Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Χριστιάνα Καλογήρου συμμετείχε σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά από πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή κ. Μίλτου Κύρκου και του Συνδέσμου Ελλήνων Υπαλλήλων Διεθνών Οργανισμών (ΣΕΥΔΟ) με θέμα «ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας και διαχείρισης των καταστροφών». Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων κ. Χρήστος Στυλιανίδης και ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Δημήτρης Παπαδημούλης.
Η κ. Καλογήρου αναφέρθηκε στα δεδομένα που συγκροτούν την Πολιτική Προστασία στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και στην εμπειρία από τις φυσικές καταστροφές με τις οποίες όπως χαρακτηριστικά είπε «βρισκόμαστε σε αναμέτρηση».
Η Περιφερειάρχης σημείωσε ότι η νησιωτικότητα καθιστά ιδιαίτερη τη διαχείριση θεμάτων Πολιτικής Προστασίας και έκανε γνωστό ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου το 2017 δαπάνησε 2,5 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών Πολιτικής Προστασίας (πυρκαγιές, σεισμός, πλημμύρες, χιονοπτώσεις, κατολισθήσεις).
Ειδικότερα, η Περιφερειάρχης είπε μεταξύ άλλων:
«Πάντα θα υπάρχει ανάγκη μιας συζήτησης με θέμα την “ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας και διαχείριση των καταστροφών”.
Γιατί πάντα η πραγματικότητα θα μας υπερβαίνει και γιατί πάντα θα βρισκόμαστε πίσω από τα φυσικά φαινόμενα που κάθε φορά μπροστά τους φαίνεται η μικρή ή η μεγάλη αδυναμία μας.
Έχοντας επίγνωση αυτού του αντικειμενικού δεδομένου και γνωρίζοντας το ανεξέλεγκτο των καταστροφικών δεδομένων εμείς έχουμε μία υποχρέωση. Ευρισκόμενοι διαρκώς σε εγρήγορση, να βρισκόμαστε πάντα στο καλύτερο σημείο προπαρασκευής, ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες που αιφνίδια προκύπτουν.
Αν μου ζήταγε κάποιος να πω σε λίγε λέξεις για το πως βλέπω εγώ αυτό το θέμα που συζητάμε σήμερα, θα χρησιμοποιούσα το ζεύγμα των λέξεων εγρήγορση και προπαρασκευή, προπαρασκευή και εγρήγορση».
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η κ. Καλογήρου έθεσε στον κ. Στυλιανίδη το θέμα της αποζημίωσης των ιδιωτών που η επαγγελματική τους δραστηριότητα έχει πληγεί από τον σεισμό, καθώς υπάρχει κενό στη νομοθεσία που τους αφήνει ακάλυπτους. Απαντώντας ο Ευρωπαίος Επίτροπος σημείωσε ότι είναι ζήτημα εθνικής αρμοδιότητας, παραπέμποντας για λύση στην Ελληνική Κυβέρνηση.