριτικού  Νομού μας συμπροτείνουν  τα παρακάτω:

 

  • Αποζημιώσεις 100% σε εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, επιχειρήσεις και όσους έχουν πληγεί (κτήρια, υλικοτεχνική υποδομή, αυτοκίνητα κλπ). Μέτρα ουσιαστικής στήριξής τους για όσο καιρό παραμένουν κλειστές οι επιχειρήσεις τους.
  • Άμεσα να αποκατασταθούν οι ζημιές σε υποδομές όπως στα οδικά δίκτυα, στα λιμάνια κλπ
  • Να ελεγχθούν και να αποκατασταθούν όλα τα δημόσια κτίρια. Ειδικά για τα σχολεία να δοθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα κονδύλια για επισκευές, καθώς και για ανέγερση νέων όπου είναι απαραίτητο. Να ληφθούν μέτρα ώστε εκπαιδευτικοί και μαθητές να μη συνωστίζονται στις προκάτ αίθουσες, οι οποίες αποτελούν προσωρινή λύση. Για το Πανεπιστήμιο, να δοθεί γενναία χρηματοδότηση ώστε να λειτουργήσουν τα τμήματα και να επισκευαστούν οι αίθουσες ώστε να διευκολυνθεί η δια ζώσης και με ασφάλεια εκπαίδευση των φοιτητών.
  • Ειδική φροντίδα και μέριμνα για την διάσωση, συντήρηση και αποκατάσταση  των ιστορικών μνημείων του νησιού και των παραδοσιακών οικισμών
  • ΤΩΡΑ να κατεδαφιστούν ετοιμόρροπα και επικίνδυνα κτήρια με συνοπτικές διαδικασίες
  • Καμιά απόλυση εργαζομένου, να παρθούν πίσω όσες έχουν γίνει. Να τεθούν σε αναστολή σύμβασης όλοι οι εργαζόμενοι που οι χώροι δουλειάς τους έχουν υποστεί ζημιές ή παραμένουν κλειστοί, ως την αποκατάστασή τους.
  • Να πάρουν αυξημένο επίδομα ανεργίας όλοι οι άνεργοι σε Σάμο και Ικαρία χωρίς όρους και προϋποθέσεις και για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία.
  • Απαλλαγή των πληγέντων από εφορία και δάνεια τραπεζών. Κανένας πλειστηριασμός, κατάσχεση, διακοπή ρεύματος, νερού, τηλεφώνου.
  • Προσλήψεις όλου του απαραίτητου προσωπικού σε υπηρεσίες ελέγχου και αποκατάστασης των ζημιών σε περιφέρεια και δήμους.
  • Μέτρα αντισεισμικής προστασίας και θωράκισης.

 

Αναλυτικότερα και διεξοδικότερα διάφορες  επί μέρους  προτάσεις μας  εκφράζονται με τα εξής.

