12.8 C
Σάμος
21/01/2025
Δήμος

Ομιλία Μιχάλη Αγγελόπουλου στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ

Στο μείζον θέμα της πολιτικής προστασίας αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) και πρώην Δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, στο πλαίσιο της παρουσίασης της μελέτης του καθηγητή του ΕΚΠΑ κ. Λέκκα για την υποστήριξη των Ο.Τ.Α. και δημιουργία μηχανισμού άμεσης απόκρισης της Κ.Ε.Δ.Ε. για τη διαχείριση κινδύνων, καταστροφών και κρίσεων, στο ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι είναι πρώτη φορά που η Αυτοδιοίκηση έχει στη διάθεσή της ένα μεγάλο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα πολιτικής προστασίας που υλοποιεί τον Εθνικό Σχεδιασμό Πολιτικής Προστασίας 2020-2030 με άξονες, μέτρα, δράσεις και προϋπολογισμό που θα προέλθει από :

α) το Πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας ΕΣΠΑ 2021-2027 (757 Εκατομμύρια Ευρώ)

β) το Ταμείο Ανάκαμψης ( 461,2 Εκατομμύρια Ευρώ)

γ) την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (χρηματοδότηση 595 Εκατομμύρια Ευρώ).

δ) το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Αντιμετώπιση – Πρόληψη των Επιπτώσεων στις Υποδομές από τις Φυσικές Καταστροφές» στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης 2021-2025.

“Αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που δίνει πάντα την μάχη της πρώτης γραμμής, να αξιοποιήσει τους πόρους του επιχειρησιακού προγράμματος «Πολιτική Προστασία», να σχεδιάσει άμεσες παρεμβάσεις και να συνεισφέρει στην όποια προσπάθεια λόγω της τεράστιας εμπειρίας που διαθέτει από τις κρίσεις που έχει διαχειριστεί και από το έμψυχο δυναμικό των εθελοντικών ομάδων σε όλη τη χώρα” είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ε.Σ. του ΙΤΑ (ΚΕΔΕ).

Κλείνοντας ο κ. Αγγελόπουλος αναφέρθηκε στις μελέτες που έχουν ήδη ολοκληρωθεί ή σχεδιάζονται από το ΙΤΑ και την ΚΕΔΕ.

Λίστα μελετών

Μελέτες που έχουν ολοκληρωθεί (ή ολοκληρώνονται) :

  1. Μελέτη με τίτλο «Πολιτική Συνοχής και Τοπική Αυτοδιοίκηση: Η συμμετοχή και ο ρόλος των Δήμων στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027.»
  2. Έργο με τίτλο: Πεπραγμένα της Εθνικής Αντιπροσωπείας στο Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης
  3. Μελέτη με τίτλο «Οι Αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε Ευρωπαϊκές Χώρες»
  4. Σύνταξη και δημιουργία Ενημερωτικού Οδηγού για τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε θέματα πολιτικής προστασίας
  5. Εφαρμογές των ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών) για τη διαχείριση του περιβάλλοντος – Μία εργαλειοθήκη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
  6. Ψηφιακή Διακυβέρνηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τρέχουσα κατάσταση, διεθνείς καλές πρακτικές και προτάσεις ανάπτυξης νέων υπηρεσιών για τους Δήμους και τις Περιφέρεις της Ελλάδας

Νέες προτάσεις μελετών:

  1. Το τέλος των χωροταξικών αναχρονισμών, ως προϋπόθεση ανάπτυξης
  2. Συγκοινωνιακές προδιαγραφές και τυπολογίες πρότυπων παρεμβάσεων λόγω Covid 19, στις Ελληνικές πόλεις
  3. Καινοτομία στη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση – Πως οι Δήμοι αξιοποιούν τα διαρθρωτικά ταμεία για να δώσουν λύσεις
  4. Δίκτυα Δήμων. Οι Ευρωπαϊκές πρακτικές – οι Ελληνικές συνέργειες. Στρατηγικός σχεδιασμός – Συμμετοχή των Δήμων σε αναγνωρισμένα Networks. Χαρτογράφηση των διεθνών οργανισμών πόλεων και περιφερειών, ως εργαλείο εξεύρεσης ευκαιριών συνεργασίας και χρηματοδότησης των ΟΤΑ της χώρας μας. [Αγγελόπουλος]
  5. Εξορθολογισμός της κατανομής των αρμοδιοτήτων μεταξύ Δήμων, Περιφερειών και Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της Χώρας [Βλαχόπουλος]

