19/10/2025
Δήμος

Στάντζος – Υπάρχει ζήτημα ασφάλειας στο νησί

Κραυγή αγωνίας για την κατάσταση που επικρατεί στη Σάμο λόγω του μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών που έχουν συγκεντρωθεί εκεί, εκφράζει ο δήμαρχος της Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος, μιλώντας στην εκπομπή One Direct Weekend.

«Στο νησί μένουν 7.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Οι περισσότεροι ζουν περιμετρικά της επίσημης δομής. Η δομή έχει δυνατότητα φιλοξενίας 680 άτομα. Δε γνωρίζω πόσοι φιλοξενούνται εντός της. Η λέξη τραγικό είναι πολύ λίγη για να περιγράψει όσα εκτυλίσσονται εδώ καθημερινά. Δεν υπάρχει δημόσιος χώρος που να μην καταλαμβάνεται. Υπάρχει ζήτημα ασφάλειας. Τα πράγματα είναι τραγικά και περιμένουμε κακοκαιρία το επόμενο διάστημα. Εάν δεν μετακινηθούν από το νησί, θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα» τονίζει ο δήμαρχος.

«Πρόκειται για ζήτημα εθνικής σημασίας, όχι τοπικισμού και του νησιού μας. Λέσβος, Χίος και Σάμος, είναι δίπλα στην Τουρκία. Δεν μπορούν να φιλοξενούν τέτοια νούμερα μεταναστών» σημειώνει.

Ο κ. Στάντζος εξηγεί πως υπάρχει καλό επίπεδο συνεργασίας με την κυβέρνηση, ωστόσο αυτό «απέχει πολύ από το να δούμε πρακτικές λύσεις». Αναφέρει ακόμα τις συνεχόμενες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στο νησί, υπογραμμίζοντας πως «η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας έχει εκπέσει εκ των πραγμάτων».

«Χτίζεται στα 5,5 χιλιόμετρα από την πόλη της Σάμου, μια νέα δομή, κλειστή, μικρή, με δυνατότητα φιλοξενίας 1300 ατόμων. Το κλειστή δε σημαίνει φυλακή» εξηγεί και προσθέτει πως το νησί του ως πύλη εισόδου θα έπρεπε να έχει μόνο ένα μικρό κέντρο ταυτοποίησης. «Όσοι εγκριθούν να προωθούνται στην υπόλοιπη Ελλάδα ή στην Ευρώπη» προσθέτει.

«Ο πληθυσμός ντόπιων και προσφύγων και μεταναστών είναι ένας προς έναν αυτή τη στιγμή. Δεν υπάρχει κανονικότητα για εμάς πλέον. Υπάρχουν πολλοί παραβατικοί μεταξύ των προσφύγων και των μεταναστών. Ένα τυχαίο περιστατικό θα οδηγήσει σε συμπλοκές με τους ντόπιους» επισημαίνει με έμφαση.

Ακόμα, κάνει λόγο για ανεπάρκεια των αστυνομικών δυνάμεων στο νησί, «παρότι ήρθαν ισχυρές δυνάμεις καταστολής από άλλα μέρη της Ελλάδας».

Τέλος, αναφέρεται στην αμφιλεγόμενη και παράνομη δράση ορισμένων ΜΚΟ στο νησί του.

Related posts

78 δημότες συμμετείχαν στην πιλοτική λειτουργία του Κολυμβητηρίου Καρλοβασίου

admin

Η Άννα Αντωνίου – Καργιωτάκη παραιτήθηκε από τη δημοτική παράταξη «ΑΝΑΤΡΟΠΗ»

admin

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ανατολικής Σάμου κατά της ιδιωτικοποίησης στη διαχείριση απορριμμάτων

admin

Με τη στήριξη του Δήμου Δυτικής Σάμου ο Λ. Στασινής στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Taekwondo

admin

Μουσείο Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών Αιγαίου: Μοναδικό στον Ελλαδικό χώρο

admin

14 κρίσιμα ζητήματα σε εκκρεμότητα – Παρέμβαση της Δημοτικής Παράταξης «Ανα.Σ.Α. για τη Σάμο»

admin

Η Σάμος «ταξιδεύει» στο Λονδίνο: Αυτόνομο περίπτερο στη WTM 2025

admin

Βροχές και καταιγίδες από το πρωί της Τρίτης 9/10  έως το απόγευμα της Τετάρτης 8/10

admin

Σάμος: Έκτακτο Δελτίο ΕΜΥ – Ισχυρές βροχές και καταιγίδες απο απόψε μέχρι αύριο το μεσημέρι

admin