  • – Επιβάλλεται άμεση και πλήρης στελέχωση της Δ. Α. Ε. Φ. Κ.  στο ύψος των Εθνικών αναγκών και της αποστολής της  με αναβάθμισή της σε Ειδική Γραμματεία υψηλών προδιαγραφών και αποτελεσματικής δράσης.
  • Χρειάζονται τακτικά, ει δυνατόν δια ζώσης, επιμορφωτικά σεμινάριαγια τους κατά τόπους Μηχανικούς, από την Δ.Α. Ε.Φ. Κ. , παρουσία Κυβερνητικού στελέχους για το ενδεχόμενο ανάγκης προώθησης νομοθετικών ρυθμίσεων με στόχο πάντοτε την εξυπηρέτηση των Πολιτών αλλά και για λόγους Δημοσίου συμφέροντος.
  • Χρειάζεται επίσης η Δ. Α. Ε. Φ. Κ. να καθορίσει κοινά αποδεκτό τρόπο ως προς την παρουσίαση  από τους Μηχανικούς   των μελετών αποκατάστασης των κτηρίων  με πρότυπα μελετών που θα χρησιμεύουν πιλοτικά για τις περιπτώσεις παλιών πέτρινων κτισμάτων καθώς και νέων με φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα.
  • Χρειάζεται δηλαδή συμπεφωνημένη  τυποποίηση όλων  των αιτούμενων και απαιτούμενων δικαιολογητικών  και σχεδίων  σεβαστή από όλους ,υπαλλήλους της Δ. Α. Ε. Φ. Κ. Κ. και ιδιώτες Μηχανικούς για την  αποφυγή  άγονων αντιπαραθέσεων, άσκοπων  καθυστερήσεων και ταλαιπωρίαςώστε να προσεγγίζεται, σε πνεύμα συνεργασίας, η   ταχύτερη και αρτιότερη εξυπηρέτηση των σεισμοπλήκτων και  των όποιων άλλων εμπλέκονται .
  • Επίσης σε περιπτώσεις που με τις επισκευές παλιών κτιρίων δεν αλλοιώνονται οι όψεις,ο όγκος και ο χρωματισμός  τους να απαιτείται μόνον υπεύθυνη δήλωση Μηχανικού για να προχωρήσουν οι διαδικασίες έκδοσης οικοδομικής  άδειας  για τη επισκευή και όχι οι χρονοβόρες διατυπώσεις μέσω  του Αρχιτεκτονικού Συμβουλίου και της Εφορείας Νεωτέρων  Μνημείων.
  • Η εμπλοκή του Αρχιτεκτονικού Συμβουλίου και της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων να ισχύουν και να απαιτούνται μόνο σε περιπτώσεις διατηρητέων Μνημείων , σε κτήρια  παραδοσιακών οικισμών καθώς και σεκτίσματα οικισμών που , βάσει νόμου ,   ελέγχονται από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων και μάλιστα αποκλειστικά και μόνοεφ’ όσον  μετά την αποκατάσταση και την επισκευή των κτισμάτων αυτών   προκύπτουν μεταβολές στο εξωτερικό τους  κέλυφος.
  • Όλα τα  ανωτέρω πρέπει να θεσμοθετηθούν  με νέους νόμους, όπου χρειάζεται   ήμε τροποποιήσεις  των σχετικών παλαιών  Φ. Ε. Κ.

Η Δ. Α. Ε. Φ.Κ. αποτελεί το κλειδί για την γρήγορη, γόνιμη  και ομαλή προώθηση της μεγάλης πλειοψηφίας  των προβλημάτων των σεισμοπλήκτων και της  εκταμίευσης των   δεσμευμένων εκατόν και πλέον  εκατομμυρίων Ευρώ της στεγαστικής συνδρομής.

  • Να δοθεί εφ’ άπαξ έκτακτη ενίσχυση πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής και στους σεισμοπαθείς της Σάμου  όπως προβλέπεται από το Φ. Ε. Κ. 3854 Β/18.08.2021 για τους πυρόπληκτους της Κεντρικής Ελλάδας( 3000-14000 Ευρώ, κατά περίπτωση)  , προκειμένου να προχωρήσουν και οι Σαμιώτες , αδαπάνως γι’ αυτούς, στη σύνταξη του σχετικού φακέλου επισκευής των κτισμάτων τους  (αμοιβή ιδιώτη Μηχανικού 2500-3500 Ευρώ) και στην έναρξη εργασιών αποκατάστασης.

Υπάρχει πράγματι αδυναμία πληρωμής των Μηχανικών από την μεγάλη  πλειοψηφία των Σαμίων σεισμοπαθών  και αυτό συνεπάγεται πάγωμα κάθε διαδικασίας οικιστικής ανασυγκρότησης στο νησί.

3) Είναι επωφελές για τους Πολίτες και για το Κράτος   οικήματα με μικροζημιές που οι ιδιοκτήτες τους  δεν επιθυμούν την  λήψη κρατικής αρωγής λόγω της  χρονοβόρας  διαδικασίας  αποκατάστασής τους  μέσω της  Δ. Α. Ε. Φ. Κ. αλλά προτιμούν  την γρήγορη αποκατάσταση  των σπιτιών τους με δικά τους έξοδα και με άδεια της τοπικής Δημοτικής Πολεοδομίας και με την  ανάληψη της ευθύνης αποχαρακτηρισμού από ιδιώτη Μηχανικό , να μπορούν νόμιμα  να το πράξουν .

Φυσικά και γι’ αυτό απαιτείται  νομοθετική ρύθμιση ή συμφωνία κυρίων.