 

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΕ) και πρώην Δημάρχου Σάμου

 

Το θέμα της Πολιτικής Προστασίας υπήρξε ανέκαθεν μείζον, δυστυχώς πάντοτε επίκαιρο, και συνολικά εξαιρετικά κρίσιμο. Στις μέρες μας, αποκτά πλέον και μια άλλη διάσταση. Λόγω της υγειονομικής κρίσης αλλά και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, που επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό κυρίως τη Μεσόγειο, συνιστά έναν τομέα στον οποίο πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα με διαφορετική φιλοσοφία και στόχευση απ’ ότι στο παρελθόν.

Παρότι η υλοποίηση και λειτουργία του “112” αποτελεί άλμα σε σχέση με την προηγούμενη πραγματικότητα και έχει ήδη σώσει ζωές, και, επίσης, παρότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κρατικού μηχανισμού είναι ταχύς και δίνει πολλές λύσεις και στον τομέα αυτό με χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών, αρκετά ακόμη πρέπει να συμβούν για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, είναι εξαιρετικά χρήσιμη η μελέτη του καθηγητή του ΕΚΠΑ κ. Λέκκα για την υποστήριξη των Ο.Τ.Α. και τη δημιουργία μηχανισμού άμεσης απόκρισης της Κ.Ε.Δ.Ε. για τη διαχείριση κινδύνων, καταστροφών και κρίσεων, που θα γίνει στο ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη.

Αυτό όμως που κυρίως αλλάζει, είναι ότι για πρώτη φορά η Αυτοδιοίκηση έχει στη διάθεσή της ένα μεγάλο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα πολιτικής προστασίας που υλοποιεί τον Εθνικό Σχεδιασμό Πολιτικής Προστασίας 2020-2030 με άξονες, μέτρα, δράσεις και σημαντικό προϋπολογισμό που θα προέλθει από :

Το Πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας ΕΣΠΑ 2021-2027 (757 Εκατομμύρια Ευρώ)

Το Ταμείο Ανάκαμψης ( 461,2 Εκατομμύρια Ευρώ)

Την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (χρηματοδότηση 595 Εκατομμύρια Ευρώ).

Το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Αντιμετώπιση – Πρόληψη των Επιπτώσεων στις Υποδομές από τις Φυσικές Καταστροφές» στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης 2021-2025.

Η διάθεση τόσο μεγάλων πόρων, από διαφορετικές μάλιστα ροές χρηματοδότησης  συνιστά μια μοναδική ευκαιρία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία οφείλει να πρωταγωνιστεί στο θέμα “Πολιτική Προστασία”. Κι αυτό διότι έχει πάντοτε την πληρέστερη γνώση των κατά τόπους ιδιαιτεροτήτων, προβλημάτων και προτεραιοτήτων, αλλά επίσης, δεδομένα είναι και εκείνη που πρώτη ξεκινά να μάχεται στο πεδίο, πολύ πριν ριχθούν στην προσπάθεια τα μεγαλύτερα και ισχυρότερα όπλα της πολιτείας.

Η ΤΑ πρέπει, γι’ αυτό το λόγο να αξιοποιήσει μέχρις τελευταίου ευρώ τους πόρους του επιχειρησιακού προγράμματος «Πολιτική Προστασία». Τα ποσά αυτά πρέπει να διατεθούν προκειμένου να σχεδιαστούν ταχύτατα άμεσες παρεμβάσεις, που, φυσικά, διαφέρουν από τόπο σε τόπο και πρέπει να είναι εξειδικευμένες και προσαρμοσμένες στις ξεχωριστές ανάγκες κάθε περιοχής.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση διαθέτει πάρα πολύ μεγάλη εμπειρία από διαχείριση κρίσεων και μπορεί, αλλά και πρέπει να είναι στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας, διότι διαχειρίζεται συγχρόνως και το αξιοθαύμαστο δυναμικό των εθελοντικών δυνάμεων, που έχουν αποδείξει σε όλη τη χώρα ότι, με αυτοθυσία και αυταπάρνηση μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Εάν τους παρασχεθούν και περισσότερα μέσα, ο ρόλος τους μπορεί να αποδειχθεί κομβικός.

