07/06/2026
Σαμιακά

Τον πολιούχο της Άγιο Νικόλαο γιορτάζει η πόλη της Σάμου

Τον πολιούχο της, Άγιο Νικόλαο, τιμά και γιορτάζει η πόλη της Σάμου.

Την Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου, στις 7 το πρωί, θα τελεστεί Θεία Λειτουργία και το απόγευμα στις 18.30 έως τις 20.30 θα ψαλεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός.

Την Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου, στις 7 το πρωί μέχρι και 10.30, στο Μητροπολιτικό Ναό, θα τελεστεί Πανηγυρικός Όρθρος και αρχιερατική Θεία λειτουργία. Στις 10.30 θα ψαλεί πανηγυρική δοξολογία και στις 11.00 θα ακολουθήσει η λιτάνευση της Ιεράς εικόνας του Αγίου Νικολάου στους δρόμους της πρωτεύουσας.

Το απόγευμα, στις 18:00,  θα τελεστεί Μεθέορτιος Εσπερινός μετά της ακολουθίας του Επιταφίου  του Αγίου Νικολάου.

Ο Βίος του Αγίου

Από τους δημοφιλέστερους αγίους του χριστιανικού κόσμου. Η μνήμη του εορτάζεται  στις 6 Δεκεμβρίου.

Γεννήθηκε στις 15 Μαρτίου του 270 στα Πάταρα της Λυκίας από γονείς ευσεβείς και πλούσιους και έτυχε επιμελημένης μόρφωσης. Αφού μοίρασε την περιουσία του στους φτωχούς, χειροτονήθηκε ιερέας και αγωνίστηκε για τη διάδοση της χριστιανικής πίστης, προστατεύοντας συγχρόνως κάθε αδύνατο, πάσχοντα ή αδικούμενο. Η άνοδός του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο των Μύρων της Λυκίας, προκάλεσε την οργή των ειδωλολατρών, οι οποίοι των συνέλαβαν και τον υπέβαλαν σε βασανιστήρια.

Αποφυλακίστηκε μετά την επικράτηση του Μεγάλου Κωνσταντίνου και αφοσιώθηκε στο ποιμαντικό του έργο. Έλαβε μέρος στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας (325), όπου διαμορφώθηκε εν πολλοίς το χριστιανικό δόγμα, με την καταδίκη της αίρεσης του Αρείου. Εκοιμήθη εν ειρήνη στις 6 Δεκεμβρίου του 343. Μετά την κοίμησή του ονομάστηκε «μυροβλύτης», επειδή τα λείψανά του άρχισαν να αναβλύζουν άγιο μύρο. Στον Άγιο Νικόλαο αποδίδονται και πολλά θαύματα.

G≡ Ακολουθήστε μας στο Google News Προσθήκη στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Στα 140.000 ευρώ το κονδύλι για τις πολιτιστικές δράσεις του Δήμου Ανατολικής Σάμου

Το Ίδρυμα Φίλων της Σάμου επισκέφθηκε την Εθελοντική Πυροσβεστική Ομάδα Κοσμαδαίων

Κατετάγησαν οι πρώτες 72 εθελόντριες στον ελληνικό στρατό

Εργατικό Κέντρο Σάμου: Πολύτεκνη άνεργη μητέρα έχασε θέση στον Δήμο λόγω λάθους στη μοριοδότηση

Βανδαλισμοί στο σχολικό συγκρότημα Γυμνασίων Σάμου: Μήνυση καταθέτει ο Δήμος

Στόχος οι 24.000 αφίξεις στη Σάμο: Η Apollo ανοίγει τη φινλανδική αγορά και αυξάνει τις πτήσεις κατά 16%