Είναι πράγματι  λογικό και πρέπον  σε τέτοιες περιπτώσεις   η Δ. Α. Ε. Φ. Κ. να αναγνωρίζει και να βεβαιώνει εγγράφως αυτό το δικαίωμα απελευθερώνοντας τα συγκεκριμένα  κτίρια  και τους ιδιοκτήτες τους  από τις εξαντλητικές  διαδικασίες που ορίζουν τα σχετικά με τον σεισμό της Σάμου Φ. Ε. Κ.

4)Είναι απαραίτητη η επιτάχυνση των διαδικασιών έκδοσης των οικοδομικών αδειών από την Δ. Α. Ε. Φ. Κ.

Χρειάζεται σαφώς οριοθετημένος χρονικά οδικός χάρτης και όχι ταξίδι στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα.

Ειδικότερα επιβάλλεται οι ενστάσεις κάθε είδους των Πολιτών και των Μηχανικών να εξετάζονται και να τελεσιδικούν  εντός ελαχίστου  και αυστηρά προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος με ρήτρες υπέρ των σεισμοπλήκτων, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι όποιες καθυστερήσεις , λαμβανομένου υπ’ όψη ότι για έναν φάκελο μπορεί να χρειαστεί  να υποβληθούν πολλές ενστάσεις στα διάφορα στάδια της καθ’ έκαστα προβλεπόμενης από τον Νόμο διαδικασίας .

Αυτό βέβαια  απαιτεί στελέχωση της κομβικής  Υπηρεσίας δηλ. της Δ. Α. Ε. Φ. Κ.  και επιτόπια, συνεχής ,συνεργατική και παραγωγική  λειτουργία της .

Διαφορετικά οι σχετικοί φάκελοι θα κάνουν επί μακρόν την άγονη Σάμος- Αθήνα και αντιστρόφως με ότι αυτό συνεπάγεται.

5)Η αλληλογραφία μεταξύ Δ. Α. Ε. Φ. Κ. και ιδιοκτητών ή Μηχανικών που διαχειρίζονται τους σχετικούς φακέλους ιδιωτών  πρέπει  να γίνεται  ηλεκτρονικά και όχι με το Ταχυδρομείο προς αποφυγήν καθυστερήσεων .

6) Επιβάλλεταινομοθετική ρύθμιση για  την καθαίρεση των  προ του σεισμού επικινδύνως ετοιμόρροπων, σύμφωνα και με  την ρητή δέσμευση του κ. Πρωθυπουργού ,στους γονείς των δύο αδικοχαμένων παιδιών-αθώων θυμάτων του σεισμού ,κατά την επίσκεψή  του στη Σάμο και επαρκής και γενναία  χρηματοδότηση των Δήμων για την όσο το δυνατόν ταχύτερη κατεδάφισή τους .

7) Απαιτείται γρήγορη έκδοση των Π. Α. Ε. Ε. Κ. από την Δ. Α. Ε. Φ. Κ. και επαρκής και τάχιστη χρηματοδότηση των Δήμων της Σάμου για τις κατεδαφίσεις των λόγω του σεισμού επικινδύνως ετοιμόρροπων κτισμάτων.

Και εδώ αναδεικνύεται και  πάλινπασιφανής και κρίσιμος ο  ρόλος της Δ. Α. Ε. Φ. Κ ως καίριος καταλύτης στις διαδικασίες αποκατάστασης.

8) Χρειάζεται ειδική πρόνοια και νομοθετική ρύθμιση για τη τύχη των κίτρινων και των κόκκινων σπιτιών  που οι ιδιοκτήτες τους είναι άγνωστοι, αγνώστου διαμονήςή δεν ενδιαφέρονται.

9)Επιβάλλεται επίσης  η ενεργοποίηση με νόμο των Τραπεζών που κατέχουν κατεσχημένα οικήματα που  είναι επικινδύνως ετοιμόρροπα ή κίτρινα λόγω του σεισμού ώστε   να πράξουν τα δέοντα ,το συντομότερο δυνατόν.

10) Χρειάζεται, επιτέλους, άμεσα να  χορηγηθεί η  επιδότηση ενοικίου.

