Σε καταψήφιση τροπολογίας, που επεδίωκε την απαλοιφή αναφοράς στο Δίκαιο της Θάλασσας, με την αιτιολογία ότι είναι αδιανόητο ένα κείμενο προτάσεων σε όργανο που έχει ως κεντρικό σημείο αναφοράς τη Μεσόγειο Θάλασσα, να παραλείπεται η αναφορά στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), προχώρησε η Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων, Ασφάλειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ένωσης για την Μεσόγειο, χάρη στην παρέμβαση του επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας κ. Χριστόδουλου Στεφανάδη.
Πιο συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση, που διεξήχθη στο Μαρόκο, στην ενότητα για τα θέματα της Ενέργειας, ο κ. Στεφανάδης, αντέκρουσε την παραπάνω τροπολογία, η οποία θα μετέβαλλε το κύριο νομικό πλαίσιο εντός του οποίου πρέπει να διεξάγονται όλες οι δραστηριότητες στους ωκεανούς και στις θάλασσες.
Χαρακτηριστικά, κ. Στεφανάδης, ανέφερε ότι: « Πιστεύουμε ότι η παράλειψη οποιασδήποτε αναφοράς στην UNCLOS είναι ασυμβίβαστη με το πνεύμα αυτής της συνεδρίασης και τους διακηρυγμένους στόχους της Ένωσης».
Άλλα θέματα, που τέθηκαν επί τάπητος στη συνεδρίαση της Επιτροπής στο Ραμπάτ ήταν η αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων σε θέματα επισιτιστικής ασφάλειας καθώς και ασφάλειας και ειρήνης στην περιοχή της Μεσογείου.
Επίσης έγινε συζήτηση για τις τρέχουσες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τον πόλεμο στη Γάζα, την επακόλουθη ανθρωπιστική κρίση και την ανάγκη για άμεση ανθρωπιστική αρωγή προς τον Παλαιστινιακό λαό.
Στις εργασίες της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Γυναικών με θέμα τη συμμετοχή των γυναικών στις επιστήμες, – στο χώρο της εκπαίδευσης και της εργασίας-, ως φορείς προόδου και αλλαγής, συμμετείχε η κ. Κυριακή Μάλαμα, όπου στην παρέμβασή της, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι: «η πρόσβαση των γυναικών στο τομέα των επιστημών, καθώς και η ίση μεταχείριση τους στην αγορά εργασίας είναι ένα κρίσιμο ζήτημα». Επιπλέον, επεσήμανε ότι θα πρέπει να καταρριφθεί το στερεότυπο της ασυμβατότητας των επιστημών με το γυναικείο φύλο. «Η αποστολή μας, ως γυναίκες κοινοβουλευτικοί, είναι να προωθήσουμε τις κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις, έτσι ώστε να συμβάλλουν στην εξάλειψη αυτών των στερεοτύπων», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Μάλαμα.