Το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με το εξαιρετικό επιστημονικό προσωπικό του, αλλά και η ΚΕΔΕ έχουν, σχετικά, ολοκληρώσει ήδη -ή φέρει στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης, αρκετές μελέτες χρήσιμες για τον ορθολογικό, αλλά και αποτελεσματικό σχεδιασμό και υλοποίηση αυτού του επιχειρησιακού προγράμματος που, υπό τις σωστές προϋποθέσεις μπορεί να μεταμορφώσει προς το πολύ καλύτερο την υπόθεση Πολιτική Προστασία στη χώρα μας..

Χαρακτηριστικά αναφέρω τις ακόλουθες:

-Μελέτη με τίτλο «Πολιτική Συνοχής και Τοπική Αυτοδιοίκηση: Η συμμετοχή και ο ρόλος των Δήμων στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027.»

-Έργο με τίτλο: Πεπραγμένα της Εθνικής Αντιπροσωπείας στο Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης

-Μελέτη με τίτλο «Οι Αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε Ευρωπαϊκές Χώρες»

-Σύνταξη και δημιουργία Ενημερωτικού Οδηγού για τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε θέματα πολιτικής προστασίας

-Εφαρμογές των ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών) για τη διαχείριση του περιβάλλοντος – Μία εργαλειοθήκη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

-Ψηφιακή Διακυβέρνηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τρέχουσα κατάσταση, διεθνείς καλές πρακτικές και προτάσεις ανάπτυξης νέων υπηρεσιών για τους Δήμους και τις Περιφέρεις της Ελλάδας

Παράλληλα, εξετάζονται και αρκετές νέες προτάσεις μελετών που μπορούν να δώσουν λύσεις σε χρόνια, αλλά και επίκαιρα προβλήματα. Περιλαμβάνουν κομβικούς τομείς όπως::

-.          Το τέλος των χωροταξικών αναχρονισμών, ως προϋπόθεση ανάπτυξης

–           Τις συγκοινωνιακές προδιαγραφές και τυπολογίες πρότυπων παρεμβάσεων λόγω Covid 19, στις Ελληνικές πόλεις

–           Την Καινοτομία στη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση – Πως οι Δήμοι μπορούν να αξιοποιούν τα διαρθρωτικά ταμεία για να δώσουν λύσεις

–           Τα Δίκτυα Δήμων. Οι Ευρωπαϊκές πρακτικές – οι Ελληνικές συνέργειες. Στρατηγικός σχεδιασμός – Συμμετοχή των Δήμων σε αναγνωρισμένα Networks. Χαρτογράφηση των διεθνών οργανισμών πόλεων και περιφερειών, ως εργαλείο εξεύρεσης ευκαιριών συνεργασίας και χρηματοδότησης των ΟΤΑ της χώρας μας.

–           Τον εξορθολογισμό της κατανομής των αρμοδιοτήτων μεταξύ Δήμων, Περιφερειών και Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της Χώρας.

 

 

Related posts

Οι νικητές των κατηγοριών στον Ποδηλατικό Αγώνα Σάμου

admin

Η “ΑναΣΑ“ για την πρόοδο των έργων της Κοινότητας Μυτιληνιών

admin

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Ανατολικής Σάμου στις 20 Ιανουαρίου

admin

Δήμος Δυτικής Σάμου: Ασημένιο Βραβείο Καινοτομίας στα Best City Awards 2025

admin

Ποια σημεία θα διαθέτουν τα Κοινόχρηστα Ποδήλατα στο Καρλόβασι

admin

Δημοπράτηση έργων 2 εκατομμυρίων ευρώ στη Δημοτική Κοινότητα Μυτιληνιών

admin

Συνάντηση Δημάρχου Ανατολικής Σάμου με τον ΓΓ Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο

admin

Συνέντευξη Τύπου από τη «Συμμαχία Πολιτών» του Δήμου Δυτικής Σάμου

admin

Νέες θέσεις εργασίας στον Δήμο Δυτικής Σάμου μέσω Α.Σ.Ε.Π.

admin