Δυστυχώς δενέχει, μέχρι σήμερα, εκταμιευτεί κανένα  σχετικό ποσό  με αποτέλεσμα  πολλοί σεισμόπληκτοι συμπολίτες μας να  διαμένουν, αναγκαστικά, με κίνδυνο της ζωής  τους,  στα κόκκινα ή στα κίτρινα σπίτια τους από οικονομική ανάγκη.

11)Το Βαθύ είναι οικισμός ιστορικός και απείρου κάλλους που υπέστη μεγάλες καταστροφές από τον σεισμό.

Οι διαδικασίες καθαίρεσης, απομάκρυνσης των μπάζων και αποκατάστασης των ζημιών  στα πάσης φύσεως κτήρια του οικισμού  αυτού  είναι φοβερά δύσκολες λόγω του δαιδαλώδους και πολύ στενού εσωτερικού οδικού του δικτύου.

Έτσι  μόνο τρίκυκλα και πολύ μικρά μεταφορικά οχήματα και μηχανήματα μπορούν να κινηθούν εκεί  και σε πολλές  περιπτώσεις οι παραπάνω εργασίες  γίνονται , αναγκαστικά,  μόνο με τα χέρια.

Για τους ανωτέρω λόγους χρειάζεται προσαύξηση της επιδότησης αποκατάστασης καθώς  και ο χαρακτηρισμός, αναδρομικά ,του οικισμού  Βαθέος  σε παραδοσιακό οικισμό  αφού, εκτός των άλλων,   για οποιαδήποτε οικοδομική εργασία  εκεί,  ανέκαθεν , απαιτείται,γνωμοδότηση της Υπηρεσίας  Νεωτέρων  Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Οχαρακτηρισμός αυτός συνεπάγεται επιπλέον επιδότηση κατά 20% και κάλυψη των εξόδων αποκατάστασης και δεύτερης οικίας του ίδιου ιδιοκτήτη  που τυχόν  ευρίσκεται εντός των ορίων του ανωτέρω οικισμού.

Ευκολότερη ,ενδεχόμενα, λύση θα ήταν να συμπεριληφθούν με νομοθετική ρύθμιση και οι ιστορικοί οικισμοί ,όπως είναι χαρακτηρισμένο νομοθετικά το Βαθύ , στις ειδικές ευεργετικές  διατάξεις που αφορούν τους παραδοσιακούς οικισμούς.

Τα  ως άνω  ευεργετήματα ο οικισμός Βαθέος Σάμου  τα έχει ανάγκη και τα δικαιούται βάσει  όλων των ήδη προειρηθέντων.

Απαιτούνται λοιπόν και γι’ αυτό  νέες   νομοθετικές ρυθμίσεις ή τροποποίηση των ήδη υφιστάμενων  Φ. Ε. Κ.

12)Να ληφθεί νομοθετική πρόνοια για επιδότηση ενοικίου και για  όσους διαθέτουν σε απόσταση 25 χιλιομέτρων ένα καλύβι ή άλλο σπίτι.

Κι εδώ χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση(τροποποίηση του σχετικού Φ. Ε. Κ. ).

13)Απαιτείται άμεση  και  πλήρης στελέχωση των Υπηρεσιών των σεισμόπληκτων Δήμων της Σάμου με ιδιαίτερη προτεραιότητα στις Τεχνικές τους Υπηρεσίες που υπολειτουργούν και αδυνατούν στην κατάσταση που ευρίσκονται να εξυπηρετήσουν ακόμα και  βασικές τους ανάγκες και βέβαια  τις διαδικασίες ανασυγκρότησης του τόπου.

14)Επιβάλλεται ο άμεσος προγραμματισμός για την Σχολική Στέγη, όλων των βαθμίδων .

α)Χρειάζεται  άμεση και επαρκής χρηματοδότηση ,στο ύψος των πραγματικών αναγκών , για την αποκατάσταση των ζημιών και προγραμματικό σχέδιο για την ίδρυση νέων Σχολικών Μονάδων όπου απαιτείται.

Πρέπει, βέβαια, να γίνει ανάληψη  της εκπόνησης των σχετικών μελετών από την Κ. Τ. Υ. Π.  Α. Ε.  , δαπάναις του Κράτους ,ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουν, το συντομότερο δυνατόν , τόσο  η  άμεση αποκατάσταση  των ζημιών  όσο και η ανέγερση  των  νέων Μονάδων.

