16.7 C
Σάμος
29/11/2024
Σαμιακά

Πανεπιστήμιο Αιγαίου – Ο καθηγητής Κώστας Καλαμποκίδης για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών

Ο καθηγητής του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με γνωστικό αντικείμενο τις Φυσικές Καταστροφές, κ. Κώστας Δ. Καλαμποκίδης, με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας με την έκρηξη των πυρκαγιών, σημειώνει τα εξής:

«Απαιτούνται συγκεκριμένες παρεμβάσεις / μέτρα για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα:

  1. Προσαρμογές και αναθεωρήσεις του επιχειρησιακού σχεδιασμού και των επιμέρους συντελεστών του συστήματος πυροπροστασίας, δηλαδή της πρόληψης και καταστολής των δασικών πυρκαγιών.

  2. Αναδιοργάνωση και επανασύνδεση των Δασικών Υπηρεσιών με τα επιστημονικά τους καθήκοντα της οικολογίας και διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών, δηλαδή θεσμική ενοποίηση πρόληψης, καταστολής και αποτελεσμάτων των δασικών πυρκαγιών σε έναν κοινό διεπιστημονικό φορέα αντιμετώπισης.

  3. Διαχείριση και μείωση της καύσιμης ύλης και καθαρισμοί των περιαστικών δασών με έγκαιρο και έγκυρο επιστημονικό τρόπο παρέμβασης για μετριασμό του κινδύνου και της συμπεριφοράς των δασικών πυρκαγιών.

  4. Αύξηση της ανθεκτικότητας και μείωση της έκθεσης σπιτιών και οικισμών, κυρίως στις περιοχές μίξης με δασικά οικοσυστήματα, αστικό σχεδιασμό σε διασύνδεση με την προφύλαξη των πολιτών και σχεδιασμένη εκκένωση των οικιστικών περιοχών μπροστά στις ασύμμετρες απειλές από τις δασικές πυρκαγιές που βιώνουμε εν μέσω της κλιματικής αλλαγής.

  5. Αποφυγή εξαγωγής επιπόλαιων συμπερασμάτων και παραπλανητικών υπεραπλουστεύσεων από “ειδικούς” άσχετους με το αντικείμενο των δασικών πυρκαγιών, τόσο κατά τη διάρκεια της δασοπυρόσβεσης όσο και κατά την αντιμετώπιση της καταστροφής και των συνεπειών της.

  6. Εγρήγορση και ενημέρωση των πολιτών, των ΟΤΑ και των φορέων, καθώς και εύστοχες κοινωνικοοικονομικές παρεμβάσεις στην Ελλάδα για τον στρατηγικό σχεδιασμό και την προστασία από τις δασικές πυρκαγιές.

  7. Χρήση έγκυρων προβλέψεων προσομοίωσης της χωρικής εξάπλωσης και συμπεριφοράς των δασικών πυρκαγιών, αξιοποίηση έγκριτων και εξειδικευμένων ερευνητικών αποτελεσμάτων και επιχειρησιακών εργαλείων, και αποφυγή επικοινωνιακών προσεγγίσεων από μη ειδικούς.

Ο καθηγητής Κώστας Δ. Καλαμποκίδης
Συμπερασματικά, τα μέτρα αυτά σε σχέση και με την πλανητική αποσταθεροποίηση του κλίματος που βιώνουμε σήμερα καθίστανται επιτακτικά για να υπάρξουμε σε αυτή τη χώρα με τις φυσικές καταστροφές τα επόμενα χρόνια. Καύσωνες, λειψυδρία, ερημοποίηση, πλημμύρες και δασικές πυρκαγιές επέρχονται με μεγαλύτερη σφοδρότητα και συχνότητα από ό,τι προβλέπονταν μέχρι τώρα, κάτι που μας προειδοποιεί ότι το ζοφερό μέλλον είναι πλέον εδώ!»
Πηγή : Σαμιακό Βήμα 

Related posts

Η “Bora” έρχεται – Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων

admin

Στρατηγικός σχεδιασμός για την Περιφερειακή Ενότητα Σάμου

admin

Επιστολή Ν.Ε. Σάμου Τ.Ε.Ε. για Παράταση της Προθεσμίας του Κτηματολογίου

admin

Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Σάμου: Black… μεσάνυχτα

admin

Το Εργατικό Κέντρο για τα πολύνεκρα ναυάγια στη Σάμο

admin

Ανδρέας Λαγός: Ο Σαμιώτης σεφ που μαγείρεψε για τη βασιλική οικογένεια της Αγγλίας

admin

150.000 επισκέπτες από Τουρκία στη Σάμο φέτος

admin

Στήριξη στις διώξεις εκπαιδευτικών – Κάλεσμα από τον Σύλλογο Δασκάλων & Νηπιαγωγών Σάμου

admin

Ενημερωτική Συνάντηση Δημοσιογράφων από τη Fraport Greece στο Αεροδρόμιο «Αρίσταρχος ο Σάμιος»

admin