19.4 C
Σάμος
21/11/2024
Περιφερειακά

Οριοθέτηση της Σάμου, ως προσβεβλημένης ζώνης του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Spodoptera frugiperda.

Οριοθέτηση της νήσου Σάμου, ως προσβεβλημένης ζώνης του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Spodoptera frugiperda.

Το έντομο Spodoptera frugiperda, που αποτελεί επιβλαβή οργανισμό καραντίνας προτεραιότητας για την Ε.Ε., μετά την εμφάνισή του στην Κύπρο τον Μάρτιο του 2023, βρέθηκε στην Ελλάδα, στις περιοχές: Λακωνίας, Λασιθίου, Ηρακλείου, Χανιών, Ανατολικής Αττικής, Εύβοιας, Λέσβου, Χίου, Νάξου, Σύρου, Κω και πρόσφατα στη Σάμο.

Σε συνέχεια της διαπιστωμένης παρουσίας του στη Σάμο, εκδόθηκε η 152444/13-11-2024 Απόφαση της Αντιπεριφερειάρχη  Πρωτογενή Τομέα Π.Β. Αιγαίου, στην οποία καθορίζεται το νησί της Σάμου ως οριοθετημένη περιοχή και υπάγεται στις απαραίτητες διαδικασίες και ελέγχους για την εφαρμογή των άρθρων 9 και 11 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2023/1134.

Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης του ΥπΑΑΤ και το Σχέδιο Δράσης  της χώρας (ΦΕΚ Β’ 2466/2024) για τον επιβλαβή οργανισμό καραντίνας Spodoptera frugiperda, μεταξύ άλλων, καθορίζονται οι υποχρεώσεις καλλιεργητών και διακινητών των καρπών πιπεριάς, μελιτζάνας και αραβοσίτου (για ανθρώπινη κατανάλωση) αλλά και φυτών (ολόκληρων ή κομμένων) χρυσάνθεμων, πελαργονίων και γαρυφάλλων και η διαδικασία έκδοσης φυτοϋγειονομικών διαβατηρίων στις οριοθετημένες περιοχές της ελληνικής επικράτειας (μεταξύ των οποίων και η Σάμος) για τα προαναφερόμενα «συγκεκριμένα φυτά», που πρόκειται να διακινηθούν εκτός οριοθετημένων περιοχών.

Επομένως, τα «συγκεκριμένα φυτά & φυτικά προϊόντα» που παράγονται στη Σάμο, προκειμένου να διακινηθούν εκτός νησιού, θα πρέπει υποχρεωτικά να συνοδεύονται από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο και να καλύπτουν όλες τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Ο παραγωγός, ο τόπος παραγωγής καθώς και ο έμπορος του προϊόντος θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένος στο Επίσημο Μητρώο Επαγγελματιών (κοινώς Φυτοϋγειονομικό Μητρώο) και να διαθέτει σύστημα ιχνηλασιμότητας των «συγκεκριμένων φυτών».
  • να διενεργεί μακροσκοπικούς ελέγχους και να καταγράφει τα αποτελέσματα, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι τα διακινούμενα προϊόντα είναι απαλλαγμένα από τον επιβλαβή οργανισμό Spodoptera frugiperda
  • να διατηρεί τα έντυπα στο αρχείο του για μελλοντικό έλεγχο.
  • να υποβάλλει «αίτημα έγκρισης σύνταξης και εκτύπωσης φυτοϋγειονομικού διαβατηρίου». Εφόσον λάβει την έγκριση, να συντάσσει και εκτυπώνει το φυτοϋγειονομικό διαβατήριο με τα εγκεκριμένα στοιχεία τετράμηνης διάρκειας, το οποίο υποχρεωτικά συνοδεύει όλα τα φορτία «συγκεκριμένων φυτών ή φυτικών προϊόντων».

Οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί και έμποροι μπορούν να απευθύνονται στο Τμ. Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, ΔΑΟΑ ΠΕ Σάμου καθώς και στο Τμ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Ελέγχων Ν. Σάμου. Περισσότερες πληροφορίες για το έντομο, υπάρχουν στην επίσημη ιστοσελίδα του ΥπΑΑΤ, στον ακόλουθο σύνδεσμό:

https://www.minagric.gr/for-farmer-2/crop-production/fytoprostasiamenu/fytoygeia

 

Εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής

η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης
Πρωτογενούς Τομέα

Αναστασία Αντωνέλη

Related posts

Οι θέσεις του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου στο Συνέδριο ΕΝΠΕ Αλεξανδρούπολης

admin

Δήλωση Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου για την επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου

admin

Εκδήλωση Μνήμης για τα Θύματα του Βομβαρδισμού της 17ης Νοεμβρίου 1943 και Εορτασμός Ημέρας Ενόπλων Δυνάμεων

admin

Η Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα στο ΥΠ.Α.Α.Τ. : Θέτοντας τα προβλήματα των νησιών του Βορείου Αιγαίου

admin

Τι αλλάζει στην αλιεία των Χταποδιών

admin

Υπογραφή Συμφωνητικού για τη Μελέτη Αντιμετώπισης Διάβρωσης στην Παράκτια Ζώνη Καρλοβασίου και Οικισμού Ηραίου Σάμου

admin

Θαλάσσιο Καταδυτικό Πάρκο στους Φούρνους Κορσεών

admin

Ζήτησε παράταση για την βίζα εξπρές ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου

admin

Νίκος Μάρκου: Οι έρευνες για το σφαγείο της Σάμου συνεχίζονται

admin