Οι Τεχνικές Υπηρεσίες των Δήμων της Σάμου υπολογίζουν σε 6 (έξη) εκατομμύρια Ευρώ

το κόστος αποκατάστασης των ζημιών των κτιρίων  Προσχολικής, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οι αντίστοιχες Υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Αιγαίου  στη Σάμο εκτιμούν σε 500.000Ευρώ τις εργασίες αποκατάστασης στα κτίριά τους.

β) Πρέπει να ληφθεί, άμεσα,  ειδική πρόνοια για τους φοιτητές που φοιτούν ή κατάγονται από την σεισμόπληκτη Σάμο(προγράμματα σίτισης, στέγασης κ. λ. π. )

15)Χρειάζεται  σοβαρή  οικονομική στήριξη των Δήμων και  για τις εν γένει επιχώριες  υποδομές τους  που κατέστρεψε ο σεισμός( Δημοτικές  κοινωνικές δομές,  δομές και δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, γέφυρες,  ,τοιχία  αντιστήριξης,ενδοκοινοτική και αγροτική οδοποιία κ.λ.π.).

16)Είναι  λυτρωτική η τρίχρονη απαλλαγή από την συμμετοχή στην φαρμακευτική δαπάνη όπως εφαρμόστηκε στον σεισμό της Λέσβου το 2017 και αλλού .

17)Είναι επιβεβλημένη η αξιοποίηση των οικοπέδων των σεισμοπλήκτων κτιρίων από τους ιδιοκτήτες τους  όπως και κατά το απώτατο παρελθόν , δηλαδή η οικοδόμηση στα οικόπεδα των κατεδαφιστέων κτισμάτων να γίνεται  στο ίδιο εμβαδόν και στον ίδιο όγκο που είχαν στην αρχική τους δόμηση από τους προπάτορες.

18)Πρέπει να απαιτηθεί η ολοκλήρωση της καταβολήςτης  αποζημίωσης των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον σεισμό και την πλημμυρίδα(τσουνάμι)εντός του τρέχοντος έτους  και όχι εντός 4ετίας΄όπως αναφέρεται στο πρόσφατο Φ. Ε. Κ.  του Αυγούστου 2021 και μάλιστα στο 100% του κόστους της ζημίας που έχει, καθ’ έκαστα, καταγραφεί , αντί του 70% που έχει νομοθετηθεί προσφάτως.

19)Πρέπει επίσης  να νομοθετηθεί και  η άμεση χρηματοδότηση του κόστους   της μετεγκατάστασης όλων εκείνων των επιχειρηματιών  που  τα κτήρια που στέγαζαν τις επιχειρήσεις τους έχουν ,λόγω του σεισμού και της πλημμυρίδας, καταστεί μη λειτουργικά και  ακατάλληλα προς κάθε επαγγελματική  χρήση.

20) Να επανεξετασθούν ο Νόμος και ο τρόπος χρηματοδότησης στην ανακατασκευή των διαφόρων σεισμοπλήκτων   οικημάτων με πρόσθετη πριμοδότηση σε αυτούς που θα επιλέξουν να  χτίσουν στα χωριά ή εντός της ευρύτερης περιφέρειάς τους και μειωμένη σε όσους προτιμήσουν την αγορά κτίσματος με τα χρήματα της αποζημίωσης σε άλλον χώρο της Δημοτικής Ενότητας  εκτός και μακράν της Κοινοτικής Περιφέρειας για να μην ερημώσουν τελείως τα χωριά.

21)Να χρηματοδοτηθούν ,μέσω των Δήμων ,οι Κοινότητες για την αγορά οικοπέδων που προκύπτουν από κατεδαφίσεις σε καίρια σημεία των οικισμών (Πλατείες, Εκκλησίες κ. λ.π.) για την επέκταση ή την εξ αρχής κατασκευή άρτιων και λειτουργικών  κοινόχρηστων χώρων.

