Πραγματοποιήθηκε, σήμερα, στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της άσκησης ΠΡΟΜΑΧΟΣ 2021, η οποία και έλαβε χώρα στις 21-22 Οκτωβρίου του 2021.
Την παρουσίαση παρακολούθησαν ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Μηταράκης, η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Σοφία Βούλτεψη, ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης, ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, κ. Μάνος Λογοθέτης, ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, o Διοικητής της Υπηρεσίας Ασύλου, κ. Μάριος Καλέας, ο Επικεφαλής του EASO στην Ελλάδα, κ. Δημήτριος Παγίδας, ο Επικεφαλής του γραφείου της DG Home στην Αθήνα, κ. Αριστείδης Ψαράς, ο Επικεφαλής της αποστολής του ΔΟΜ στην Ελλάδα, κ. Gianluca Rocco, καθώς και εκπρόσωποι της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του Λιμενικού Σώματος, του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), του ΕΟΔΥ, του EASO, της ‘Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, της FRONTEX, της EUROPOL και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, επεσήμανε ότι “η άσκηση συνέβαλε καθοριστικά στην αξιολόγηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας μας στις δομές φιλοξενίας, αναπτύσσοντας μια σειρά από σενάρια προσομοίωσης για αυτόν τον σκοπό.
Ταυτόχρονα, αποτέλεσε ένα ικανοποιητικό “crash test” για τη συνεργασία εμπλεκόμενων φορέων αναφορικά με την αντιμετώπιση -εκτεταμένων ή μη- κρίσεων. Και μας έδωσε την ευκαιρία να περάσουμε από την θεωρία στην πράξη. Να κινητοποιήσουμε τις δυνάμεις μας στο πεδίο και να χαρτογραφήσουμε τις αδυναμίες μας. Οι ασκήσεις “ΑΓΝΟΔΙΚΗ” και “ΠΡΟΜΑΧΟΣ” μας κληροδοτούν πολύτιμη εμπειρία για το μέλλον, αλλά και ένα πλεόνασμα τεχνογνωσίας, αξιοποιήσιμο ανά πάσα στιγμή”.
Η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Σοφία Βούλτεψη, τόνισε: “ Ήταν μια άσκηση που ουσιαστικά είχε πολλά στοιχεία. Δεν ήταν μια συνηθισμένη άσκηση με συγκεκριμένος ανθρώπους να κάνουν συγκεκριμένα πράγματα σε έναν συγκεκριμένο χώρο και να δρουν ανάλογα με τον τρόπο που έχουν εκπαιδευτεί.
Εμείς όμως ήμασταν σε ένα Κέντρο Υποδοχής όπου οι πληθυσμοί είναι μετακινούμενοι και όπου κάποιοι από τους ανθρώπους που έλαβαν μέρος στην άσκηση μπορεί να είχαν φτάσει εκεί το προηγούμενο βράδυ. Ήταν λοιπόν, κάτι το εξαιρετικά ιδιαίτερο. Αυτό το οποίο θελήσαμε να κάνουμε ήταν να προσθέσουμε στοιχεία σχετιζόμενα με άλλες πτυχές μια άσκησης όπως είναι τα ασυνόδευτα ανήλικα που είναι προτεραιότητα αλλά είναι πάρα πολύ δύσκολο να εκπαιδευτούν. Και ήταν επιτυχία το ότι κατάφεραν να βγουν από τη δομή σε κάτω από ένα λεπτό. Επίσης μια άλλη πτυχή ήταν η ένταξη στην άσκηση του Trafficking. Υπήρξε ειδική ενότητα ώστε η να μπορεί να εντοπίζει η αστυνομία κάποιον ο οποίος βγαίνει από τη δομή έχοντας μαζί του μια γυναίκα την οποία εκμεταλλεύεται. Να σημειώσω ότι είναι εδώ και ο Εθνικός Συντονιστής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων. Τέλος, θέλω να υπογραμμίσω ότι φιλοδοξούμε να γίνουμε πρότυπο, όπως σε πολλούς άλλους τομείς , για τη δημιουργία προϋποθέσεων καλών πρακτικών για όλη την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.”
Στην άσκηση απονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις στους διακεκριμένους δημοσιογράφους, κ.κ. Μανώλη Ασαριώτη, Γιάννη Σουλιώτη, Κατερίνα Στυλιανέα, καθώς και στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας Καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων Αεροναυπηγών Μηχανικών, κ. Θράσο Πανίδη, στον Εθνικό Εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Υβριδικών Απειλών, κ. Αθανάσιο Κοσμόπουλο, για τη συμβολή τους στο σενάριο της άσκησης.
Επιπλέον, τιμήθηκαν οι δύο καλύτεροι senior controllers της άσκησης, καθώς και οι εθελοντές που συμμετείχαν στην άσκηση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.