23.9 C
Σάμος
06/10/2025
Δήμος

Στάντζος – Υπάρχει ζήτημα ασφάλειας στο νησί

Κραυγή αγωνίας για την κατάσταση που επικρατεί στη Σάμο λόγω του μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών που έχουν συγκεντρωθεί εκεί, εκφράζει ο δήμαρχος της Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος, μιλώντας στην εκπομπή One Direct Weekend.

«Στο νησί μένουν 7.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Οι περισσότεροι ζουν περιμετρικά της επίσημης δομής. Η δομή έχει δυνατότητα φιλοξενίας 680 άτομα. Δε γνωρίζω πόσοι φιλοξενούνται εντός της. Η λέξη τραγικό είναι πολύ λίγη για να περιγράψει όσα εκτυλίσσονται εδώ καθημερινά. Δεν υπάρχει δημόσιος χώρος που να μην καταλαμβάνεται. Υπάρχει ζήτημα ασφάλειας. Τα πράγματα είναι τραγικά και περιμένουμε κακοκαιρία το επόμενο διάστημα. Εάν δεν μετακινηθούν από το νησί, θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα» τονίζει ο δήμαρχος.

«Πρόκειται για ζήτημα εθνικής σημασίας, όχι τοπικισμού και του νησιού μας. Λέσβος, Χίος και Σάμος, είναι δίπλα στην Τουρκία. Δεν μπορούν να φιλοξενούν τέτοια νούμερα μεταναστών» σημειώνει.

Ο κ. Στάντζος εξηγεί πως υπάρχει καλό επίπεδο συνεργασίας με την κυβέρνηση, ωστόσο αυτό «απέχει πολύ από το να δούμε πρακτικές λύσεις». Αναφέρει ακόμα τις συνεχόμενες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στο νησί, υπογραμμίζοντας πως «η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας έχει εκπέσει εκ των πραγμάτων».

«Χτίζεται στα 5,5 χιλιόμετρα από την πόλη της Σάμου, μια νέα δομή, κλειστή, μικρή, με δυνατότητα φιλοξενίας 1300 ατόμων. Το κλειστή δε σημαίνει φυλακή» εξηγεί και προσθέτει πως το νησί του ως πύλη εισόδου θα έπρεπε να έχει μόνο ένα μικρό κέντρο ταυτοποίησης. «Όσοι εγκριθούν να προωθούνται στην υπόλοιπη Ελλάδα ή στην Ευρώπη» προσθέτει.

«Ο πληθυσμός ντόπιων και προσφύγων και μεταναστών είναι ένας προς έναν αυτή τη στιγμή. Δεν υπάρχει κανονικότητα για εμάς πλέον. Υπάρχουν πολλοί παραβατικοί μεταξύ των προσφύγων και των μεταναστών. Ένα τυχαίο περιστατικό θα οδηγήσει σε συμπλοκές με τους ντόπιους» επισημαίνει με έμφαση.

Ακόμα, κάνει λόγο για ανεπάρκεια των αστυνομικών δυνάμεων στο νησί, «παρότι ήρθαν ισχυρές δυνάμεις καταστολής από άλλα μέρη της Ελλάδας».

Τέλος, αναφέρεται στην αμφιλεγόμενη και παράνομη δράση ορισμένων ΜΚΟ στο νησί του.

Related posts

Βροχές και καταιγίδες από το πρωί της Τρίτης 9/10  έως το απόγευμα της Τετάρτης 8/10

admin

Σάμος: Έκτακτο Δελτίο ΕΜΥ – Ισχυρές βροχές και καταιγίδες απο απόψε μέχρι αύριο το μεσημέρι

admin

ΑΝΑΣΑ: «Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου πρέπει να είναι καθοριστικός παράγοντας στον χωροταξικό σχεδιασμό»

admin

Ποδηλατικός Αγώνας Χρονομέτρησης: Δείτε τους νικητές ανά κατηγορία

admin

Mυτιληνιοί: Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών

admin

Δοκιμαστική λειτουργία στον καταθλιπτικό αγωγό του Βιολογικού Σάμου

admin

Καρλόβασι: Σε εξέλιξη οι εργασίες συντήρησης στο Δημοτικό Στάδιο

admin

Γαμήλιο βοήθημα 6.000€ σε τρεις γυναίκες έως 35 ετών από το κληροδότημα Γερογιαννάκη

admin

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ανατολικής Σάμου – 24 Σεπτεμβρίου 2025

admin