22)Να δοθεί επαρκής Τεχνική Βοήθεια ώστε να εκπονηθούν και στη συνέχεια να εφαρμοσθούν  μελέτες χωροταξικής και αναπτυξιακής ανασυγκρότησης των καθ’ έκαστα χωριών ,των Δήμων  και συνακόλουθα  ολόκληρου του νησιού(τοπικός και γενικός στρατηγικός σχεδιασμός) με στόχο να δημιουργηθούν μετασεισμικά χωριά, κωμοπόλεις  και πόλεις  πρότυπα τόσο στην οικοδομική τους αποκατάσταση όσο και στη αναπτυξιακή τους προοπτική με τον προσήκοντα πάντοτε  σεβασμό στην παραδοσιακή πολεοδομία και αρχιτεκτονική.

Οι κενοί χώροι που θα προκύψουν από τις κατεδαφίσεις πρέπει να μελετηθούν κατά μόνας και συλλογικά από ειδικούς μελετητές και χωροτάκτες  για να ενταχθούν αρμονικά   στον καθ’  έκαστα πολεοδομικό ιστό χωρίς να διασπούν την συνέχειά του.

Η αποτύπωση των παλαιών κτισμάτων με την αξιοποίηση τοπογραφικού,  ιστορικού,  φωτογραφικού και κάθε είδους σχετικού υποστηρικτικού υλικού είναι μέθοδος που έχει χρησιμοποιηθεί και αλλού για την πολεοδομική και αρχιτεκτονική αποκατάσταση πόλεων και εν γένει οικισμών μετά από φυσικές καταστροφές, εκτεταμένα ατυχήματα  ή πολέμους.

23)Πρέπει η αποζημίωση της  οικοσκευής  να αφορά  όλους,ανεξαίρετα, τους σεισμοπαθείς, χωρίς περιορισμούς καιπροαπαιτούμεναόπως ισχύει για τους πυρόπληκτους της Κεντρικής Ελλάδας.

24)Να μην πληρώσουν  όλοι ,ανεξαίρετα , οιεπιχειρηματίες της Σάμου την επιστρεπτέα προκαταβολή  όπως ακριβώς  προβλέπεται για τους πυρόπληκτους της Εύβοιας.

25)Να ισχύσουν, αναδρομικά,όλα τα επιπλέον ευεργετήματα των πυροπαθών της Κεντρικής Ελλάδας και για τους σεισμοπαθείς της ακριτικής νήσου  Σάμου με ειδικό νομοθέτημα  βασισμένο στον φονικό και καταστροφικό σεισμό και στη ρήτρα νησιωτικότητας και παραμεθορίου.

26)Ναδημιουργηθεί Εθνικός Οργανισμός Ανασυγκρότησης Κεντρικής Ελλάδας και Νήσων όπου να ενταχθεί και η Σάμος.

Έτσι τόσο ο κ. Τριαντόπουλος και το επιτελείο του όσο και ο κ. Μπένος και η ομάδα του , εφ’ όσον βέβαια υπάρξει η απαραίτητη πολιτική βούληση,θα ασχοληθούν και με τα της Σάμου ήτοι

α)Με την άμεση αποκατάσταση των ζημιών, μέσα από ένα επείγον και  άρτιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα   και

β)Με το Στρατηγικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της μετά τον σεισμό Σάμου ( εκπόνηση MasterPlan) σύμφωνα και με την από 4/2/ 20 21 Απόφαση του Περιφερειακού μας  Συμβουλίου την οποία και επισυνάπτουμε.

27)Αξιώνουμε κα πάλι  από την Κυβέρνηση  να ορίσει, με πολιτική της  απόφαση ,το ταχύτερο δυνατόν,τοπικό συντονιστή προδιαγραφών για την σεισμόπληκτη Σάμο.

Ο τοπικός συντονιστής  πρέπει  να είναι πολιτικό πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και ανάλογων προσόντων ,ει δυνατόν κοινής αποδοχής , πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ,έμμισθος και κάτοικος της Σάμου .

