Από τον καταστροφικό σεισμό της 30ης Οκτωβρίου 2020 οι δημόσιες υποδομές που επλήγησαν περισσότερο στη Σάμο είναι οι υποδομές εκπαίδευσης. Τόσο στο Δήμο Ανατολικής Σάμου που επλήγησαν κυρίως σχολικά κτίρια πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης όσο και στο Δήμο Δυτικής Σάμου επλήγησαν εκτός από σχολικά κτίρια και τα παραδοσιακά κτίρια που στεγάζεται το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Σε Δελτίο Τύπου του δημάρχου Ανατολικής Σάμου κ. Γιώργου Στάντζου (8/7/20) ανακοινώθηκε ότι επίκειται η επίσκεψη στη Σάμο της Υφυπουργού Παιδείας κας Ζέττας Μακρή (αρμόδιας για την Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και Ειδική Εκπαίδευση-Αγωγή) για να δει από κοντά τις πληγείσες σχολικές υποδομές και να αναλάβει την άμεση χρηματοδότηση όλων των μελετών που απαιτούνται να εκπονηθούν για να δημοπρατηθούν τα έργα αποκατάστασης των σχολείων μας.
Δυστυχώς βλέπουμε ότι πέρασαν αρκετές Πέμπτες και η Υφυπουργός δεν ήρθε στη Σάμο.
Ο έτερος Υφυπουργός Παιδείας κ. Άγγελος Συρίγος (αρμόδιος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση) έχει προγραμματίσει πολλές φορές την επίσκεψή του στο Καρλόβασι Σάμου για να δει δια ζώσης τις ζημιές που έχουν υποστεί τα κτίρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου και να αναλάβει δεσμεύσεις και χρηματοδοτήσεις για την αποκατάστασή τους, αλλά η επίσκεψη δεν γίνεται.
Βλέποντας με τι ρυθμό «παρεμβαίνουν» (;;) οι αρμόδιοι Υφυπουργοί Παιδείας για να δώσουν λύσεις εκεί που απαιτείται, εννιά (9) μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό στη Σάμο, δεν είμαστε καθόλου αισιόδοξοι.
Οι υποδομές εκπαίδευσης της Σάμου, που έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες από το σεισμό, πόσα χρόνια θα περιμένουμε να αποκατασταθούν και για πόσα χρόνια οι μαθητές μας θα κάνουν τα μαθήματά τους σε containers -προκατασκευασμένες αίθουσες;