Σ’ αυτόν πρέπει να εκχωρηθούν με Νόμοσυγκεκριμένες αρμοδιότητες, το απαραίτητο τεχνικοοικονομικό επιτελείο και η  δέουσα γραμματειακή υποστήριξη για να  μπορέσει να βοηθήσει, λειτουργώντας  ως πραγματική γέφυρα, στο δύσκολο έργο του τον έως τώρα  κεντρικό συντονιστή και πρόσφατα αναβαθμισθέντα σε Υφυπουργό  κ. Τριαντόπουλο  με την εκ του σύνεγγυς καθημερινή και με πνεύμα σεβασμού και αμοιβαιότητας  συνεργασία  του με την Αυτοδιοίκηση , την Περιφερειακή Διοίκηση , τους Πολίτες και τους τοπικούς Φορείς στο νησί.

Αυτήν την γόνιμη  και παραγωγική  για τον τόπο  μας  σχέση   ο κ. Υφυπουργός δεν μπόρεσε και ,αντικειμενικά, δεν   θα μπορέσει να την επιτύχει ποτέ  αφ’ ενός λόγω της πολυπραγμοσύνης του και αφ’ ετέρου λόγω της αποστάσεως αφού οι αρμοδιότητές του και οι υποχρεώσεις του τον κρατούν στην Αθήνα  ή τον υποχρεώνουν σε διαρκή ,ανά την Ελλάδα κίνηση.

Η Κυβέρνηση έχοντας ακέραια την πολιτική ευθύνη και την θεσμική υποχρέωση της ανασυγκρότησης  της μετά τον σεισμό  Σάμου  απέτυχε, δυστυχώς,  να προωθήσει  έγκαιρα και με συγκεκριμένο σχέδιο  την όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη και ταχύτερη υπέρβαση και επίλυση των διαφόρων προβλημάτων καιτην δρομολόγηση άμεσων δράσεων  ανάπτυξης  του τόπου μας όπως αποδεικνύεται από την μελέτη της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στο νησί και όπως αβίαστα προκύπτει μέσα από τα  έγγραφα υπομνήματα αλλά και τις προφορικές και τις δια ζώσης μαρτυρίες και έγκυρες πληροφορίες  των Φορέων ,απλών Πολιτών ,Υπηρεσιακών Παραγόντων  και ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης.

Όλο αυτό το πολύτιμο υλικό τεκμηρίωσης βρίσκεται  κατατεθειμένο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα -Αρχείο της Γνωμοδοτικής μας Επιτροπής και είναι στην διάθεση όλων σας και βέβαια του κάθε πολίτη.

Το Αρχείο μας αυτό εμπλουτίζεται καθημερινά με την κατάθεση ερωτημάτων,προβλημάτων και προτάσεων ,γραπτώς και με  αποδελτίωση  των δια ζώσης από τους Πολίτες, την Αυτοδιοίκηση και τους Φορείς  όπως και με κυβερνητικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, εξαγγελίες  και δράσεις που μας επιβάλλουν ενίοτε ακόμη και την τροποποίηση του διεκδικητικού μας πλαισίου καθώς η διαδικασία ανασυγκρότησης  είναι διαρκής και δυναμική.

Η Γραμματέας της Επιτροπής μας  κ. Ευαγγελία Δρίνη, διοικητική υπάλληλος της Δνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Αντιπεριφέρειας Σάμου  είναι στην διάθεσή σας όλεςτις εργάσιμες ημέρες και ώρες για να σας  εξυπηρετήσει  δια ζώσης ή και  διαδικτυακά στην ηλεκτρονική διεύθυνση e.drini@samos.pvaigaiou.gov.gr

28)Το παρόν υπόμνημα μαζί με τηνπρομνησθείσα απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου  της 4ης Φεβρουαρίου 2021 για τον σεισμό της Σάμου   να επιδοθεί αυτοπροσώπως από το κ. Περιφερειάρχη , τον κ. Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου και τους Επικεφαλής όλων των Αυτοδιοικητικών συνδυασμών του Περιφερειακού Συμβουλίου στον κ. Πρωθυπουργό, στους αρμόδιους και συναρμόδιους Υπουργούς, στα Κόμματα της Βουλής και στις Ευρωομάδες όλων των Κομμάτων του Δημοκρατικού τόξου.

29)Επισημαίνουμε την αδήριτη ανάγκη θέσπισης,ίδρυσης και λειτουργίας Κεντρικής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας υψηλών προδιαγραφών,με  επαρκές και εξειδικευμένο  στελεχιακό δυναμικό, σαφείς  αρμοδιότητες ,διασφαλισμένους  πόρους και με άρτια και λειτουργική αποκέντρωση ,εγγύηση νέας και αποτελεσματικής προσέγγισης στην πρόληψη και την εν γένει διαχείρηση των οδυνηρών  συνεπειών της κλιματικής κρίσης.

Η αντισεισμική, αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία ,δυστυχώς, δεν αποτελούν επιλέξιμες δαπάνες,διαχρονικά,για  τις Κυβερνήσεις μας  και την Ευρωπαική Ένωση,  γιατί δεν αποδίδουν τα προσδοκώμενα κέρδη στους διάφορους τοπικούς και υπερτοπικούς επιχειρηματικούς ομίλους.

Όμως για τους εργαζόμενους και για τα λαϊκά στρώματα  όλα αυτά αποτελούν πρώτη προτεραιότητα αφού είναι έργα υποδομής που συμβάλλουν στην προστασία της ζωής και της περιουσίας τους .

30)Εισηγούμαστε-προτείνουμε  να συμμετέχουν για λόγους δημοκρατικής εκπροσώπησης της Σαμιακής Κοινωνίας αλλά  και ουσίας στην Επιτροπή Τριαντόπουλου- Μπένου  και οι εξής

-Ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου

-Ο εκπρόσωπος του τοπικού παραρτήματος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

-Οεκπρόσωπος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου εναλλάξ με τον εκπρόσωπο της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου

-Ο Προϊστάμενος της Εφορείας  Αρχαιοτήτων Νομού Σάμου  και

-Ο Πρόεδρος της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Παρακολούθησης της Πορείας  της μετά τον σεισμό Ανασυγκρότησης  της Σάμου .

31)Μελετώντας τις μέχρι τώρα  διαδικασίες αποκατάστασης που ,δυστυχώς, προχωρούν με βραδύτατους ρυθμούς , με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης,  πιστεύουμε ότι ,επιβάλλεται να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για να στηριχθεί και να θεριέψει στην Σάμο  ένα ρωμαλέο, ενωτικό, διεκδικητικό, και οραματικό κίνημα  με αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση και μαχητική ηγεσία που θα παλέψει, θα συνδιαμορφώσει , θα επιβλέψει και τελικά θα κερδίσει την ανασυγκρότηση του νησιού μας όπως την ονειρευόμαστε και όπως μας αξίζει, όπως ακριβώς ρητά αναφέρει   και η  ακροτελεύτια παράγραφος της απόφασης του Περιφερειακού μας Συμβουλίου της 4/2/2020 για τον σεισμό της Σάμου.

Η Γνωμοδοτική μας Επιτροπή  συνεχίζει αδιάλειπτα και εκ του σύνεγγυς  την Παρακολού

θησητης Πορείας Ανασυγκρότησης  της μετά τον σεισμό Σάμου λειτουργώντας  πάντοτε σύμφωνα  με το πλαίσιο , τις αρχές και τους στόχους του ορισμού της.

Με εκτίμηση

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Ο Πρόεδρος

Μανώλης Ν. Κάρλας

Περιφερειακός Σύμβουλος

 

 

 

Related posts

Εγκαινιάστηκαν οι σύγχρονες εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Συγκοινωνιών στην Παγανή

admin

Διεύθυνση Κτηνιατρικής Σάμου | Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για μεταφορείς ζώντων ζώων

admin

Αναβάθμιση 6 Κέντρων Υγείας στο Βόρειο Αιγαίο με προϋπολογισμό 9 Εκ. Ευρώ!

admin

Η Πρωτοχρονιάτικη Πίτα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

admin

Παρέμβαση Μπουρνιά για τις Ζώνες Natura – Αντιδράσεις απο τους Δήμους Δυτικής Σάμου και Ικαρίας

admin

Συλλυπητήρια δήλωση του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου για τον θάνατο του Γιάννη Αδαμόπουλου

admin

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου για την παραίτηση του Αλκιβιάδη Στεφανή

admin

Αίτημα Μαυρατζώτη για παράταση διαβούλευσης στις περιοχές Natura 2000 στη Σάμο

admin

Ανανεώθηκαν οι θητείες Καλτάκη – Μαυρατζώτη από τον Κ. Μουτζούρη

admin